Презентація до теми "Специфіка аналізу балади"

Про матеріал
Матеріали створені для вивчення специфіки аналізу балади, засвоєння знань і відпрацювання на практиці. Рекомендовані для учнів 9-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПЕЦИФІКА АНАЛІЗУ БАЛАДИЛЕУСЕНКО ЮЛІЯ

Номер слайду 2

БАЛАДА

Номер слайду 3

СПЕЦИФІКА ЖАНРУ БАЛАДАН. Волошина і О. Бандура пояснюють цей жанр як «…невеликий віршований твір, в якому розповідається про події та персонажів героїчного, історичного або фантастичного характеру».

Номер слайду 4

СПЕЦИФІКА ЖАНРУ БАЛАДА

Номер слайду 5

СПЕЦИФІКА ЖАНРУ БАЛАДАrrrrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 6

ОЗНАКИ БАЛАДИ

Номер слайду 7

АНАЛІЗ БАЛАДИЗалежно від того, що переважае в баладі-ліричний струмінь або сюжетна частина, І. Токмань, наприклад, рекомендує йти за схемою аналізу як ліричного, так і епічного твору. На жаль, методика вивчення балади недостатньо висвітлена в науковій літературі. Відомо, по М. Рибникова радила складати план балади для глибшого засвоєння ії змісту. У визначенні цього прийому переважає, мабуть, епічний фактор жанру. Такої думки дотримується сьогодні й О. Ніколенко, пропонуючи учням завдання на планування балади, визначення елементів її композиції та основних частин сюжету. Вона радить застосовувати й усне малювання та творчий переказ балади, значну увагу приділяє власне творчим завданням.

Номер слайду 8

АНАЛІЗ БАЛАДИГлибша розробка навчальної моделі аналізу балади в школі потребує висвітлення всіх її ознак, визначених для засвоєння уже в середніх класах. Ідеться, зокрема, про пояснення віршованої форми твору та фантастичних перетворень у ньому, високу емоційну напругу, викликану незвичайними подіями та посилювану драматичною долею головних героїв. Провідними факторами, які визначають вибір схеми роботи з баладою, є, вважаємо, її віршована форма й ліричний струмінь, тому найбільшим орієнтиром у побудові навчальної моделі має бути процедура аналізу ліричного твору. Однак є балади значного обсягу й епічного матерiалу, тому їх варто аналізувати комбіновано: окремі фрагменти з них розглядати як ліричні поезії, загалом же працювати, як з епічним твором.

Номер слайду 9

АЛГОРИТМ АНАЛІЗУ ЛІРИЧНОГО ТВОРУ

Номер слайду 10

АЛГОРИТМ АНАЛІЗУ ЛІРИЧНОГО ТВОРУ

Номер слайду 11

АНАЛІЗ БАЛАДИ

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
12 червня 2022
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку