Презентація до теми: "Мило, його склад, мийна дія; синтетичні миючі засоби. Охорона довкілля."

Про матеріал
-Поглибити знання учнів про склад мила та мийну дію; - Порівняти властивості мила і синтетичних миючих засобів; - Розглянути роль хімії у повсякденному житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Коли ж з’явилось мило?

Номер слайду 3

СКЛАД МИЛА ТА ЙОГО МИЮЧА ДІЯ

Номер слайду 4

Гідроліз жиру в лужному середовищі (В присутності NaOH або Na2CO3) називається омиленням жирів.   CH2–O–CO–R CH2 – OH R – COONa CH–O–CO–R1 + 3 NaOH CH – OH + R1 – COONa   CH2–O–CO–R2 CH2 – OH R2 - COONa (сіль карбонової кислоти-мило)

Номер слайду 5

Мила тверді рідкі (натрієві) (калієві) Дисоціюють як сильні електроліти. RCOONa RCOO- + Na+ Полярна частина молекули - (-COO-Na +) (Гідрофільна, тобто розчиняється у воді) Неполярна частина молекули - R (радикал) (Гидрофобна, тобто нерозчинні у воді, але розчинна в жирах)

Номер слайду 6

Неполярні кінці молекули мила занурюються у в краплі олії. Na+ Na+ -COO- -COO Полярні карбоксилат- аніони залишаються у водному розчині. На поверхні олії - однойменні заряди, вони відштовхуються і олія розбивається на дрібні частки, які мають іонну оболонку з аніонів. Ця оболонка охороняє частки від злиття. Утворюється піна. R R

Номер слайду 7

В твердій воді (містить катіони кальцію і магнію) 2 C17H35 + Ca2+ (C17H35COO)2Ca↓ Замість піни в воді утворюються пластівці осаду, мило витрачається марно.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Лабораторна робота «Порівняння властивостей розчинів мила і прального порошку» Мета: ПОРІВНЯТИ ВЛАСТИВОСТІ РОЗЧИНІВ МИЛА І ПРАЛЬНОГО ПОРОШКУ

Номер слайду 10

Синтетичні миючі засоби Принцип дії такий же, як у мила. Їх переваги: розчини мають нейтральне, а не лужне середовище; зберігають свою дію в твердій воді; солі магнію і кальцію розчиняються Залишки пральних порошків дуже повільно розкладаються біологічним шляхом, що веде до забруднення навколишнього середовища.

Номер слайду 11

Недоліки мила. Перевага СМЗ, погано відмиває у твердій воді; добре відмиває лише у гарячій; у наслідок гідролізу утворюється луг, який роз’їдає руки, подразнює очі; якісні сорти мила добувають з харчової сировини – жиру. мийна дія у 2-3 рази вища; температура води нижча; добре миє у твердій воді; собівартість у 2.5 раза нижча.

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
11 березня 2023
Переглядів
740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку