Презентація до уроку №31 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Транспортування пораненого в сектор укриття однією особою».

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти з особливостями транспортування постраждалого в сектор укриття одним рятувальником; виховувати людяність, взаємодопомогу, відповідальність; розвивати життєзбережувальну компетентність, фізичну витривалість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Транспортування пораненого в сектор укриття однією особою Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: ознайомити здобувачів освіти з особливостями транспортування постраждалого в сектор укриття одним рятувальником; виховна: виховувати людяність, взаємодопомогу, відповідальність; розвивальна: розвивати життєзбережувальну компетентність, фізичну витривалість.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Чому транспортування пораненого з сектору обстрілу не є першочерговим завданням особового складу? Які способи транспортування пораненого з сектору обстрілу двома рятувальниками є найбільш уживаними? Які допоміжні засоби можна використовувати для винесення потерпілого з сектору обстрілу?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності «Він виніс з поля бою понад вісім десятків українських бійців, один з найлегендарніших «айболитів» нашої армії... полковник медичної служби Всеволод Стеблюк». Так оголошували на фестивалі «Пісні, народжені в АТО» одного з учасників.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Транспортування однією особою в положенні лежачи Транспортування однією особою частіше здійснюють у положенні лежачи — на боці чи спині. Це безпечніше для рятувальника і в цілому для групи. Лежачи на спині. Рятувальник захоплює своєю рукою дальнє плече пораненого, ногою — його гомілку. При цьому щільно притуляється до пораненого. Різким рухом перевертається разом із пораненим на спину. Відштовхуючись протилежними рукою та ногою, пересувається до укриття. Переваги: дозволяє вести вогонь у бік противника; рятувальник захищений тілом пораненого. Недоліки: потребує значних фізичних можливостей від рятувальника; повільний.

Номер слайду 6

Перегляд відео Способи транспортування пораненого https://www.youtube.com/watch?v=Lj1mrhyY1HU&t=12s&ab_channel=AntonBevzuk

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Лежачи на животі. Рятувальник перевертає пораненого на здоровий бік. Лягає своєю спиною впритул до грудей пораненого, потім обережно підводить свою ногу, що лежить на землі й трохи зігнута в коліні, під ноги потерпілого. Якщо рятувальник лежить на правому боці, то правою рукою бере ліву руку пораненого, а лівою — за штани зі сторони спини в ділянці сідниць. Потім сильним, але не різким рухом, утримуючи потерпілого біля своєї спини, перевертається на живіт, ноги ураженого повинні опинитися між ногами рятувальника. Рухається в укриття, відштовхуючись від землі тільки однією ногою, потім змінює ногу. Переваги: рятувальник захищений тілом пораненого. Недоліки: потребує значних фізичних можливостей від рятувальника; повільний; не дає можливостей вести вогонь у бік противника.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу 2. Транспортування однією особою в положенні стоячи Волочіння однією людиною. Рятувальник тягне постраждалого рукою за лямку бронежилета, за допомогою спеціальних лямок або волокуш (аналогічно до рятування двома рятувальниками) переважно навприсядки. Переваги: швидший, ніж у положенні лежачи; є можливість швидко перейти до вогневих дій; група менш помітна, ніж при транспортуванні на повний зріст. Недоліки: потребує значних зусиль; відносно повільний; можливий на невеликі відстані.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Перенесення на плечі. Рятувальник перекидає пораненого собі на плече ногами спереду, головою за спину. Руку пораненого, що ближча до вільного плеча рятувальника, заводить наперед на своє вільне плече. Просуває свою руку (з того боку, де лежить поранений) між ногами пораненого і поверх ноги захоплює його перекинуту наперед руку. Таким чином рятувальник утримує пораненого за руку й ногу з одного боку. Переваги: швидке пересування, вільна одна рука. Недоліки: вимагає значної фізичної сили від рятувальника; група є гарною мішенню для ворога; рятувальник не може оцінити ситуацію з боку ворога.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Перенесення на спині. Рятувальник повертається спиною до пораненого. Захоплює зап’ясток і передпліччя пораненого через своє плече і нахиляється вперед, відриваючи того від землі. Так підняти пораненого легше, ніж на плече. Переваги: можливість швидкого пересування; рятувальник захищений тілом пораненого; рятувальник має вільну руку. Недоліки: вимагає значної фізичної сили від рятувальника; група є гарною мішенню для ворога; рятувальник не може оцінити ситуацію з боку ворога.

Номер слайду 11

Закріплення вивченого матеріалу Робота в парах Ви старший команди чотирьох санітарів-носіїв для винесення пораненого з поля бою. Опишіть ваші дії під час виконання цього завдання.

Номер слайду 12

Закріплення знань Дайте відповіді на відеозапитання

Номер слайду 13

Підсумки уроку Запропонуйте різні види явних поранень та ймовірні способи транспортування пораненого одним та двома рятувальниками. Яку частину спорядження пораненого можна зняти з нього, щоб його вага стала меншою у разі транспортування у сектор укриття? Які переваги та недоліки має транспортування пораненого за допомогою волокуші?

Номер слайду 14

Домашнє завдання Опрацювати 16. Скласти кросворд до ключового слова «поранений».

Номер слайду 15

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://ua.textreferat.com/referat-16234-1.html https://nebolet.com.ua/bolezni/perelom-kostej-predplechja.html http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://medterms.com.ua/blog/travmatologija/2013-11-16-195 http://perelom-kosti.ru/perelomy/zakrytyj-perelom.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=Lj1mrhyY1HU&t=12s&ab_channel=AntonBevzuk

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
1834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку