Презентація до теми проєкту "Одяг для кухні"

Про матеріал
Історія виникнення Одягу для кухні а саме кухарської уніформи,кітель,ковпак,фартух.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одяг для кухніВчитель трудового навчання та технологіїПономарьова Надія Сергіївна. КЗ «Печенізький ліцей ім. Г. Семерадського»

Номер слайду 2

Весь свій робочий час кухар проводить в спеціальній білій уніформі, і хоча деякі не надають їй особливого значення, історія виникнення та розвитку кухарської одягу дуже цікава і заслуговує на особливу увагу.

Номер слайду 3

Форма одягу кухаря. Традиційний кухарський одяг складається з ковпака, двубортної куртки, хустки (краватки), фартуха і штанів. 

Номер слайду 4

ПРАКТИКАУніформа кухаря еволюціонувала в основному з практичних міркувань. Наприклад, кухарська куртка стала двобортною. Це необхідно для того, щоб можна було легко застібнути її на іншу сторону в разі потрапляння на неї плям

Номер слайду 5

Шиється кухарський одяг з подвійного шару бавовни, який покликаний захистити тіло від жару печі або випадкового попадання гарячої рідини. Навіть ґудзики на куртці обшиваються тканиною для того, щоб уникнути контакту гудзиків з каструлями, сковорідками і іншим кухонним начинням.

Номер слайду 6

Кухарські штани ж, як правило, відшивають в дрібну чорно-білу клітинку, на якій не видно слідів пролитої рідини і плям жиру.  Фартух також є незамінним атрибутом кухарської уніформи, так як відмінно захищає одяг кухарів від харчових плям і жиру.

Номер слайду 7

Що стосується хустинки (краватки) на шиї у шеф-кухаря, то спочатку вона носила практичний характер. Така хустинка служила для витирання поту, так як в кухні було дуже жарко. Зараз її носять більше з естетичних міркувань.

Номер слайду 8

Як з'явився кухарський ковпак?У 16-му столітті кухарів, як і представників інших ремесел, переслідували за вільнодумство. Їх часто садили в тюрми і страчували. Для того, щоб уникнути переслідування, кухарі нерідко шукали притулок в церквах і ховалися серед ченців в монастирях. Там вони носили той самий одяг, що і священики, включаючи довгі мантії і високі шапки

Номер слайду 9

в. ИЙНЯТКИЄдиним винятком було те, що кухарський одяг був сірого кольору, а чернечий чорного.

Номер слайду 10

ЗАВДАННЯНайти в просторах інтернету чи літературі різного роду байки та міфи про кухарський ковпак.

Номер слайду 11

Чому кухарі носять білу форму?

Номер слайду 12

Дивно, але традиційний кухарський одяг білого кольору. Носити білий одяг завжди складно через те, що будь-яка, навіть незначна, плямочка на ньому дуже помітна. Кухарі ж проводять весь робочий час на кухні, біля печей, м'яса, соусів і всього того, від чого господині на кухні ховаються за широкими фартухами. 

Номер слайду 13

Чому ж колір кухарський одягу, який повинен бути практичним - білий?

Номер слайду 14

Колір кухарської уніформи змінився в 19-му сторіччі, коли відомий шеф-кухар Марі-Антуан Карем, який мав прізвисько "Король кухарів і кухар королів", вирішив що білий колір буде більш прийнятним на кухні. За його задумом новий колір повинен був символізувати чистоту на кухні. 

Номер слайду 15

Крім того, він вирішив, що кухарські ковпаки повинні бути різного розміру, щоб можна було легко відрізнити шеф-кухарів від їхніх молодших колег.

Номер слайду 16

Сам Карем носив ковпак 18 дюймів у висоту. Після цього нововведення шеф-кухарі стали носити високі ковпаки, а молоді кухарі - короткі, щонагадують капелюх.

Номер слайду 17

Сучасний поварський спецодяг хоч і є традиційним ось уже кілька століть, але не є обов'язковим.

Номер слайду 18

Часто кухарі використовують кольорові фартухи і білі жакети з різноманітною обробкою.

Номер слайду 19

Цікаво, а що ви думаєте з цього приводу?

pptx
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
1270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку