Презентація на тему : "Принцип здорового харчування"

Про матеріал
Зміст 1.Поживні речовини. 2.Білки ( надлишок/нестача) + добова потреба. 3.Вуглеводи (клітковина). 4.Жири. 5.Вітаміни і мінеральні речовини (водорозчинні/жиророзчинні). 6.Принцип здорового харчування + тарілка здорового харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Принцип здорового харчування

Номер слайду 2

Поживні речовини

Номер слайду 3

Білки – це незамінні органічні речовини, які приймають участь в побудові м'язової тканини, а також входять до складу волосся, нігтів і внутрішніх органів. Вони є найбільш поширеним сполуками в тілі (після води). Без білків існування людського організму неможливе, тому треба ретельно стежити за достатньою кількістю білка в раціоні. Повноцінні білки, що містять усі незамінні амінокислоти, є у продуктах тваринного походження:

Номер слайду 4

Нестача незамінних амінокислот по-різному впливає на дітей і дорослих. Удітей порушуються процеси формування кісток, гальмується фізичний та інтелектуальний розвиток. У дорослих через дефіцит білків порушуються процеси кровотворення, обмін речовин, знижується імунітет. Шкідливим є і надлишок білків у раціоні, оскільки в такому разі ворганізмі збільшується концентрація азотних сполук. Це може призвести до у творення каменів у нирках і ураження суглобів. Денна потреба організму в білках залежить також од віку, а для підлітків — ще й від статі

Номер слайду 5

Вуглеводи Головна функція вуглеводів — постачання енергії організму. Вуглеводи поділяють на прості і складні. Прості вуглеводи швидко засвоюються організмом і є найкращим джерелом енергії тоді, коли треба швидко втамувати голод або подолати втому (наприклад, після тренування). Вони містяться в цукрі, меду, фруктах і овочах, соках і напоях. Але не слід захоплюватися солодощами, оскільки, крім вуглеводів, вони не містять інших корисних речовин. Серед складних вуглеводів особливу роль відіграє клітковина. Клітковина майже не засвоюється організмом, але нормальний процес травлення без неї неможливий. Проходячи через шлунково-кишковий тракт, вона прискорює процеси травлення, очищує кишечник, запобігає його розладам.

Номер слайду 6

Нестача клітковини спричиняє ожиріння і серцево-судинні захворювання. Існує думка, що вуглеводи— це сполуки, від яких гладшають. Однак причинане у вуглеводах, а в тому,що багаті на них продукти(наприклад, зернові чи картоплю) традиційно готують з великою кількістю жирів (тістечка, чипси). Лікарі-дієтологи радять тим, хто хоче схуднути, складати раціон саме на основі вуглеводнихпродуктів, але з меншою кількістю жирів.

Номер слайду 7

Жири — сполуки, здатні утворювати в організмі запаси. Тому багато хто вважає їх ворогом номер один для здоров’я. Але це хибна думка. Жири підвищують стійкість організму до стресів, а також необхідні для засвоєння кальцію, магнію, вітамінів А, В , Е. Здатність жирів утворювати запаси є корисною. Без цього люди не мали б шансу вижити в у мовахнавіть нетривалого голоду. Для нормального функціонування організму життєво необхідно мати 12–15 % жирової тканини. За дефіциту жирів в організмі знижується його загальний тонус, порушується репродуктивна функція, слабшає імунітет. Найбільше насичених жирів в обробленому м'ясі, наприклад, в сосисках, шинці, бургерах. Також в твердих сирах, незбираному молоці і вершках, у вершковому маслі, салі, в пальмовій олії і кокосовій олії. Вживання занадто великої кількості насичених жирів може підвищити рівень холестерину в крові.

Номер слайду 8

Вітаміни і мінеральні речовини

Номер слайду 9

ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОНГО ХАРЧУВАННЯХарчуватися регулярно — означає вживати їжу 5–6 разів на деньз інтервалом 2–3 години. Контролювати розмір порцій — означає вживати їжу невеликимипорціями — не більшими з а розмір стиснутого кулака. Обов’язково снідати. Збільшити вживання фруктів і овочів. Пити достатню кількість води

pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
1723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку