Презентація до уроку -Харчування для здоров’я. Характеристика поживних речовин. Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла.§ 7.

Про матеріал
Презентація уроку з основ здоров'я для 9 класу за підручником, автор Поліщук. Урок підготувала вчитель основ здоров'я ОЗОШ №15 Барановська Олена Миколаївна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Чотирнадцяте листопада. Класна робота Тема: Харчування для здоров’я. Характеристика поживних речовин. Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла.§ 7. План. Важливість харчування для здоров’я. Раціональне та збалансоване харчування;Принципи раціонального харчування;Характеристика поживних речовин. Харчування та енерговитрати організму. Харчування при різному фізичному навантаженні;Контроль за масою свого тіла;Визначення індексу маси тіла;

Номер слайду 3

Важливість харчування для здоров’я. Харчування є основною біологічною потребою, тому що за допомогою їжі реалізується постійний взаємозв’язок людини з навколишнім середовищем. Правильне харчування — основа здоров’я людини. Саме їжа, яку ми вживаємо, забезпечує розвиток і постійне оновлення клітин і тканин організму.Їжа є джерелом енергії, яку витрачає людський організм. Харчування безпосередньо забезпечує всі життєво важливі функції організму.

Номер слайду 4

Нормальна, повноцінна діяльність людини, її ріст і розвиток залежать від харчування й можливі лише за умови постійного надходження в організм у необхідній кількості поживних органічних і неорганічних речовин. З їжею в організм людини має надходити достатня кількість необхідних речовин: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин. Склад їжі, її властивості й кількість визначають ріст і фізичний розвиток, працездатність, захворюваність, нервово-психічний стан, тривалість життя.

Номер слайду 5

Раціональне та збалансоване харчування. Харчування має бути збалансованим і раціональним. Гігієна харчування це наука про раціональне харчування яка включає у себе:основні правила дотримання режиму та раціону харчування;зберігання продуктів та правила приготування їжі;дотримання правил особистої гігієни;збереження та зміцнення здоров’я. Раціональне харчування (від латин. ratio — розумний) — це збалансоване харчування за умови оптимального режиму приймання їжі. Збалансоване харчування — це повноцінне харчування, що характеризується оптимальною якістю їжі й оптимальним, тобто таким, що відповідає фізіологічним потребам організму, співвідношенням між окремими компонентами їжі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Характеристика поживних речовин. Усі продукти харчування поділяють на дві великі групи: продукти тваринного та рослинного походження. У раціоні людини масові частки харчових продуктів тваринного та рослинного походження мають становити приблизно 40 і 60 % . Тільки в цьому випадку харчування буде повноцінним і збалансованим. Рекомендоване співвідношення продуктів тваринного та рослинного походження.

Номер слайду 8

Нормальна життєдіяльність організму можлива за умови надходження достатньої кількості білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, води у правильному співвідношенні. Білок у раціоні підлітків має забезпечувати 15 % від загальної калорійності раціону. Оптимальне співвідношення між білками та жирами — 1:1. Не менше ніж 10-15 % від загальної кількості жирів має становити олія. Вуглеводи в організмі використовуються переважно як джерело енергії. Співвідношення між білками, жирами та вуглеводами має становити 1:1:4.

Номер слайду 9

Харчування та енерговитрати організму. Життєдіяльність організму буде нормальною тільки тоді, коли він отримує ззовні достатню кількість енергії. Тому першою вимогою до раціонального харчування є відновлення енерговитрат організму, які вимірюють у кілокалоріях (ккал) або, за міжнародною системою, у кілоджоулях (к. Дж): 1 ккал = 4,184 к. Дж. Енерговитрати людини можуть бути регульовані й нерегульовані. Регульовані енерговитрати — це витрати енергії під час різних видів діяльності людини. Нерегульовані енерговитрати — це витрати енергії на основний обмін і специфічну дію їжі. Запам’ятайте! Основний обмін — це енерговитрати організму в умовах фізіологічного спокою. Загальний обмін — це рівень енерговитрат організму в умовах фізіологічної активності. Так, у дітей основний обмін на 10-15 % вищий, ніж у дорослих. З віком основний обмін знижується на 10-15 % Існують спеціальні таблиці, за якими можна визначити енергію основного обміну для кожної людини.

Номер слайду 10

Існують спеціальні таблиці, за якими можна визначити енергію основного обміну для кожної людини.

Номер слайду 11

Харчування при різному фізичному навантаженніВи вже знаєте, якою має бути добова потреба в енергії, білках, жирах і вуглеводах для вашого віку за умов навчання в школі. Учені ж розрізняють чотири категорії енерговитрат (залежно від трудових процесів): легка праця — 2200-3300 ккал/добу, середня праця — 2350-3500, важка праця — 2500-3700, дуже важка праця — 2900-4200 ккал/добу. Під час фізичних навантажень (наприклад, занять спортом) в організмі відбуваються певні процеси, які потребують додаткових ресурсів. Їжа для підлітків-спортсменів має бути з підвищеною кількістю вуглеводів, які необхідні організму для отримання енергії. Також у їжі має бути багато білка: це потрібно для росту м’язів, а також для прискорення обміну речовин, синтезу необхідних гормонів і ферментів, виробництва клітин, забезпечення харчування організму киснем і корисними речовинами та багатьох інших функцій. А от кількість жирів у харчовому раціоні підлітків-спортсменів збільшувати не потрібно.

Номер слайду 12

Завдання у зошиті: Розрахуйте основний обмін (ОО) за формулою основного обміну Маффіна-Джеора, тобто скільки калорій витрачає організм здорової дорослої людини (ваших близьких, друзів, знайомих, а можливо, і ваш організм у недалекому майбутньому) у стані спокою. Для жінок: ОО = 9,99 • маса тіла (кг) + 6,25 • зріст (см) - 4,92 • вік - 161. Для чоловіків: ОО = 9,99 • маса тіла (кг) + 6,25 • зріст (см) - 4,92 • вік + 5.

Номер слайду 13

Розрахувавши за формулою Маффіна-Джеора числове значення основного обміну речовин, обчислить й приблизну кількість калорій, необхідних на добу для підтримання маси тіла з урахуванням рівня фізичного навантаження. Для цього помножте отримане числове значення на коефіцієнт фізичної активності: Отримана цифра - це достатній рівень калорій, що б не повніти і підтримувати постійну масу тіла конкретної людини.

Номер слайду 14

Контроль за масою тіла Організм людини витрачає протягом доби дуже багато енергії. Наприклад, у юнацькому віці це понад 2700 ккал, тому кожний/кожна повинен/повинна споживати стільки калорій, скільки їх витрачає. І тоді маса тіла не змінюватиметься протягом багатьох років. Така стабільність — показник доброго здоров’я.

Номер слайду 15

Індекс маси тіла та як його визначатиІндекс маси тіла (ІМТ) — це формула, за допомогою якої фахівці в усьому світі оцінюють відношення маси тіла дорослої людини до її зросту.ІМТ — інформативний і доступний спосіб визначення ідеальної маси. Однак метод не можна використовувати для розрахунку маси тіла важкоатлетів і деяких інших спортсменів, вагітних жінок і жінок, які годують грудьми, а також дітей, підлітків і худих літніх людей. Індекс маси тіла дорівнює масі тіла (кг), поділеній на квадрат зросту (м2):Індекс маси тіла менший за 18,5 означає, що маса тіла є недостатньою; від 18,5 до 25 — нормальною. Якщо ІМТ близький до верхньої межі (25), варто контролювати обхват талії; від 25 до 30 — надмірна маса; від 30 до 35 — ожиріння І ступеня; від 35 до 40 — ожиріння II ступеня, понад 40 — ожиріння III ступеня.

Номер слайду 16

Основні правила харчування• Дотримання правильного режиму харчування.• Оптимальним вважають чотириразовий прийом їжі з інтервалами 4-5 год в один і той самий час. Сніданок має становити 25 % добового раціону, обід — 35, полуденок — 15 і вечеря — 25 %. Вечеряти рекомендують не пізніше ніж за 2 год до сну.• Достатня, але не надмірна калорійність раціону. Кількість споживаних калорій має забезпечити енерговитрати людини (які залежать від статі, віку та способу життя, від характеру праці).• Правильне співвідношення основних компонентів харчування (білків, жирів, вуглеводів). У середньому співвідношення кількості вживаних білків, жирів і вуглеводів має бути 1:1:4, при великих фізичних навантаженнях — 1:1:6.• Харчування має забезпечувати (без надлишку) потреби організму в основних поживних речовинах.

Номер слайду 17

Домашнє завдання- читати 9 клас. Поліщук - § 7. Виконати завдання у зошиті за формулою Маффіна-Джеора. Знати відповіді на питання - 1. Що таке збалансоване харчування?2. Як можна визначити індекс маси тіла? Знати формулу. 3. Як контролювати масу свого тіла?Знайдіть інформацію та підготуйте повідомлення на файлі формат А -4 про людей, які заради досягнення життєвої мети завдяки високим вольовим якостям, заняттям спортом перемогли недуги та досягли успіхів у житті.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
12 листопада 2022
Переглядів
4825
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку