Презентація до уроку №40 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Використання рекомендованих гемостатичних засобів».

Про матеріал
Повторити із здобувачами освіти знання про особливості дії гемостатичних засобів; з’ясувати можливості та принципи використання засобів у тактичних умовах; виховувати відповідальність, милосердя; формувати інформаційну компетентність, міжпредметні зв’язки, навички життєзбережувальної компетентності, швидкість свідомих дій, зібраність, впевненість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Використання рекомендованих гемостатичних засобів Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: повторити із здобувачами освіти знання про особливості дії гемостатичних засобів; з’ясувати можливості та принципи використання засобів у тактичних умовах; виховна: виховувати відповідальність, милосердя; розвивальна: формувати інформаційну компетентність, міжпредметні зв’язки, навички життєзбережувальної компетентності, швидкість свідомих дій, зібраність, впевненість.

Номер слайду 3

«Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «зупинка кровотечі»? Турнікет Зупинка кровотечі Пов’язка Крововтрата Допомога Гемостатичні засоби Шок Джгут Затискання рани Смерть Контроль кровотечі Невідкладні заходи

Номер слайду 4

Актуалізація знань У чому недоліки джгутів для зупинки кровотеч? У чому сутність тампонування рани для зупинки кровотечі? Назвіть основні засади результативного тампонування рани. Пригадайте, що таке гемостатичні засоби? Який принцип їхньої дії? У якому вигляді випускають гемостатичні засоби? Якими гемостатичними засобами комплектують індивідуальні тактичні аптечки?

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Ми вивчали особливості гемостатичних засобів, знаємо, що на сьогодні це найтехнологічніший засіб зупинки кровотечі, чому ж досі турнікет є основою кровоспинних засобів? Навіщо ми вивчаємо інші способи? Справа не тільки у обмеженій поширеності засобу (наприклад, в арміях США та Ізраїлю проблеми із забезпеченням не існує), справа в особливостях використання. За мирних ситуацій — це дуже зручна річ, а ось у випадку тактичної ситуації виникають проблеми. Про особливості застосування гемостатиків у бойових умовах наш урок.

Номер слайду 6

Повторення і удосконалення знань Гемостатичні засоби Гемостатичні засоби виготовляють на основі різноманітних речовин (натуральних — колаген, желатин, целюлоза, мінерали та полімери), які сприяють утворенню згустка-тромба, що закупорює пошкоджені судини, та/або завдяки набряканню створюють ефект щільної тампонади, чим перешкоджають чи принаймні послаблюють витікання, крові з організму.

Номер слайду 7

Повторення і удосконалення знань Бувають трьох типів: 1. Концентратори факторів згортання виготовляють на основі каоліну, цеоліту, поліцукрози картопляного крохмалю, різних полімерів. Завдяки своїй пористій структурі швидко абсорбують молекули води з крові у місці пошкодження. Унаслідок цього підвищується локальна концентрація речовин, відповідальних за згортання крові, що також приводить до утворення тромбу;

Номер слайду 8

Повторення і удосконалення знань 2. Мукоадгезійні засоби виготовляють на основі хитозану, морських водоростей. Позитивно заряджений хитозан притягує негативно заряджені еритроцити і тромбоцити, що викликає утворення тромбу, до того ж він може поглинути вологу в обсязі, що у кілька разів перевищує його власну вагу;

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу 3. Прокоагулятивні виготовляють на основі фібріногену, тромбіну, кальцію та інших речовин, що є додатковими коагулянтами, які допомагають власним у процесі згортання крові.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Кожен із засобів має свої переваги й недоліки. Зокрема, у більшості своїй вони гіпоалергенні, їхні коагулятивні якості не зменшують хвороби, пов’язані зі згортанням крові, дієві за різних температур, мають антисептичний ефект тощо. Із недоліків: підвищення температури в рані (опіки І-ІІ ступеня) внаслідок виділення тепла в процесі хімічних реакцій, місцеві інфекційні ускладнення та ін.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу 2. Принцип тампонування ран У разі поранень з вузьким рановим каналом та у місцях, на які не можна накласти джгут, можна використати такий спосіб, як тампонування рани. Сутність його полягає у тому, що перев’язувальний матеріал якомога тугіше шар за шаром заштовхують у рану. Таким чином створюють тиск на пошкоджену судину. За певний час захисні механізми кровоносної системи будуть намагатися утворити тромб на місці ушкодження, тим самим припинивши кровотечу. Тампонування вен допомагає уникнути всмоктування повітря та спричинення повітряної емболії.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Випускають гемостетики у вигляді гранул, порошків, бинта, марлі та ін. Відповідно визначається техніка їх застосування, кожна з яких має свої переваги й недоліки. Єдиних приписів щодо вибору засобів не існує. Існують певні рекомендації комітету ТССС. Зокрема зручні у використанні бинти Quік Сlot Combat Gauze, Celox Gauze, Chito Gauze, Chito-SAM, серветки Quік Сlot Sport Advanced Clotting Sponge. Найкращі відгуки військових про вітчизняну розробку «Кровоспас», яка не тільки за ціною, а й за якостями перевершує багато закордонних розробок, до того ж випускається у різноманітних видах.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Алгоритм використання Призупинити кровотечу будь-яким способом (шляхом тиску на судину, джгутом). Кров і згустки за можливості видалити з рани. Гемостатичний порошок засипати (або вичавити з аплікатора) в рану і притиснути будь-яким перев’язувальним матеріалом чи тканиною протягом 3-5 хв (така форма має найменше застосування, оскільки незручна під час дощу, вітру). Гемостатичними бинтами, турундами чи марлею туго затампонувати рану (пальцем, пінцетом), затиснути на 3 хв. Зверху закрити фіксувальною або стисною пов’язкою. Зберегти пакування засобу на пораненому, щоб у подальшому медичні працівники розуміли особливості наданої допомоги.

Номер слайду 14

Закріплення вивченого матеріалу Робота з підручником стор. 117-118.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Закріплення вивчення матеріалу Практикум Вигадайте місце поранення з критичною кровотечею. Оберіть засіб її зупинення. Продемонструйте тампонаду рани гемостатичним засобом, проговорюючи дії та пояснюючи їхню доцільність.

Номер слайду 17

Закріплення знань Запитання з відео

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1. Вивчити 20. 2. Зібрати інформацію про різноманітні гемостатичні засоби та визначити, який із них ви придбали би для власної аптечки.

Номер слайду 19

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://nebolet.com.ua/bolezni/perelom-kostej-predplechja.html http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://medterms.com.ua/blog/travmatologija/2013-11-16-195 http://perelom-kosti.ru/perelomy/zakrytyj-perelom.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=vw5dhVjkgQs&ab_channel=%D0%94%D0%BD%D1%96%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%B4

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мороз Тетяна Семенівна
    Дякую за Вашу роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
2947
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку