Презентація до уроку 4 класу "Правопис дієслів із НЕ"

Про матеріал

Розробка уроку на тему: "Правопис дієслів із НЕ". Метою є зацікавити учнів до вивчення нового, урізноманітнити навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Познач свій настрій.

Номер слайду 2

Дієслово… частина мови, що називає … предмета і відповідає на питання ………числамиродамичасами. Змінюється за: Однина. Множина. Чоловічий. Жіночій. Середній. Минулий. Теперішній. Майбутній. Вказують на дію:незавершенузавершену. Пригадай.

Номер слайду 3

Без біди друга не пізнаєш. Без біди друга непізнаєш. Допоможи монстрам Салі та Майку з домашнім завданням

Номер слайду 4

НЕДІЄСЛОВОНе з дієсловами пиши окремо. Запам’ятай

Номер слайду 5

Займи позицію. Я вважаю, що друг пізнається в біді тому, що…. Я вважаю, що пізнати друга можно не лише в біді тому, що

Номер слайду 6

Склади правила дружби, використовуючи частку «НЕ»Зразок: не ображай друзів

Номер слайду 7

Нездужати. Ненавидіти. Непритомніти. Неволити. Незчутися. Нехтувати. Досліди. Закрий частку НЕ у словах. Чи існують такі слова? Зроби висновок. Поясни значення поданих слів. Добери синоніми.

Номер слайду 8

Друга за гроші Для приятеля нового(Не)карай, боже, нічим, (Не)май сто рублів, (не)купиш.(не)пускайся старого.як другом лихим.а одного друга. З’єднай прислів’я. Поясни їх значення. Запиши слова розкриваючи дужки.

Номер слайду 9

Самоперевірка. Не карай, не май, не пускайся, не купиш. Оціни себе!

Номер слайду 10

Прочитай. Порівняй правила свого класу і правила з тексту На уроці вчителька довго розповідала про те, як мають поводити себе хлопці та дівчата. Виявилося, що мені багато чого не можна! Наприклад, битися, мов на шаблях, на лінійках з Олегом і Костиком! Плюватися з трубочки пожованим папірцем! Не можна бігати коридорами й із розгону ковзатися на слизькій підлозі! Сидіти на підвіконні. Їсти на уроці бутерброд. І малювати в зошиті з математики цифри в спідничках і бантиках. Дізнавшись про це, я засумувала, адже дуже кортіло мати відзнаку за поведінку, якої не мала ще ні разу. Але я старалася. Склади за текстом список дієслів, які називають те, що не можна робити. Чому?

Номер слайду 11

Салі та Майк дякують тобі за допомогу. Розкажи про свої досягнення:

Номер слайду 12

Дієслово… частина мови, що називає … предмета і відповідає на питання ………числамиродамичасами. Змінюється за: Однина. Множина. Чоловічий. Жіночій. Середній. Минулий. Теперішній. Майбутній. Вказують на дію:незавершенузавершену. Не з дієсловами пиши окремо.

Номер слайду 13

Запиши дієслова, розкриваючи дужки(не) світить, (не) зчутися, (не) навидіти, (не) зривай, (не) балакай, (не) кричи, (не) притомніти, (не) хворіти, (не) руйнуй, (не) підпалюй.

Номер слайду 14

Слайд 1 Вітаю вас на уроці української мови. Візьміть олівець і позначте смайлик, який відповідає вашому настрою. Які очікування ви маєте щодо уроку? (Навчитися новому, поглибити та вдосконалити знання, дізнатися щось цікаве…)Слайд 2 Пригадайте, яку частину мови ми з вами досліджували на попередньому уроці. (Дієслово) Розкажіть про дієслово спираючись на інтелект-карту. Слайд 3 Сьогодні до нас завітали незвичні істоти – монстри Салі та Майкл. У них виникли труднощі з виконанням домашнього завдання. Їх вчитель містер Водоніг сказав записати прислів’я про дружбу. Вони згадали таке прислів’я «Без біди, друга не пізнаєш». І між ними виникла суперечка. Як записати правильно? Спробуйте допомогти. Який з варіантів ви вважаєте правильним?Слайд 4 Правило. Слайд 5 Займи позицію- Як ви вважаєте, друзі пізнаються в біді чи не лише в біді? Обґрунтуйте свою току зору. Слайд 6 Я знаю, що ви маєте багато друзів і дійсно вмієте дружити. Тож вам буде нескладно навчити дружити і монстрів. Складіть правила дружби, використовуючи частку НЕ. Записуємо у зошит(Не злися, не сварися, не заздри, не залишай в біді, не видавай секретів один одного, не кажи неправду, не бійся просити пробачення…)

Номер слайду 15

Слайд 7 Поки ми з вами складали правила дружби Майк відшукав у себе в зошиті слова, які він списав з дошки в класі. Невже вчитель не знає правила, що частка НЕ з дієсловами пишеться окремо? Давайте дослідимо. Прочитайте слова. Поясніть їх значення. Закрийте частку НЕ і спробуйте прочитати слова знову. Чи існують такі слова? Зробіть висновок.(Дієслова з часткою НЕ пишуться окремо, окрім тих слів, які без частки НЕ не вживаються. Наприклад: Слайд 8 Допоможи монстрикам скласти прислів’я. З’єднай прислів’я. Поясни їх значення. Самостійна робота: Запиши слова розкриваючи дужки. Слайд 9 Виконай самоперевірку. Оціни себе. Слайд 10 Майк та Салі бажають розповісти вам про правила в їх класі. Прочитаємо і порівняй правила свого класу і правила з тексту. Склади за текстом список дієслів, які називають те, що не можна робити. Чому? (Не битися, не плюватися, не бігати, не ковзатися, не сидіти, не їсти, не малювати)Слайд 11 Салі та Майк дякують тобі за допомогу. Розкажи про свої досягнення на уроці. Слайд 12 Ми поповнили нашу інтелект-карту правилом – ЧАСТКА НЕ З ДІЄСЛОВАМИ ПИШЕТЬСЯ ОКРЕМОСлайд 13 Домашнє(або додаткове завдання від монстрів)

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
28 березня
Переглядів
59
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку