Презентація до уроку.1 клас. Українська мова.Читання.Н. Бабенко. Хмарки.

Про матеріал
Презентація до уроку.1 клас. Українська мова.Читання.Н. Бабенко. Хмарки.(до букваря І.В, Цепова, Н.О, Воскресенська).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчання грамоти. Наталка Бабенко «Хмарки»

Номер слайду 2

Вступна бесіда. - Сьогодні ми продовжимо читати твори про природу. А про що саме, допоможе дізнатися нам ребус.( Х + МАРКА – КА + КИТ – Т = ХМАРКИ )- Якими бувають хмарки? Послухайте, як про це сказано у вірші Алли Свашенко. ХМАРИВони бувають білі, а можуть бути сиві,То надзвичайно гарні, то зовсім некрасиві,То темно-сині й грізні, а то легкі й прозорі,І можуть заховатися за ними сонце й зорі. Алла Свашенко. Доберіть із вірша слова для опису двох різних (протилежних) хмарок. Намалюйте їх. Слова надрукуйте коло хмарок.

Номер слайду 3

Бесіда про хмарки в природі.- Пригадайте, що ми говорили про хмарки, коли вивчали на уроці читання букву Х.- Що таке хмари? Звідки вони з’являються на небі?- А тепер згадайте, як же хмарки потрапляють на небо?

Номер слайду 4

• Слухання казки.- Ось як про виникнення хмаринки розповідається в казці. РОЗПОВІДЬ ВЕСЕЛОЇ КРАПЛИНКИ ВОДИЯ пливла в Дніпрі з мільйонами моїх сестричок до Чорного моря. Усі звали мене невгамовною, бо вітер не давав мені ані хвилини спокою. Та я тікала завжди від нього. Якось спересердя в тихий літній день, коли я цього зовсім не сподівалася, вітер виплеснув мене на берег, на гаряче каміння. Я обернулася парою і полинула в небо. А там на мене вже чекали мої сестрички-краплинки, які теж стали парою. Зраділи ми, узялися за руки і почали танцювати, доганяти одна одну, а то й утворювати хмарки. Ото було весело! Коли раптом знову налітав вітер, ми швидко падали на землю дощем і напували її. Я не боялася потрапити й під землю. Адже й там я рухалася, жила і знову виринала на світ веселим джерельцем. За Оксаною Іваненко

Номер слайду 5

Тренувальне читання • Читання слів за променевою схемою.- Зберіть і прочитайте слова. Що спільне в їхньому значенні?

Номер слайду 6

Глянь! Поглянь! Дивись!Дивитися – не надивитися!Букви заховалися

Номер слайду 7

• Відпрацювання звуковимовних умінь. - Послухайте вірш про хмаринки. У яких словах вимовляється приголосний звук [х]?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дві хмаринки-веселинки. Не сиділи ні хвилинки. Спершу в хованки пограли –Трошки сонечко сховали. Потім дощик розливали,Хризантеми поливали. А над вечір дві хмаринки. Заховались у перинки. За Олесею Овчар

Номер слайду 8

Наталка Бабенко «Хмарки»• Вступна бесіда.- Чи подобається вам дивитися на небо?- Що на ньому можна побачити вдень? А вночі?- За яким небом, нічним чи денним, вам більше подобається спостерігати? - Послухайте, що про це говориться в оповіданні Наталки Бабенко «Хмарки».• Первинне сприймання тексту.1 частина оповідання Наталки Бабенко «Хмарки» (с. 65) зупинка після слів «Через них нічого не видно».- Як ви вважаєте, що може сказати у відповідь дітям їхній тато?Дочитай текст до кінця.- Чому татові подобається дивитися на хмарки?- Що стали робити діти після слів батька?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Читай текст «Хмарки» напівголосно, вголос. Бесіда за прочитаним і вибіркове читання.- Яким побачили небо діти?- На що був схожий місяць?- Чому дітям не подобається небо вдень?- Що пояснив їм тато?- Що він побачив на небі?- Персонажів яких казок побачив тато?- Розгляньте світлини (с. 65). Кого нагадують зображені на них хмарки?

Номер слайду 11

Що побачили діти вночі?

Номер слайду 12

Із чим можна порівняти небо і сонце?

Номер слайду 13

Наталія Свойкіна «Хмаринки»Аналіз змісту вірша.- Чи запам’ятали ви з першого разу, на що схожі хмаринки?Прочитай чотири рядки вірша, на що саме схожі- Прочитайте два останні рядки вірша. Яка думка в них висловлюється?- Чи згодні ви з автором вірша?

Номер слайду 14

- На що ще можуть бути схожі хмарки? Дізнайтеся про це з інших віршів. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}То не хмара,А дірява парасоля. Сама змокла,Ще й мене. До нитки намочила. Бачив я, бачив,Як несе вона. На плечах. Малих хмарят.Ігор Калинець. Хмаридо нитки промокнути — промокнути наскрізь.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Стала дівчинка Даринка. Розглядать пухкі хмаринки: Перша схожа на косулю,Друга, менша,— на зозулю.Є там ящірка і кріт.Є дідусь біля воріт. А ото яка невдаха: Ха-ха-ха, мов черепаха…Як почула те хмаринка,Стала плакать на Даринку. Людмила Левченко ДАРИНКА І ХМАРИНКА

Номер слайду 15

- Відновіть скоромовку про хмаринки

Номер слайду 16

Заклички Пригадайте, з яких частин може складатися закличка? (Звертання, прохання, обіцяння зробити щось хороше, щоб задобрити.)  Як можна лагідно звернутися до хмарки? (Хмаронько-голубонько; хмарочко, хмаринко, хмариночко.)Про що її можна попросити? (Затулити сонечко, зробити затінок, принести прохолоду чи дощик: або, навпаки, не затуляти сонечко, не поливати дощиком та ін.)Сонечко, зійди,З неба нам світи,Золотом засяй,Землю звеселяй.

Номер слайду 17

Закличка. Мила хмаринко,Легка, як пір’їна,Ти по небу не літай,Сонце нам не затуляй.

Номер слайду 18

Хмаринки- 8 букв, 8 звуків, 3 склади. Звуко-буквений аналіз слова. Про що сьогодні читали на уроці?З чим порівнювали хмарки?Які порівняння хмарок вам видалися найточнішими? Кумедними?

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бояринова Людмила
    Дякую за цікаву змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
1954
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку