презентація до теми «Євразія – найбільший материк планети»

Про матеріал
Презентація до теми «Євразія – найбільший материк планети», природознавство, 4 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лунає дзвінок,почався урок! До праці мерщій! Усі перешкоди здолати зумій. Працюй наполегливо, швидко, старанно, Щоб кожна хвилина не втратилась марно.

Номер слайду 2

Синоптична лабораторія Дата Хмарність Температура Напрям вітру Опади

Номер слайду 3

Очікуванні результати: Продовжуємо формувати уявлення про глобус і фізичну карту. Удосконалюємо уміння читати карту і працювати з нею. Опановуємо новий матеріал. Спостерігаємо, запам’ятовуємо. Формуємо ціннісне ставлення до природи.

Номер слайду 4

Повторення вивченого : Воду, яка омиває материки та острови, називають… Світовим океаном

Номер слайду 5

ОКЕАН — частина світового океану, величезна водяна маса, що омиває материки. Океани з’єднані між собою, тому можна проплисти навколо планети, і не побачити землю. Що таке океан?

Номер слайду 6

Вигляд Світового океану з космосу Яким кольором позначаються океани на фізичній карті?

Номер слайду 7

Індійський океан Займає близько 20% водної поверхні планети Розташований між Африкою, Азією, Австралією та Антарктидою. Третій за розміром океан на Землі Гра «Вгадай океан» ?

Номер слайду 8

Атлантичний океан Розташований між материками: Евразія, Африка, Північна та Південна Америка, Антарктида. Другий за величиною океан після Тихого. ?

Номер слайду 9

Тихий океан Розташований між материками: Евразія, Австралія, Північна та Південна Америка, Антарктида. Морські кордони проходять із Північно-Льодовитим, Індійським, Атлантичним океанами. Найбільший океан планети Земля. ?

Номер слайду 10

Північний Льодовитий океан Розташований між Євразією та Північною Америкою. Найменший за площею океан. ?

Номер слайду 11

Флора і фауна океанів В океані є: Риби Кити, дельфіни Кальмари, восьминоги Лобстери, креветки Морські черв’яки Планктон Корали Водорості

Номер слайду 12

Скільки океанів існує ? Покажіть на глобусі і назвіть всі океани. Скільки материків існує на нашій планеті ? Покажіть на фізичній карті і назвіть всі материки планети.

Номер слайду 13

ТЕСТИ

Номер слайду 14

1. Скільки океанів входить до складу Світового океану? а) три; б) чотири; в) п’ять. 2. Який серед океанів найменший? а) Тихий; б) Індійський в) Атлантичний; г) Північний Льодовитий; 3. Світовий океан дає людям … а) зручний водний шлях для перевезень; б) збагачує повітря киснем; в) зігріває планету; г) продукти харчування і сировину для промисловості.

Номер слайду 15

4. У якому океані найбагатший рослинний і тваринний світ? а) Індійському; б) Атлантичному; в) Тихому; г) Північному Льодовитому. 5. Якими океанами омивається Африка? а) Тихим; б) Атлантичним; в) Індійським; г) Північним Льодовитим. 6. Скільки існує материків? а) 4; б) 5; в) 6; г) 7. 7. Обери рядок де записані тільки частини світу? а) Африка, Австралія, Півнична Америка; б) Африка, Америка, Європа, Азія.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Що таке материк ?

Номер слайду 18

Антарктида Євразія Африка Північна Америка Австралія Південна Америка 5 3 4 1 2 6

Номер слайду 19

ХВИЛИНКА - ЦІКАВИНКА Материк Пангея Учені вважають, що 200 млн. років тому на Землі Існував гігантський материк Пангея. Він знаходився у єдиному океані, ім'я якому було Тетіс. Цей давній материк розколовся на дві частини, які потім розпалися на окремі частини, що, розсуваючись, згодом набули обрисів сучасних материків. Їхній дрейф триває і досі.

Номер слайду 20

ДРЕЙФ МАТЕРИКІВ Літосферні плити, на яких лежать материки, постійно пересуваються, або дрейфують.

Номер слайду 21

Який материк зображено на малюнку? ЄВРАЗІЯ — найбільший материк планети

Номер слайду 22

Географічне положення Євразія складається з двох частин світу – Європи і Азії. Межа між ними проходить східним підніжжям Уральських гір, північним узбережжям Каспійського моря, Азовським і Чорним морями. Площа материка разом з прилеглими островами становить 57,6 млн.кв.км. Євразія - найбільший материк світу, становить майже 1/3 площі всього суходолу Це єдиний материк, який омивається 4 океанами

Номер слайду 23

ЄВРОПА Найбільша країна – Росія. Найменша країна – Ватикан. Найвища точка – гора Монблан (4807 м). Найдовша річка – Волга. Найбільше озеро - Ладозьке. Найбільший острів – Великобританія. Розташовано 44 країни. Площа – 10 502 000 кв. км. Населення – 806 млн. чол.

Номер слайду 24

АЗІЯ Азія – найбільша й найвища частина світу: вона займає понад третину всієї суші. Тягнеться від Арктики до екватора. В Азії живе більше половини всіх жителів Землі, але в деяких районах жителів обмаль, наприклад у тундрі, а в деяких – геть немає, як-от у випалених сонцем пустелях і в Гімалайських горах.

Номер слайду 25

Площа – 439 941 000 кв. км. Населення – 3, 5 млрд. чоловік. Найбільша країна – Росія. Найменша країна - Мальдіви. Найвища точка – гора Джомолунгма (8848 м). Найдовша річка – Янцзи. Найбільше озеро – Каспійське море. Найбільший острів – Калімантан.

Номер слайду 26

Еверест (Джомолунгма) Найвища точка материка і світу – гора Джомолунгма (8848 м)

Номер слайду 27

Щонайдовша і найповноводніша річка материка — Янцзи (6300км)

Номер слайду 28

Найглибше озеро світу - Байкал (1620м)

Номер слайду 29

Найменше море — Мармурове

Номер слайду 30

Наймілкіше море — Азовське

Номер слайду 31

Найсолоніше озеро світу – Мертве море

Номер слайду 32

Найбільше за площею озеро — Каспійське море (376000кв.км)

Номер слайду 33

Найбільший півострів світу -Аравійський

Номер слайду 34

Природні зони В Євразії представлені всі природні зони північної півкулі – від арктичних пустель до екваторіальних лісів

Номер слайду 35

Євразія багата на корисні копалини: вапняк залізо

Номер слайду 36

нафта вугілля

Номер слайду 37

алмази золото

Номер слайду 38

кварц мідь

Номер слайду 39

Практична робота На контурній карті позначте і надпишіть назви материків і океанів

Номер слайду 40

«Відкритий мікрофон» Про що дізнались на уроці, що запам’яталось? З яких частин складається материк Євразія? В якій півкулі знаходиться найбільший материк? В якій частині Євразії знаходиться Україна? Які корисні копалини є на території Євразії?

Номер слайду 41

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підручник (с.78–84) Відшукати цікаві факти про особливості природи Євразії. За бажанням підготувати проект.

Номер слайду 42

ppt
Додано
30 березня 2020
Переглядів
1768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку