Презентація до теми уроку "Історичне минуле в літописних оповіданнях "Три брати - Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь" та " Святослав укладає мир із греками...". ТЛ: літопис"

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителеві цікавіше, глибше, доступніше, ефективніше охопити тему уроку, досягнути мети, розвинути уяву учня. Педагог, використовуючи запропоновані розмаїті форми роботи, плекатиме незмінну любов дитини до України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала учитель Галущинської гімназії Оксана Лозова – Мирха. Тема. Історичне минуле в літописних оповіданнях “ Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь ” та “ Святослав укладає мир із греками…”. ТЛ: літопис

Номер слайду 2

пояснювати значення літописання для нащадків;визначати основну мету почутого;читати літописні оповіді у різний спосіб відповідно до мети читання;співвідносити зміст літописних оповідей з історичним і культурним контекстом. МЕТА УРОКУ:

Номер слайду 3

Україна має славну історію, у якій є як світлі сторінки, так і сумні. Упродовж віків нашим предкам доводилося боронити землю від багатьох нападників, захищати себе та свої святині. Світло про нашу минувшину проливають перші книги, які створено тисячу років тому! Серед небагатьох книг княжої доби, що дійшли до наших днів, — «Повість минулих літ». Це — найдавніший літопис. Що таке літопис? Літопис – це твір, у якому розповідь велася за роками. Авторами літописів найчастіше були ченці. Слово літопис утворено від двох слів – літо, що в давньоруській мові означало рік, та писати. Найвідомішиий літописець – це Нестор. Вважають, що саме він працював над літописом “ Повість минулих літ ”. Талановитий чернець Києво-Печерського монастиря. Прізвище Нестора не відоме, тому поширене його ім'я – Нестор Літописець. Літописи одночасно є як історичними документами, так і художніми творами. Що таке літопис?

Номер слайду 4

Нестор Літописець – це київський літописець та письменник- агіограф. Він є автором «Повісті временних літ» Точна дата народження не відома, приблизно це 1056 рік. Достовірно відомо, що у віці 17 років він прийшов до печерських первоначальників Антонія і Феодосія з бажанням присвятити своє життя церкві. Нестор хотів стати ченцем та прийняв цей сан від ігумена Стефана – першого єпископа Волинської землі. Багато років основною працею Нестора було складання літописа. Помер Нестор в 1114 році та був похований в Ближніх печерах преподобного Антонія Києво – Печерської Лаври.

Номер слайду 5

Тема : розповідь про заснування Києва трьома братами – Києм, Щеком та Хоривом і їхньою сестрою Либідь. “ Кий сидів на горі, де сьогодні Боричів яр, Щек сидів на горі, що нині називається Щекавиця, а Хорив на третій горі, що від нього прозвалася Хоривиця. І поставили город на ім'я найстаршого брата і дали йому ім'я Київ ”“ Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь ”

Номер слайду 6

Словникова робота: Поляни – назва давньослов’янського племені;Узвіз – вулиця з крутим спуском;Ймення – ім’я;Сидів – жив;Пуща – густий ліс;Нарекли – назвали;Перевізник – той, хто перевозить через річку на човні;Тямущі – розумні;Уподобав – нагледів.

Номер слайду 7

Тема: Оповідь про звитяжні переговори Святослава з Царгородом щодо укладання миру. Греки не пристали на умови Святослава, тому все завершилося військовим протистоянням. Переможцями стали греки. Мир було укладено, і Святослав повернувся додому, але отримав звістку, що на Київ напали печеніги і, боронячи свою землю загинув.

Номер слайду 8

“ Святослав укладає мир із греками…”“…У літо 972-го, коли настала весна, поплив Святослав через пороги. І напав на нього Куря, князь печенізький. Убили Святослава, узяли й зробили чашу з його черепа, обкувавши його, і пили із черепа печеніги. Свенальд же врятувався і повернувся до Києва. А всіх літ князювання Святослава було двадцять вісім…” (За переказом В. Близнеця)

Номер слайду 9

ПАрдус – гепард. Кон. Ина – м’ясо коня. Вол. Овина – м’ясо вола. Шатр. О – намет. Пітн. Ик – цупкий матеріал, що підкладається коневі під сідло. СІча – битва. Лягти кістьм. И – загинути, захищаючи кого- небудь. Словникова робота:

Номер слайду 10

1. Чому «Повість минулих літ» вважають і історичним документом, і художнім твором? 2. Які докази використав автор літопису «Повість минулих літ», щоб заперечити думку, ніби Кий був перевізником на Дніпрі? 3. Яким богам вірили Святослав та його дружина? На яку хитрість пішов Святослав, аби не потрапити в полон до греків?ПОСПІЛКУЙМОСЯ:

Номер слайду 11

Гра «Я літописець»Стисло запишіть із пам’яті якнайбільше подій із літопису «Повість минулих літ». Переможе той/та, хто згадає найбільше подій. ПОГРАЙМОСЯ:

Номер слайду 12

Опишіть Нестора Літописця за скульптурою М. Антокольського (с. 144)ХВИЛИНКА ТВОРЧОСТІ:

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

1. Авраменко О. Українська література : підруч. для 5 кл. закл. загальн.середн. освіти / Олександр Авраменко. — Київ : Грамота, 2022. — 288 с. : іл.2. ttps://svitppt.com.ua/images/22/21417/960/img9.jpg3. https://dovidka.biz.ua/wp-content/uploads/2021/07/svyatoslav-ukladae-myr-z-hrek4. https://dovidka.biz.ua/wp-content/uploads/2021/07/svyatoslav-ukladae-myr-z-hreka. Використані джерла:

Номер слайду 16

Використані джерела:6. https://svitppt.com.ua/images/52/51030/960/img11.jpg7. https://naurok.com.ua/uploads/files/155839/237298/256741_images/1.jp8. https://svitppt.com.ua/images/22/21417/770/img0.jpg9. Інтернет – ресурси.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
2052
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку