Презентація до теми "Населення та політична карта Євразії"

Про матеріал
Тема: НАСЕЛЕННЯ ТА ПОЛІТИЧНА КАРТА ЄВРАЗІЇ МЕТА: Ознайомитися з населенням та політичною картою Євразії ЗАВДАННЯ: - Сформувати знання про населення материка, його кількісний, расовий склад, розміщення по території; - Ознайомитися із сучасною політичною картою Євразії; - Вдосконалити практичні вміння та навички характеризувати населення материка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАСЕЛЕННЯ ТА ПОЛІТИЧНА КАРТА ЄВРАЗІЇ

Номер слайду 2

МЕТА: - Ознайомитися з населенням та політичною картою Євразії ЗАВДАННЯ: Сформувати знання про населення материка, його кількісний, расовий склад, розміщення по території; Ознайомитися із сучасною політичною картою Євразії; Вдосконалити практичні вміння та навички характеризувати населення материка.

Номер слайду 3

ТИП УРОКУ: - Урок вивчення нового матеріалу з використанням інформаційних технологій. МЕТОДИ НАВЧАННЯ: - пояснювально-ілюстративний, - картографічний, - частково-пошуковий ФОРМИ НАВЧАННЯ : - фронтальна, - індивідуальна

Номер слайду 4

ОБЛАДНАННЯ: - підручник “Георгафія материків і океанів” Електронна - - фізична карта Євразії, - карта густоти населення, - раси Євразії - політична карта світу, - атласи. - маршрутні листи

Номер слайду 5

ХІД УРОКУ Організаційний момент. Актуалізація опорних знань та вмінь: Прийом: “Самий-самий” За площею цей материк… Єдиний материк, який омивається… Знаходяться найвищі гори... Найглибше озеро… Найбільше море-озеро… Найнижче і найсолоніше море материка… Найбільший півострів… На цьому материку зустрічаються всі кліматичні пояси і природні зони північної півкулі.

Номер слайду 6

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності Грандіозність Євразії виявляє себе безліччю способів - це величезні розміри материка, кількість євразійського населення, кількість представників расового та етнічного складу населення,

Номер слайду 7

У Євразії розташовані найбільші за кількістю населення країни світу і країни - “карлики”, найменші з яких можна обійти за кілька годин. Є як економічно високорозвинені, так і найбідніші. За цими та багатьма іншими показниками Євразія стабільно утримує світову першість. І ми переходимо до теми нашого сьогоднішнього уроку

Номер слайду 8

«Населення та політична карта Євразії»

Номер слайду 9

Материк найбільший за площею

Номер слайду 10

Омивається 4 океанами

Номер слайду 11

Гімалаї – найвищі гори світу, г. Еверест – 8850м.

Номер слайду 12

Байкал – найглибше озеро світу (1620м).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Мертве море (- 411 м)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

IV. Перевірка домашнього завдання. Чи згодні ви з твердженням (Відповідаємо так - ні). 1. Розташування природних зон тісно пов'язане з кліматом і кліматичними поясами. 2. У зоні арктичних пустель літо жарке, тривале, температура досягає + 40 ° 3. Природні зони простягаються в широтному напрямку, починаючи з арктичних островів на північ до зони тайги, а на південь розташовуються із заходу на схід у вигляді вузьких смуг. 4. У внутрішніх районах, де вологи багато формуються зони пустель і напівпустель.

Номер слайду 20

5. Тундра - природна зона з суворим кліматом, на болотистих ґрунтах ростуть мохи, лишайники і деревоподібна рослинність. 6. Тайга є зоною, де ростуть тільки широколистяні дерева. 7. У природних зонах лісостепів і степів поширені дуже родючі чорноземні ґрунти, названі «царем ґрунтів», тут вирощують зернові культури (пшеницю, жито, гречку, ячмінь, овес). 8. У зоні змінно-вологих лісів ростуть вічно зелені дерева - магнолія, камелія, лавр, бамбук. З тварин живуть білі ведмеді і полярні лисиці. 9. Тропічні пустелі займають Аравійський п-ів і пустелю Тар в Індії. 10. У вологих екваторіальних лісах росте більше 40 тисяч видів рослин, тільки пальм є близько 300 видів.

Номер слайду 21

І. Перевірка домашнього завдання. Чи згодні ви з твердженням (Відповідаємо так - ні). 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Номер слайду 22

Дидактична гра : «Закодоване слово» (1. Назвати слово, яке виходить з перших літер в кожному рядку слів; 2. Назвати, що це за географічні назви; 3. Яка саме з цих географічних назв стосується території України;) - сорока, тетерев, енот, поползень. - тигр, анаконда, йод, голуб, акація. - тополя, удав, носоріг, дрізд, рись, андатра. - слон, абрикос, ворона, апельсин, норка, актинія.

Номер слайду 23

2. Дидактична гра : «Закодоване слово» 1. Назвати слово, яке виходить з перших літер в кожному рядку слів 1______________2______________3______________4____________ 2. Назвати, що це за географічні назви _______________________________________________________ 3. Яка саме з цих географічних назв стосується території України __________________________________________________________

Номер слайду 24

Людина в Євразії живе з дуже давніх пір. Є підстави вважати, що деякі райони Східної та Південної Азії є прабатьківщиною людського роду. Тут знайдені рештки предків людини на різних ступенях розвитку. IV. Вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 25

- Згадайте з курсу історії назви давніх цивілізацій, що існували на території Євразії. - Покажіть на карті райони їхнього розміщення.

Номер слайду 26

Перші держави світу

Номер слайду 27

В Євразії відомі найдавніші цивілізації Землі: - В Індії - Китаї - Месопотамії, На узбережжях Середземного моря.

Номер слайду 28

Вони зіграли велику роль у розвитку людського суспільства.

Номер слайду 29

Євразія – - колиска не тільки давніх цивілізацій, а й світових релігій – християнство, іслам, буддизм;

Номер слайду 30

За картами атласу визначте, представники яких рас проживають на території Євразії та райони їхнього поширення.

Номер слайду 31

1. Раси і народи. Євразія – Батьківщина двох основних людських рас: європеоїдної (45%), монголоїдної (37%), а також проміжної - екваторіальної (18%). Європеоїдна Монголоїдна Екваторіальна Північна Південна Центральна і Східна Острови Південно-Східної Азії та Індостану Заселяють Північну та Північно-західну територію материка, Південна Європа, Південно-Західна Азія.

Номер слайду 32

Європа Азія Північна Америка Південна Америка Африка Австралія

Номер слайду 33

Північна Америка Південна Америка Азія Африка Австралія

Номер слайду 34

Людські раси

Номер слайду 35

Людські раси 1- європеоїдна 2- екваторіальна 3- монголоїдна

Номер слайду 36

Представники європеоїдної раси У європеоїдів колір шкіри, волосся та очей варіює від дуже світлих відтінків у північних груп до дуже темних у південних і східних, волосся пряме або хвилясте, м’яке.

Номер слайду 37

Європеоїдна раса

Номер слайду 38

Представники монголоїдної раси У представників монголоїдної раси: світла або темно-світла шкіра, малопрофільоване широке обличчя, жорстке темнопігментне волосся, слабий волосяний покрив на обличчі та тілі.

Номер слайду 39

Монголоїдна раса

Номер слайду 40

Представники екваторіальної раси Для представників раси характерні темний колір шкіри, широкий ніс з порівняно високим переніссям, товсті губи.

Номер слайду 41

Екваторіальна раса

Номер слайду 42

Протягом останніх десятиліть Європа і Азія перетворилися на осередки масового притоку переселенців, у тому числі з країн Африки.

Номер слайду 43

На території Євразії проживає понад тисячі народів, які розмовляють різними мовами. За мовними ознаками більша частина народів належить до таких мовних сімей: Індоєвропейська Китайсько-тибетська Малазійсько-полінезійська 3 групи: Слов'янська: (росіяни, українці, білоруси, чехи, поляки, словаки, болгари, серби, хорвати), Німецька: (німці, австрійці, шведи, норвежці, голландці, англійці тощо) Романська: (італійці, іспанці, португальці, французи, румуни, молдавани). Китайці, тибетці, народи півострова Індокитай і Гімалаїв. Індонезійці, малайці, філіппінці.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Китайсько-тибетська мовна сім’я - китайці, тибетці, народи півострова Індокитай і Гімалаїв. Малазійсько-полінезійська мовна сім’я - індонезійці, малайці, філіппінці.

Номер слайду 46

2. Особливості розміщення населення

Номер слайду 47

Чисельність населення Весь світ 7 млрд. Євразія 4,8 млрд. Африка 900 млн. Північна Америка 420 млн. Південна Америка 300 млн. Австралія і Океанія 16 млн. В Євразії проживає близько 2/3 населення світу Чисельність населення складає близько 4,8 млрд. осіб Порівняйте її з чисельністю населення інших материків. Який висновок можна зробити в результаті такого порівняння?

Номер слайду 48

Робота з картою «Густота населення світу». За картами атласу визначте райони Євразії з найбільшою й найменшою густотою населення. Поясніть причини нерівномірного розміщення населення по материку.

Номер слайду 49

Густота населення

Номер слайду 50

Розміщення населення по материку залежить від: клімату; природних ресурсів; рельєфу;

Номер слайду 51

На континенті Євразія та прилеглих до нього островах розташовані два найбільших за чисельністю населення держави - ​​Китай (більше 1,3 млрд. чол.) Та Індія (близько 1,2 млрд. чол.). Більше 100 млн. осіб налічує населення кожного з п'яти держав – Росії, Індонезії, Японії, Пакистану і Бангладеш.

Номер слайду 52

В Європі лідерами за кількістю населення є країни: № Країна Кількість населення ( тис.осіб) 1 Німеччина 2 Франція 3 Велика Британія 4 Італія 5 Іспанія 6 Україна

Номер слайду 53

В Європі на відмінно від Азії, немає незаселених або малозаселених територій.

Номер слайду 54

В Азії в одних районах густота населення дуже велика і подекуди досягає 1500 осіб/кв.км. В інших районах (гори, пустелі) – 2 особи/кв.км.

Номер слайду 55

Середня густота населення Євразії - близько 70 осіб /кв.км., тобто більше, ніж на будь-якому іншому материку. У Європейській державі Монако густота населення найвища у світі 15 321 особа/кв.км. В державі Бангладеш – понад 1000 осіб /кв.км. В Україні 77 осіб/кв.км.

Номер слайду 56

3.Політична карта Євразії

Номер слайду 57

У Євразії налічується близько 100 держав Вони різняться між собою за: - географічним положенням; площею(великі і країни -“карлики”); природними умовами; кількістю населення; рівнем економічного розвитку;

Номер слайду 58

1.Розгляньте політичну карту Євразії та назвіть: найбільші за площею сучасні держави; найменші держави – “карлики”; острівні держави; Півострівні держави; держави, які не мають виходу до моря;

Номер слайду 59

Найбільші за площею держави Євразії: Росія, Індія, Китай, Казахстан. Держави -“карлики”: Андора, Люксембург, Мальта, Сан-Марино, Монако, Ватикан, Ліхтенштейн, Сінгапур

Номер слайду 60

В Азії Найбільша – Росія (17 075,4тис.кв.км.), Найменша – Сінгапур (714,3 кв.км) ; В Європі Найбільша – Україна (603.7тис.кв.км.), Найменша – Ватикан (0,44 кв.км.).

Номер слайду 61

Карта Європи

Номер слайду 62

1.Позначте на контурній карті найбільші за площею й кількістю населення держави Євразії та їх столиці. 2. Охарактеризуйте географічне положення Китаю Назва країни У якій частині Євразії розташована З якими державами межує Якими морями омивається Довжина із зх.- сх. і з пн.- пд.

Номер слайду 63

VI.Закріплення вивченого матеріалу. Тест «Євразія» 1 2 3 4 5 6 7 8

Номер слайду 64

1.Найбільший материк земної кулі І) Північна Америка К) Південна Америка Л) Антарктида М) Євразія

Номер слайду 65

2. На материку Євразія проживає Н) 1 млрд. О) 4 млрд. П) 2 млрд. Р) 3 млрд.

Номер слайду 66

3. Скільки рас проживає на материку Євразія І) 1 Д) 2 Л) 3 М) 4

Номер слайду 67

4. Представниками якої раси є українці Н) негроїдної О) європеоїдної П) монголоїдної Р) змішаної

Номер слайду 68

5. Найбільша держава по території: Б) Китай В) Індія Г) Канада Д) Росія

Номер слайду 69

6. Найбільше за чисельністю населення держава світу. Е) Китай Ж) Японія З) Канада І) Польща

Номер слайду 70

7. Найбільш чисельний народ світу. У) монголи Ф) поляки Х) росіяни Ц) китайці

Номер слайду 71

8. Найменша за площею держава світу? Щ ) Індія Ь ) Ватикан Ю ) Італія Я ) Ліхтенштейн

Номер слайду 72

Закріплення нового матеріалу Тест “Євразія” 1 2 3 4 5 6 7 8

Номер слайду 73

VIІ. Підсумок уроку Много мы сегодня изучили Материал географии повторили Молодцы, скажу я Вам И наставления всем дам. Чтоб в географии преуспеть, Надо знания, умения и желание иметь, Надо к знаниям стремиться На уроках не лениться И тогда оценку 2 Не получишь никогда.

Номер слайду 74

Домашнє завдання Опрацювати 52 параграф Підготувати додатковий матеріал про характеристику однієї з Євразійських держав.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
12 березня 2020
Переглядів
18926
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку