Презентація до уроку №27 "Романтизм у європейському образотворчому мистецтві України та Росії"

Про матеріал
Презентація до уроку №27 у 8 класі "Романтизм у європейському образотворчому мистецтві України та Росії" за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні нової теми. Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОМАНТИЗМ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ27 УРОК

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: ПОЗНАЙОМИТИСЯ ІЗ ТВОРЧІСТЮ МИТЦІВ, ПРЕДСТАВНИКІВ РОМАНТИЗМУ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ;УДОСКОНАЛЮВАТИ ВМІННЯ АНАЛІЗУВАТИ, ПОРІВНЮВАТИ ТА ХАРАКТЕРИЗУВАТИ ТВОРИ ЖИВОПИСУ ДОБИ РОМАНТИЗМУ;РОЗВИВАТИ НАВИЧКИ ОСМИСЛЕНОГО СПРИЙНЯТТЯ МИСТЕЦЬКИХ ТВОРІВ;ВИХОВУВАТИ ЕСТЕТИЧНИЙ СМАК НА КРАЩИХ ЗРАЗКАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ.

Номер слайду 3

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ: ПРИГАДАЙТЕ, У ЯКИХ ВИДАХ МИСТЕЦТВА РИСИ РОМАНТИЗМУ ВИЯВИЛИСЯ НАЙЯСКРАВІШЕ;НАЗВІТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ РОМАНТИЗМУ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ;ЯКІ ТЕМИ ПЕРЕВАЖАЛИ У ТВОРЧОСТІ ХУДОЖНИКІВ-РОМАНТИКІВ?

Номер слайду 4

Санкт-Петербурзька Академія мистецтв. У Російській імперії впродовж майже всього XIX століття головним центром художньої освіти була Академія мистецтв у Петербурзі. У живописі початку XIX столітті провідним стилем був романтизм, а головна тенденція другої половини XIX - рух до реалізму. Багатьох художників-романтиків приваблювала Україна - «нова Італія», як її тоді називали.

Номер слайду 5

Романтизм в російському живописі був представлений такими жанрами: історичні полотна, баталії, фантастичні картини, марина, портрет, пейзаж, монументальне мистецтво, де дуже відчутним був вплив класицизму, і романтичні ідеї тісним чином переплелися з академічними канонами. Орест Кіпренський, портрет ПушкінаІ. Айвазовський. Чумаки в МалоросіїЗала Полтавського земства, розписана С. Васильківським та М. Самокишем.

Номер слайду 6

Карл Па́влович Брюлло́в (1799-1852) — російський художник, професор Петербурзької академії мистецтв. Автор картин на історичні теми, жанрових акварелей і портретів діячів культури. Меланхолія, що пронизувала його пізні портрети, зближує Брюллова з романтиками. Раніше його прізвище писали як Брюлло, що доводило чужоземне походження родини, яка оселилася в Петербурзі. Автопортрет. За легендою, після створення картини «Останній день Помпеї» цар Микола І вельможно додав до прізвища літеру «В», аби вона сповіщала іноземцям про підданого з Російської імперії і нагадувала російські прізвища. Так художник став Брюлло. Вим. Насправді, це сталося раніше — ще 1822 року, коли випускник академії Карл Брюлло вперше відправлявся за кордон.

Номер слайду 7

«Вершниця» (рос. «Всадница») - написана та вперше виставлена 1832 року. Створена на замовлення графині Юлії Самойлової і зображує її прийомних дочок — Джованніну й Амаліцію Пачині. Готова робота викликала неоднозначну реакцію критиків. Багато хто засуджував картину, вказуючи на застигле, мертве обличчя вершниці. Деякі критики мали претензії до занадто вільної пози наїзниці, через що втрачалося відчуття швидкості й динаміки. Незважаючи на критику, більшість глядачів добре сприйняли картину, назвали її шедевром. Їх підкорив масштаб картини та майстерність пензля художника. К. Брюллов. Вершниця (291 см × 206 см)

Номер слайду 8

Мокрицький Аполлон Миколайович (1810 -1870)Аполлон Мокрицький. Бути одним з найближчих учнів Карла Брюллова і не писати красивих картин, мабуть, неможливо. Саме краса в італійському стилі відрізняє більшість картин живописця, що навчався в Петербурзькій Академії мистецтв у «Великого Карла» (1836-1839). З 1851 художник працює викладачем Московського училища живопису і скульптури. Його викладацька діяльність виключно успішна. Його учні - Василь Перов, Іван Шишкін, Іларіон Прянішніков - стали першими художниками Росії.

Номер слайду 9

Першим серед художників, хто відкрив українську природу й українського селянина, був німець за походженням Василь Іванович Штернберґ (1818-1845). Навчаючись у Петербурзькій Академії мистецтв, він зацікавився мальовничістю українського побуту, щорічно їздив до України, де писав етюди. У 1838 р. В. Штернберґ познайомився і подружився з Т. Шевченком, а 1840 р. до Шевченкового «Кобзаря» він створив гравюру «Кобзар з поводирем». Автопортрет

Номер слайду 10

Садиба Г. С. Тарновського в Качанівці (1837)Офорт “Кобзар з поводирем”, 1840 Автопортрет

Номер слайду 11

Глінка в КачанівціГригорій Тарновський, український меценат, матеріально опікувався долею студента Василя Штенберга: оплачував навчання, запрошував на всі канікули в Качанівку.

Номер слайду 12

Щороку влітку протягом 1836-38р. Штернберг приїжджав в Качанівку. Захопившись красою України, створив перші українські побутові картини та пейзажі.

Номер слайду 13

В образотворчому мистецтві для романтизму було характерним розкріпачення від академічних канонів: ліризм, героїчна піднесеність, емоційність, прагнення до кульмінаційних, драматичних моментів.Іва́н Костянти́нович Айвазо́вський (Ованес Айвазян, 1817-1900) – живописець-мариніст вірменського походження. Створив понад 6 тисяч полотен, найвідоміші з котрих морські пейзажі та сцени морських баталій. Автопортрет (1874)

Номер слайду 14

Романтизм розширив горизонти художньої образності й виразності, дав волю уяві й фантазії митців. Він опоетизував життя, приніс дух свободи в найширшому її розумінні: не лише вивільнив митця від академічних канонів, а й виборов право на вільне вираження почуттів.

Номер слайду 15

ПРАКТИЧНА РОБОТА:

Номер слайду 16

ПІДСУМОК УРОКУ:ІЗ ТВОРЧІСТЮ ЯКИХ ХУДОЖНИКІВ-РОМАНТИКІВ РОСІЇ ТА УКРАЇНИ МИ ПОЗНАЙОМИЛИСЯ НА УРОЦІ;У ЯКИХ ЖАНРАХ ЖИВОПИСУ НАЙЯСКРАВІШЕ ПРОЯВИВСЯ СТИЛЬ РОМАНТИЗМУ;ТВОРЧІСТЬ ЯКОГО ХУДОЖНИКА ВРАЗИЛА ВАС НАЙБІЛЬШЕ І ЧОМУ?

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ПОРІВНЯЙТЕ РОМАНТИЗМ ІЗ КЛАСИЦИЗМОМ, ВИЗНАЧІТЬ І ЗАПИШІТЬ ВІДМІННІ РИСИ, НАВЕДІТЬ ПРИКЛАДИ.

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
12 червня 2019
Переглядів
4393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку