Презентація до теми "Займенник. Загальне значення".

Про матеріал
Матеріал містить як теоритичну інформацію так і практичні вправи з перевіркою. Презентація підходить і для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 6клас Тема уроку. Займенник: загальне значення, морфологічні ознаки. Особи займенників. Вчитель: Митропан Т. О.

Номер слайду 2

Загадка. Як втомляться іменники У реченнях стояти, То друзів звуть скоріше Від втоми рятувати. Є добрий друг в іменника, Числівника й прикметника А звуть його …

Номер слайду 3

Займенник — це самостійна повнозначна змінна частина мови, яка об'єднує слова, що вказують на предмети, ознаки, кількість, не називаючи їх, і відповідає на питання хто? що? який? чий? 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Заміни іменники відповідними формами займенників. Весна – це чарівність. Летить весна (красуня, вона) над землею з пролісками, сон-травою, фіалкою, мати-й-мачухою. Весна (чарівниця, вона) заплітає різнобарвний яскравий вінок. Сонячні промені відсвічуються в (вінку, ньому) теплими кольорами. Пробуджується  природа, оживає, буяє ніжною зеленню. Тягнуться до сонця своїми рученятами провісники весни – проліски. Блищать сльози-роси на їхніх пелюстках. Стоять (проліски, вони) тендітні, ніжні і водночас велично замріяні. Неподалік пробивається сон-трава, посміхаються ніжні фіалки. Мати-й-мачуха та сон-трава доповнюють дивну картину природи. Квіти – діти весни! Рясно вкривають (квіти, вони) землю-плодоносицю. М`які і волохаті фіалчині пелюстки гаптують живий  килим. Стелить долом  своє листя хрещатий барвінок. Буяє природа. Усі милуються землею, мов нареченою у дивовижному вінку. Життя вирує.

Номер слайду 6

Випиши займенники з віршаЄ добрий друг в іменника,В числівника й прикметника. А звуть його займенником. Як втомлюються іменники У реченнях стояти,До себе звуть займенників. Від втоми рятувати. Вивчим цю частину мови,Вивчимо обов'язково,Бо вона потрібна дужеІ мені, й тобі, мій друже. Я до тебе усміхнусьІ з тобою подружусь,Усміхнешся ти в отвіт – Ми з тобою цілий світ. Всі всміхнуться навкруги – Він, вона, воно, вони,Бо усмішка всіх єднає,Жити в дружбі допомагає.

Номер слайду 7

Перевіримо роботуЄ добрий друг в іменника,В числівника й прикметника. А звуть його займенником. Як втомлюються іменники У реченнях стояти,До себе звуть займенників. Від втоми рятувати. Вивчим цю частину мови,Вивчимо обов'язково,Бо вона потрібна дужеІ мені, й тобі, мій друже. Я до тебе усміхнусьІ з тобою подружусь,Усміхнешся ти в отвіт – Ми з тобою цілий світ. Всі всміхнуться навкруги – Він, вона, воно, вони,Бо усмішка всіх єднає,Жити в дружбі допомагає.

Номер слайду 8

Розряди займенників

Номер слайду 9

Особи займенника

Номер слайду 10

Випиши займенники з поезії у три колонки: у першу займенники І особи, у другу – ІІ особи і в третю ІІІ особи  Вивчим цю частину мови,Вивчимо обов’язково,Бо вона потрібна дужеІ мені, й тобі, мій друже. Я до тебе усміхнусьІ з тобою подружусь,Усміхнися ти мені –Ми з тобою цілий світ. Всі сміються навкруги –Він, вона, воно, вони,бо усмішка в всіх одна,жити в дружбі допомага.

Номер слайду 11

ДЗ. Вправа 504І особаІІ особаІІІ особа мені тобі вона мій тебе він я. Тобою вона ми ти воно  тобою вони         

Номер слайду 12

Дякую за співпрацю!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Жанна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
1580
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку