Презентація до уроку №36 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Надання домедичної допомоги в зоні тактичних умов (TFC, Tactical Field Care)».

Про матеріал
Сформувати у здобувачів освіти поняття сектор укриття, розуміння основних принципів надання допомоги пораненим в умовах бою в секторі укриття; виховувати активну громадянську позицію, відповідальність, взаємодопомогу; розвивати навички швидкої побудови алгоритму дій, життєзбережувальну компетентність, зібраність, уміння концентруватися, фізичну витривалість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Надання домедичної допомоги в зоні тактичних умов Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: сформувати у здобувачів освіти поняття сектор укриття, розуміння основних принципів надання допомоги пораненим в умовах бою в секторі укриття; виховна: виховувати активну громадянську позицію, відповідальність, взаємодопомогу; розвивальна: розвивати навички швидкої побудови алгоритму дій, життєзбережувальну компетентність, зібраність, уміння концентруватися, фізичну витривалість.

Номер слайду 3

Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «сектор укриття»? Жовта зона Захищене місце Пагорб, схил Взаємодопомога Самодопомога Домедична допомога Контакт Сектор укриття

Номер слайду 4

Вивчення нового матеріалу Якими діями обмежена допомога в секторі обстрілу? Складіть план дій допомоги на етапі під вогнем. Які б дії ви вчинили першочерговими,діставшись із пораненим в укриття? Пригадайте з курсу минулого року, що означає порядок дій С.А.В.?

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Отже, рятувальник із пораненим дістався місця, де відносно небезпечно. Це нагадує ситуацію повсякденного протоколу допомоги постраждалому після виходу з небезпечної зони. А що ми звертаємо увагу у першу чергу?

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Сектор укриття — це зона тактичної допомоги, так звана жовта зона, яка будь-якої миті може перетворитися на сектор обстрілу. Це місця, захищені від прямого вогню противника елементами рельєфу (пагорби, яри, насипи тощо), або споруди (будинки, техногенні інженерні конструкції, окопи тощо). Тут здійснюють первинний огляд та надання мінімальної домедичної допомоги, організують переміщення пораненого в зону для евакуації. Бажано, щоб укриття не тільки захищали поранених від повторних уражень, а й за можливості знижували вплив таких несприятливих факторів, як холод чи спека. Таке місце може бути під накриттям, усередині будівлі або де завгодно, де не ведеться обстріл. Знак, яким позначено місце знаходження пораненого, повинен виділятися на тлі місцевості, бути добре помітним при русі з тилу і водночас має бути непомітним для супротивника.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Загальні положення надання допомоги пораненим у секторі укриття Якщо це укриття тимчасове й дуже умовне (пагорб, повалене дерево тощо), об’єм допомоги також мінімальний. Він обмежений можливостями засобів індивідуальної аптечки і спрямований переважно на зупинку кровотеч. У секторі обстрілу поранений у більшості випадків може розраховувати на самодопомогу, у секторі укриття для пораненого є умови для більш ефективної самодопомоги та для взаємодопомоги. Питання взаємодопомоги вирішується виключно за командою безпосереднього командира підрозділу.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Якщо поранений без пульсу, дихання або без інших ознак життя — СЛР не застосовувати. Поранені з порушеним психічним станом повинні бути негайно роззброєні. Пораненого повинен оглянути рятувальник. Зупинити кровотечу, визначити поранення та визначити їхню критичність. За необхідності накласти джгута, зазначений час його застосування. У будь-якому разі джгут, накладений в зоні обстрілу, не знімати до переміщення пораненого у безпечне місце, де можлива більш детальна оцінка його стану.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу В укритті можливе застосування гемостатичних засобів, накладання перев’язувального бандажу та інших видів пов’язок. Вводять знеболювальне. Якщо поранений з порушенням свідомості, рятувальник має надати йому стійке положення на боці, щоб поранений мав більше шансів дожити до переміщення його у безпечну зону.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Якщо укриття є безпечним місцем, то усі дії відповідно до протоколу проводять в одному місці, тобто без переміщення пораненого, у максимально можливому об’ємі до евакуації у медичний заклад.

Номер слайду 11

Перегляд відео Надання домедичної допомоги на полі бою https://www.youtube.com/watch?v=WYImbD8h2as&t=102s&ab_channel=5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу План дій в зоні тактичних умов Плани дій для бійців, що надають само- та взаємодопомогу, й медичних працівників відрізняються більшими можливостями останніх. Чим більш навчені бійці навичкам допомоги, тим більше шансів кожного на порятунок. 1) Організувати периметр безпеки відповідно до стандартної процедури підрозділу та/або обставин бою. Забезпечити контроль тактичної ситуації.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу 2) Провести огляд поранених. У поранених з порушенням свідомості негайно вилучити зброю та засоби зв’язку. 3) Виконати протокол допомоги ТССС за алгоритмом «МАКСН». 40 Комплекс допомоги у разі інших травмувань (переломи, опіки, обмороження, поранення очей, черепно-мозкові та ін.). 5) Спостереження за станом пораненого. 6) Підготовка до евакуації чи допомога до такої.

Номер слайду 14

Закріплення вивчення матеріалу Опишіть об’єм домедичної допомоги в зоні укриття. Чим він відрізняється від допомоги в секторі обстрілу? Стисло зазначте головне завдання допомоги пораненим в зоні тактичних умов. Проаналізуйте ще раз вміст індивідуальної аптечки. Оцініть відповідно до її складових можливості допомоги, що може бути надана.

Номер слайду 15

Закріплення знань Знайди слова

Номер слайду 16

Закріплення вивченого матеріалу Робота з підручником стор. 89.

Номер слайду 17

Закріплення вивченого матеріалу Робота в групах Складіть пам’ятку: «Надання домедичної допомоги в зоні тактичних умов»

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1. Вивчити 15. 2. Скласти кросворд до ключового слова «Допомога».

Номер слайду 19

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://nebolet.com.ua/bolezni/perelom-kostej-predplechja.html http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://medterms.com.ua/blog/travmatologija/2013-11-16-195 http://perelom-kosti.ru/perelomy/zakrytyj-perelom.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=WYImbD8h2as&t=102s&ab_channel=5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Миколаївна Наталія
    Дякую за яскраву презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
15359
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку