Презентація до теми "Взаємозв'язок компонентів природи"

Про матеріал

Презентація до уроку з географії у 6 класі на тему "Природні комплекси як наслідок взаємозв'язків між компонентами природи". Дозволяє полегшити сформувати первинні уявлення про природні комплекси та географічну оболонку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні комплекси як наслідок взаємозв’язків між компонентами природи.

Номер слайду 2

Знаннєвий компонент. Формувати первинні уявлення про природні комплекси та географічну оболонку. Діяльнісний компонент Розвивати вміння виявляти взаємозв’язки між компонентами географічної оболонки, аналітичне мислення; розрізняти позитивні й негативні наслідки впливу людської діяльності на природні комплекси своєї місцевості. Ціннісний компонент Виховувати відповідальність за стан нашої планети; виявляти порушення природної рівноваги та пропонувати шляхи їх усунення;виховувати відповідальність за збереження цілісності географічної оболонки

Номер слайду 3

Дорогі друзі!Ніщо так не підносить душу людини, ніщо так не розвиває, як спілкування з природою, спостереження її великих законів. О. В. Некрасов

Номер слайду 4

1. Природні компоненти та їх взаємозв’язки.2. Що таке природній комплекс,або ландшафт.3. Різноманітність природних комплексів.4. Вплив людини на природні комплекси.

Номер слайду 5

ЕПІГРАФ УРОКУУ природі все одне з іншим пов'язано, і немає в ній нічого випадкового. І якщо вийде випадкове явище – шукай в ньому руку людини. Михайло Пришвін

Номер слайду 6

ПРИРОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕЛіс. Вода. Повітря. Болото. Степи. Озеро. Галявина. Річкова долина

Номер слайду 7

ПРОБЛЕМНА СИТУАЦІЯЧи може людина - творець власного світу – жити незалежно від світу природи?

Номер слайду 8

ЛЮДИНАГірські породи. Рельєф. Грунти. Повітря. Вода. Рослини. Тварини

Номер слайду 9

ПРИРОДНІ КОМПОНЕНТИ

Номер слайду 10

Географічна оболонка — цілісна і безперервна оболонка Землі, що включає в себе нижню частину атмосфери, верхню — літосфери, усю гідросферу і всю біосферу

Номер слайду 11

Номер слайду 12

????ПРАКТИКУМВідповідь1. На висоті 14000м.2. На глибині до 2000м3. У прибережних районах морів і океанів до глибини 1000м.4. На рівнинних ділянках суходолу на висоті від 0 до 500м над рівнем моря.

Номер слайду 13

Дидактична фізкультхвилинка.1. Якщо ви не смітите на вулицях, плесніть у долоні.2. Якщо ви економно використовуєте папір, тупніть ногою.3. Якщо ви не спалюєте траву, торкніться носа.4. Якщо ви вимикаєте світло, виходячи з кімнати, закрийте очі рукою.5. Якщо ви вважаєте, що потрібно економити природні ресурси, кліпніть очима.6. Якщо ви прибираєте шкільне подвір’я, то встаньте.7. Якщо ви вважаєте, що треба економити воду, то витягніть руки вперед.8. Якщо ви брали участь хоча б в одній екологічній акції, підстрибніть.9. Якщо ви вважаєте, що оберігати навколишнє середовище – добра справа, сядьте.

Номер слайду 14

РОБОТА В ПАРАХ

Номер слайду 15

Освоєння космосуІнформаційне поле. Промисловість. Транспорт. Тваринництво. Землеробствов. П НП НП НП НП НП НКуди веде цей шлях?

Номер слайду 16

Землеробство. Позитивний вплив – рослинна їжа; Негативний вплив – зміна видового складу рослинності.

Номер слайду 17

Тваринництво. Позитивний вплив – їжа, одяг, взуття. Негативний вплив – зникнення багатьох видів тварин.

Номер слайду 18

Транспорт. Позитивний вплив – засіб пересування. Негативний вплив – вихлопні гази, будівництво шляхів перешкоджає екологічній ніші існування живої природи, зміна ландшафтів.

Номер слайду 19

Промисловість. Позитивний вплив – матеріально-технічна база суспільства. Негативний вплив – зміна складу атмосферного повітря, всіх видів вод, виникнення техногенних форм рельєфу, розвиток «міських» видів хвороб населення.

Номер слайду 20

Інформаційне поле. Позитивний вплив – засіб передачі, зберігання інформації;Негативний вплив – шкідливі для здоров'я випромінювання,широке використання рідкісних і дорогоцінних металів.

Номер слайду 21

Освоєння космосу. Позитивний вплив – перспективи гарантованого існування людства. Негативний вплив – руйнування та зміні складу атмосфери, небезпека інфікування з космосу.

Номер слайду 22

Висновок. У результаті господарської діяльності виникла ціла низка глобальних проблем людства, що становить під загрозу існування на Землі не лише людини.

Номер слайду 23

Я - МОЖУ

Номер слайду 24

ОБГОВОРЕННЯ ДИЛЕМ1. Уявіть що ви – Міністр екології та природних ресурсів України і бажаєте зменшити обсяги атмосферного забруднення. Ваші експерти пропонують вам кілька альтернатив. Яку з цих альтернатив ви вважаєте найефективнішою?2. Уявіть, що ви обнімаєте посаду керівника місцевого водоканалу. Наявне водопостачання не може задовольнити загальні потреби. Які варіанти ви оберете для подолання цієї проблеми?3. Забудовник придбав ділянку лісу, озера та болота поблизу вашого міста. Забудовник осушить озеро та болото й побудує будинки. Ця ділянка є місцем відпочинку мешканців. Ви вирішуєте подати запит в органи місцевого самоврядування щодо законності будівництва. Які аргументи ви використаєте у зверненні. 4. Проблемі забруднення грунтів та зміні ландшафтів приділяється менше уваги, ніж проблемам води та повітря. На які екологічні проблеми,пов’язані з грунтом, ви звернете увагу, щоб довести актуальність проблеми?

Номер слайду 25

З’єднай стрілками діяльність людини та її наслідки для природи

Номер слайду 26

У ГАРМОНІЇ З ПРИРОДОЮ1. Не шуміти.2. Не галасувати.3. Не співати голосно.4. Не використовувати вибухові та легкозаймисті речовини.5. Не полювати на тварин.6. Не пустувати.7. Не знищувати рослин.8. Не руйнувати мурашники, не ловіть комах для створення колекцій.9. Не збирати незнайомі вам ягоди, гриби.10. Не руйнувати гнізда пташок.11. Не розпалювати вогнища та не гратися з відкритим вогнем.12. Не забруднювати місць відпочинку, не залишати після себе сміття та відходи.13. Не закопувати металеві, пластикові банки, поліетиленові пакети.14. У природі поводьте себе як у музеї. Адже за вами слідом пройдуть багато інших людей. Вони мають право не менше, ніж ви, насолоджуйтесь красою й багатством природи.

Номер слайду 27

1. Опрацювати текст § 51 підручника (автор Скуратович, Коваленко)2. Підготовити відповіді на питання і завдання рубрики «Перевір свої знання»(стор.210).3. Підготовити міні-проект «Сміття ускладнює життя».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гирун Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
22511
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку