Презентація до уроку №28 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Надання допомоги на етапі під вогнем (CUF, CareUnderFire)».

Про матеріал
Сформувати у здобувачів освіти розуміння основних принципів надання допомоги пораненим в умовах бою безпосередньо на етапі під вогнем; виховувати відповідальність, зібраність, розуміння обов’язку; розвивати життєзбережувальну компетентність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Надання допомоги на етапі під вогнем Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: сформувати у здобувачів освіти розуміння основних принципів надання допомоги пораненим в умовах бою безпосередньо на етапі під вогнем; виховна: виховувати відповідальність, зібраність, розуміння обов’язку; розвивальна: розвивати життєзбережувальну компетентність.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Як ви уявляєте ситуацію під вогнем супротивника? Які небезпеки є найбільш актуальними у зоні обстрілу? Поясніть, що являють собою різні зони бою? Яку роль відіграє фактор часу в умовах бою?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Коли ми вибудовували алгоритми допомоги постраждалим унаслідок різноманітних травматичних чинників, першим пунктом завжди було — переконатися у власній безпеці. А що робити у випадку активної бойової ситуації, де бійці знаходяться в реальній, а не можливій небезпеці? Не допомагати пораненим чи допомагати? Як зробити СЛР? Де краще визначати пульс, якщо боєць має багато екіпірування? Чи взагалі можна це зробити? Про це наш урок.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Загальні положення надання допомоги пораненим у секторі обстрілу Чітко розуміти, що первинне завдання бійців у секторі обстрілу — ведення бою. У разі незначного поранення за можливості боєць має продовжувати ведення вогню у відповідь. Якщо поранення значне, йому слід намагатися надати первинну самодопомогу, розраховувати на допомогу інших можна лише у разі зміни тактичної ситуації на кращу (вогневе прикриття, вогнева перевага над супротивником тощо). Якщо поранений дієздатний, він має сам переміститися у сектор укриття, надати собі допомогу.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Надавати допомогу іншим пораненим бійцям можна тільки тоді, коли це не ставить під загрозу основну (бойову) задачу та не призводить до додаткової кількості жертв. Допомогу надають у вигляді взаємодопомоги або за наказом командира чи самостійно приймають рішення про взаємодопомогу за умови сприятливої тактичної ситуації. Вогнева перевага над супротивником і зменшення обстрілів з його боку можуть бути більш дієвою допомогою для пораненого, ніж спроба медичної допомоги.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Допомога на полі бою також може бути надана бійцем-рятувальником після переміщення потерпілого в безпечне місце. Якщо надання допомоги потерпілому починалося в умовах обстрілу, то з моменту початку обстрілу надання допомоги на полі бою припиняється або вкрай обмежене. Засоби допомоги обмежені комплектом індивідуальної аптечки пораненого та бійця-рятувальника (в окремих випадках не рекомендують використовувати власну аптечку для допомоги іншому). Допомогу не надають, якщо існує безпосередня загроза власному життю.

Номер слайду 8

Перегляд відео Перша допомога в умовах бойових дій https://www.youtube.com/watch?v=6zKAHd9yw54&t=1s&ab_channel=5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу 2. Індивідуальна аптечка Сучасна індивідуальна тактична аптечка містить найнеобхідніше у відн БІДНОСТІ з правилом С-А-В-С. Найбільш продумані та сучасні аптечки — стандарту НАТО (IFAK – Individual First Aid Kit) та ізраїльські. Тактичні аптечки мають значно більше наповнення.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Орієнтовний перелік засобів аптечки стандарту НАТО: 1) Кровоспинні засоби: джгут (бажано мати 2 турнікети — один в аптечці, інший ззовні — на амуніції, у чітко визначеному місці. У разі відсутності джгута — хустка, яку можна використати як закрутку); бандаж для першої допомоги з аплікатором для тиску на рану; гемостатичні засоби на основі хітозану чи каоліну у вигляді кровоспинного бинта чи губки, аплікатора, гранул. Застосовують для тампонування ран з кровотечею з метою утворення штучного тромбу;

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу 2) Засіб забезпечення прохідності дихальних шляхів: носоглотковий повітровід (назофарінгеальна трубка бажано свого розміру з лубрікантом (гель для змащування); 3) Засоби для боротьби з порушеннями дихання: оклюзійний пластир для використання у разі відкритого пневмоторакса; набір для декомпресії — спеціальна голка з катетером для видалення повітря з плевральної порожнини грудної клітини; спеціальна маска для штучного дихання;

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Засоби для зупинення менших кровотеч, підтримання кровообігу, боротьби з шоком та інші засоби: звичайні стерильні бинти та серветки та/або перев’язувальні пакети; термоковдра для боротьби з переохолодженням або перегріванням; внутрішньовенний катетер; трикутна хустка; пластир бактерицидний; пластир котушковий, пластир гіпоалергенний без тканої основи; тактичні ножиці; рукавички гумові; антисептик; англійські булавки; незмивний маркер, маркер діамантового зеленого; медикаменти у вигляді набору, який вживає поранений у разі поранення: ненаркотичні знеболювальні, антибіотики, протизапальне; протиопікова гідрогелева пов’язка; додатково аптечка може комплектуватися заспокійливими, протипроносними, очними краплями, гранулами для очищення води, протизастудними тощо в окремому пакуванні.

Номер слайду 13

Закріплення знань Гра «Знайди пару»

Номер слайду 14

Закріплення вивчення матеріалу Робота в парах: Змоделюйте першу допомогу при травмах під час обстрілу.

Номер слайду 15

Закріплення вивченого матеріалу Розгадайте ребуси.

Номер слайду 16

Підсумки уроку Прокоментуйте багатовікове солдатське повір’я: «Якщо воїн впав на спину, то він швидше за все убитий». Опишіть об’єм домедичної допомоги в зоні обстрілу. Назвіть ситуації, коли пораненому не слід надавати допомогу в «червоній зоні».

Номер слайду 17

Домашнє завдання Вивчити 15. Відповісти на запитання параграфа.

Номер слайду 18

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://ua.textreferat.com/referat-16234-1.html https://nebolet.com.ua/bolezni/perelom-kostej-predplechja.html http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://medterms.com.ua/blog/travmatologija/2013-11-16-195 http://perelom-kosti.ru/perelomy/zakrytyj-perelom.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=6zKAHd9yw54&t=1s&ab_channel=5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Томляк Микола Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
6391
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку