Історія виникнення макарон
´ Перший опис способу приготування локшини зустрічається в трактаті з кулінарії римського гурмана Апічо складеному в перші десятиліття нової ери. Документальна згадка приготування в Італії страв з макаронів відноситься до початку
12 століття.
´ Вважається, що макаронні вироби були завезені з Азії (Китаю) в Італію в середні віки (ХІІІ ст.) відомим мандрівником Марко Поло і поступово поширилися в Європі. Промислове
виробництво почалося у ХVІІІ столітті,
ДСТУ 7043:2009 «Вироби макаронні. Загальні технічні умови».
´ Група А - вироби з борошна твердої пшениці ;
´ Група Б - вироби з борошна м'якої високостекловидної пшениці ;
´ Група В - вироби з хлібопекарського борошна м'якої пшениці;
´ Клас 1 - вироби з борошна вищого сорту;
´ Клас 2 - вироби з борошна 1 сорту.
´ Екстра - відносять вироби, виготовлені з борошна вищого сорту на лініях закордонного чи вітчизняного виробництва із застосуванням прогресивних технологічних режимів
Переваги макаронних виробів
´Швидкість та простота приготування (10-20хв)
´Тривалий термін зберігання (24 місяці)
´Висока енергетична цінність (100-350 ккал)
Стрічкоподібні
Трубчасті Ниткоподібні
Фігурні
Технологічна схема виробництва макаронних виробів включає такі процеси:
´ - підготовку сировини до виробництва;
´ - замішування тіста;
´ - формування виробів (пресування, штампування);
´ - оброблення (обдування, різання, розкладання);
´ - сушіння;
´ - стабілізацію, охолодження;
´ - бракераж;
´ - сортування
´ - фасування, пакування готових виробів.