Презентація до уроку

Про матеріал

Фрагмент заняття за модельною навчальною програмою«Пізнаємо природу». 5-6 класи (інтегрований курс)»для закладів загальної середньої освіти(авт. Коршевнюк Т.В.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фрагмент заняття за модельною навчальною програмою«Пізнаємо природу». 5-6 класи (інтегрований курс)»для закладів загальної середньої освіти(авт. Коршевнюк Т. В.)

Номер слайду 2

Тема уроку. Сонячна система. Відмінності між планетами.

Номер слайду 3

Актуальність проблеми: Геоцентрична система: Протягом довгого часу вважалося, що нерухома Земля є центром Всесвіту, а всі інші небесні тіла обертаються навколо неї. Геліоцентрична система: Геоцентричні уявлення спростував Микола Копернік, згідно його гіпотези всі небесні тіла нашої системи обертаються навколо Сонця

Номер слайду 4

Мета уроку навчальна: розвивати ключові компетентності у природничих науках і технологіях;сформувати в учнів знання про Сонце як найближчу до нас зірку, про значення Сонця для життя на Землі; сформувати поняття «планета»;ознайомити з планетами Сонячної системи; будову Сонячної системи та руху планет навколо Сонця;сформувати в школярів уявлення про планети земної групи і планети гіганти;формувати знання про відмінності між планетами, розміри планет, природу їхнього обертання, уміння порівнювати та створювати просторові уявлення про розміри небесних тіл, відстані між ними, взаємне розміщення тіл. розвивальна: Інформаційно-цифрова компетентність Спілкування державною мовою розвивати в учнів уявлення про навколишній світ, уміння порівнювати та створювати просторові уявлення про розміри небесних тіл;розвивати бажання самостійно опановувати невідоме, популяризувати астрономічні знання, формувати науковий світогляд;розвивати мовлення, пам’ять, увагу, мислення, допитливість, кмітливість, спостережливість; продовжувати розвивати вміння та навички. Виховна: Компетентність екологічної грамотністі і здорового життявиховувати самостійність, відповідальність, любов та інтерес до природознавства;виховувати інтерес до вивчення природничих наук, бережливе ставлення до природи;

Номер слайду 5

Очікувані результати: учні матимуть чітке уявлення, що Сонце є центром Сонячної системи; зрозуміють різницю в тривалості року на різних планетах: учні порівнюють планети різних типів, розрізняють небесні тіла, типи планет;учні відкриють для себе нові астрономічні поняття;учні дізнаються цікаве з міфології;учні знатимуть відмінності між планетами, про поділ планет на групи, усвідомлять унікальність Землі.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань Прийом «Інтелектуальна розминка»Що таке «небо»? Що ми розуміємо під «небесною сферою»?Які ви знаєте небесні тіла? Чим відрізняються між собою планети і малі небесні тіла?Чим відрізняються планети від зорі? До яких небесних тіл належить Сонце?Чи може людина потрапити на поверхню Сонця? Чому?Чому ми бачимо небесні тіла на небі?

Номер слайду 7

Терміни уроку. Всесвіт – це весь безмежний простір і все те, що його заповнює: небесні тіла. Орбіти - умовні лінії по яких планети рухаються навколо Сонця. Планети - великі небесні тіла, що обертається навколо Сонця, і не випромінють власного світла. Може бути кам’яним, металевим, рідким газовим чи поєднувати все разом. Рік - час, протягом якого планета здійснює повний оберт навколо Сонця. Доба -час одного повного оберту навколо власної осі .

Номер слайду 8

Планети Сонячної системи: Планети земного типу– Меркурій, Венера, Земля, Марс. Пояс астероїдів Планети газові гіганти Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Плутон не належить до жодної з цих груп.

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назвапланети. Радіус( км)Тривалість року. Тривалість доби. Кількість супутників1. Меркурій. Заповнити таблицю

Номер слайду 10

Закріплення і узагальнення знань. Домашнє завдання Прийом «Мікрофон»Учні по черзі, передаючи уявний мікрофон,розповідають факти про планети, що їм найбільш запам'яталися. Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника. Створити макет Сонячної системи. Підготувати міф або легенду пов'язану з назвою небесних тіл.

pptx
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку