Презентація з літературного читання у 4 класі - "Дитячі роки Івана Франка"

Про матеріал

У презентації описане життя Івана Франка, дитячі роки, стежка, опис "Галявини казок". Подані цікаві ілюстрації з музею Івана Франка. Можна використати на уроках літературного читання, на уроці позакласного читання. 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Дитячі роки Івана Франка»Підготувала:вчитель початкових класів. ЗОШ І-ІІ ст. с. Зоря. Шевчук Оксана Вікторівна

Номер слайду 2

Іван Франко написав близько 6000 творів, виступаючи у жанрах поезії, прози, драматургії, літературної критики; був він фольклористом, етнографом, істориком, філософом, громадсько-політичним діячем. Знаючи 14 іноземних мов, перекладав з багатьох літератур світу.

Номер слайду 3

Рідний і тихий куточок

Номер слайду 4

Номер слайду 5

На околиці села Франкового дитинства, стоїть вказівник, який веде до художньо-меморіального комплексу «Стежка Івана Франка». І ось ми на Стежці. Починається вона від старого дуба (який на жаль, уже висох), названого у народі Франковим. Це свідок дитячих та юнацьких років Івана Франка, тут було улюблене місце його відпочинку. Під цим деревом написав автобіографічне оповідання «Олівець».

Номер слайду 6

Стежка веде у глиб лісу. Обабіч розміщені дерев’яні скульптури – символічні образи персонажів художніх творів Франка: Захар Беркут, Прометей, Каменяр, Дзвін, Мойсей, Кохана і багато інших.

Номер слайду 7

Через браму, що вгорі завершується вирізьбленою з дерева совою, виходимо на «Галявину казок» – улюблене місце дітвори, де вони зустрічаються з героями Івана Франка. У цьому царстві звірів пізнаємо персонажів казок письменника: цар звірів Лев, Ведмідь Бурмило, хитрий Лис Микита, Кіт Мурлика та інші.

Номер слайду 8

Батьківська хата Івана Франка. У 1980 році працівники Львівського музею Івана Франка, до якого належав наш музей в Нагуєвичах, вирішили відбудувати родинну хату Франків. На основі кадастрових карт та етнографічного нарису письменника «Моя вітцівська хата» в 1981 році була відбудована батьківська садиба Івана Франка».

Номер слайду 9

В хаті було дві кімнати, долішня, де стояла глиняна піч, при ній припічок і запічок...»

Номер слайду 10

Світлиця Івана Франка. З сіней виходимо в другу кімнату – світлицю, яка за Франковими описами називається «горішня».

Номер слайду 11

На подвір’ї – шопа-шпихлір, кузня, посередині – Франкова криниця.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Царство лісу. Довкола Слободи – царство лісу. Франко виростав серед природи, змалечку ходив до лісу й серед друзів вирізнявся особливими здібностями: швидко знаходив гриби, вмів ловити рибу руками.

Номер слайду 14

КУЗНЯ Батькова кузня була своєрідним сільським клубом, куди приходили селяни послухати розумної думки, поради. Це найперша школа життя хлопця. Розповіді, які чув Франко, послужили згодом матеріалом для багатьох його творів. Образ вогню у кузні освітив шлях маленькому Івану у широкий світ.

Номер слайду 15

Ковальський міх. У кузні зберігається ковальський інвентар, серед яких і речі батька Якова Франка: ковадло, великий молот та ковальський міх.

Номер слайду 16

«Я син народу, що вгору йде…»Батьківська хата, рідне село, де малий Іван зазнав дитячих радощів і гіркоти раннього сирітства – стали міцним фундаментом, на якому виріс і зміцнів талант Івана Франка.

pptx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
15764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку