Презентація до уроку №27 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Вступ до курсу тактичної медицини. Причини превентивних смертей при бойовій травмі. Етапи надання домедичної допомоги».

Про матеріал
Сформувати у здобувачів освіти основні принципи сучасних стандартів надання допомоги у бойових умовах, розуміння сутності та завдань тактичної медицини, причин превентивних смертей при бойовій травмі; виховувати гуманне ставлення до поранених; розвивати навички побудови алгоритму дій у НС воєнного характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Домедична допомога в бойових умовах. Вступ до курсу тактичної медицини. Причини превентивних смертей при бойовій травмі. Етапи надання домедичної допомоги Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: сформувати у здобувачів освіти основні принципи сучасних стандартів надання допомоги у бойових умовах, розуміння сутності та завдань тактичної медицини, причин превентивних смертей при бойовій травмі; виховна: виховувати гуманне ставлення до поранених; розвивальна: розвивати навички побудови алгоритму дій у НС воєнного характеру.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Схарактеризуйте особливості НС воєнного характеру. Чому війну називають травматичною епідемією?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності На початку війни з РФ близько 30% поранених, яких можна було врятувати, гинули. Чи були невідворотними такі жахливі втрати? Порівняймо. У військових конфліктах, у яких беруть участь армії країн-членів НАТО, гине не більше 3% поранених! Причому якщо в ЗСУ головне завдання — не дати загинути тим, кого можна врятувати, то медицина країн Альянсу вже успішно вирішує завдання вищого рівня — порятунку тих, хто завжди вважався безнадійним і гинув у 100% випадків. Британські військові медики повідомляють, що їм тепер вдається врятувати 25% таких безнадійно уражених. Як ви гадаєте, які пережитки радянських часів гальмують процес розвитку ЗСУ?

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Вступ до курсу тактичної медицини Тактична медицина — це спеціальний розділ медицини, що передбачає дії з надання домедичної допомоги військовослужбовцям під час бойових дій у зонах активного конфлікту та їх евакуацію в безпечну зону. Відтак кожен військовослужбовець має бути навчений самодопомозі і взаємодопомозі. Тактична медицина суттєво відрізняється не тільки від «мирної» медицини, а й від медицини катастроф першочерговістю тактичного завдання та непердбачуваністю військових дій супротивника. Тактична медицина постійно змінюється, постійно з’являються нове обладнання, нові засоби, проте основи медицини та розуміння, що робити і чому, принципово не змінюються.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Специфіка надання медичної допомоги залежить від тактичної ситуації на полі бою, характеру отриманих поранень, рівня знань та навичок медпрацівника, який перший контактує з пораненим, та наявних медичних засобів та обладнання. Застосування звичайних (мирних) систем для тактичних умов не підходить, правильні медичні дії можуть бути непридатною тактикою, пріоритетом залишається виконання тактичних завдань. Слід розрізняти можливості парамедика та військовослужбовців.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу 2. Причини превентивних смертей при бойовій травмі Превентивні смерті — це смерті, яких можна було уникнути, надавши домедичну допомогу. На полі бою є три категорії поранених: які все одно помруть, які все одно виживуть, смерті яких можна запобігти, якщо негайно вжити правильних рятувальних заходів. У бойових умовах непрофесіоналу складно визначити категорію пораненого, тому допомогу надають відповідно до протоколу.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Головні причини: кровотеча з ран кінцівок, кровотеча з розтрощених поранень, внутрішні кровотечі, напружений пневмоторакс, проблеми з диханням.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу 3. Етапи надання домедичної допомоги Основними принципами, якими керуються при наданні першої домедичної допомоги, за будь-яких умов є: правильність і доцільність дій; швидкість та рішучість при виконанні дій; продуманість та спокій. В умовах бойових дій додатково слід намагатися захистити пораненого від нових ушкоджень (відстрілюватись, переміститись в укриття, евакуюватися з палаючих транспортних засобів та будівель у відносно безпечні місця).

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Виділяють три етапи надання допомоги пораненим у військово-польових умовах Перший етап — надання допомоги під вогнем, у зоні обстрілу. Обсяг домедичної допомоги: переведення у положення на боці чи животі, тимчасова зупинка критичних кровотеч (шия, кінцівки), за можливості переміщення потерпілих у безпечне місце.

Номер слайду 11

Перегляд відео Основи домедичної допомоги на полі бою https://www.youtube.com/watch?v=U0X8CZHellk&t=3s&ab_channel=%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%9A%D0%9D%D0%9F%D0%9A%D0%9B%D0%A8%D0%9C%D0%94

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Другий етап — надання допомоги в зоні укриття — місці, захищеному від прямого вогню противника елементами рельєфу (пагорби, яри, насипи тощо) або споруд (будинки, техногенні інженерні конструкції тощо). Обсяг домедичної допомоги: визначення ознак життя, швидкий пошук ушкоджень з ніг до голови, тимчасова зупинка кровотеч (голова, тулуб), накладання пов’язок, іммобілізація переломів, шийного відділу хребта, підготовка до транспортування.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Третій етап — надання допомоги під час тактичної евакуації з поля бою в медичні заклади «зеленої зони» — мобільні польові госпіталі.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Мета першої долікарської допомоги: 1) Зупинка дії уражаючих чинників. 2) Проведення заходів щодо відновлення функцій критичних систем. 3) Попередження погіршення стану хворого або постраждалого та його психологічна підтримка. 4) Іммобілізація травм скелета, перев’язка ран. 5) Створення максимально сприятливих умов для транспортування, виклик «швидкої допомоги».

Номер слайду 15

Закріплення вивченого матеріалу Робота з підручником.

Номер слайду 16

Інтерактивна вправа «Самоаналіз» Яку долікарську допомогу можу надати я собі та оточуючим?

Номер слайду 17

Закріплення знань Гра «Знайди пару»

Номер слайду 18

Підсумки уроку Чому вважають, що боєць, який не володіє знаннями з тактичної медицини, є небезпечним для себе та своїх товаришів? Чому для бійця першим пріоритетом на полі бою є ведення вогню у відповідь і знищення ворогів, а допомога пораненим лише другим?

Номер слайду 19

Домашнє завдання 1. Вивчити 14. 2. Відповісти на запитання параграфа.

Номер слайду 20

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://www.google.com.ua/search?q=%D0%B3%D1%96%D0%BF%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B7%D0%BA%D0%B0&rlz=1C1AOHY_ruUA739UA740&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi5nO2r- http://mailswm.com/2012/06/medychna-dopomoga-ta-ii-vydy.html https://www.google.com.ua/search?q=%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%96+%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D1%80 Відео: https://www.youtube.com/watch?v=U0X8CZHellk&t=3s&ab_channel=%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%9A%D0%9D%D0%9F%D0%9A%D0%9B%D0%A8%D0%9C%D0%94

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фиалко Вера
    Дякую за логічно, доступно та послідовно викладений навчальний матеріал в презентації.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
4553
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку