Презентація до уроку "А.К. Дойл. «Спілка рудих» Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданні «Спілка рудих»"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури "А.К. Дойл «Спілка рудих». Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданні «Спілка рудих»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

А. К. Дойл «Спілка рудих» Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданні «Спілка рудих»

Номер слайду 2

Композиційна будова оповідання «Спілка рудих» Артура Конан Дойла. Експозиція. Міркування Холмса про «найдивніші й найнеповторніші» злочини. Стисла інформація про Джейбеза Вілсона. Зав’‎язка. Розповідь Вілсона про оголошення в газеті Спілки рудих від 28.04. 1890 року. Розвиток дії. Дивовижні події, що сталися з Вілсоном впродовж двох місяців

Номер слайду 3

Розвиток дії:- Вілсон влаштовується на роботу до Спілки рудих. - Дивна робота за чотири фунти на тиждень. - Спілку рудих розпущено. - Таємниця Спілки рудих. - Холмс обстежує територію ймовірного злочину й таємно оглядає помічника Вілсона. - Холмс слухає музику. - Холмс підключає до справи поліцію

Номер слайду 4

Кульмінація. Засідка. Злочинців затримано. Розв’‎язка. Вдячність директора банку

Номер слайду 5

Пояснення детектива. Холмс пояснює Вотсону незрозумілі деталі справи та хід розслідування. Чим видалася вам спочатку історія Вілсона? Чи можна було її класифікувати як серйозний злочин? (Спочатку це виглядало як безглузде шахрайство.)Чому Шерлок Холмс сказав, що викладені Вілсоном факти «єдині в своєму роді»?

Номер слайду 6

Що ви дізналися про відвідувача Холмса на ім’‎я Джейбез Вілсон?«Огрядний джентльмен», «заплилі жиром очиці»; «наш відвідувач - звичайнісінький англійський крамар, товстий, бундючний і повільний. На ньому були бахматі штани в дрібну білу й чорну клітинку, не надто охайний чорний сюртук, незастебнутий спереду, жовтаво-сірий жилет з важким мідним ланцюжком, на якому теліпався квадратний шматочок металу, просвердлений посередині, що правив за прикрасу. Потертий циліндр і брудно-коричневе пальто з пожмаканим оксамитовим коміром лежали на стільці поряд з ним. Коротко кажучи, хоч як я вдивлявся, але не бачив у цьому чоловікові нічого незвичайного, крім вогненно-рудої чуприни й дуже засмученого виразу обличчя»

Номер слайду 7

«Не підлягає сумніву, - промовив Ш. Х.,- що наш гість колись займався фізичною працею, що він нюхає тютюн, що він франкмасон, що він побував у Китаї і що останнім часом багато писав. Крім цього, я не можу більше зробити ніяких висновків»Чому Холмса більше зацікавила в розповіді Вілсона інформація не про саме оголошення, а про помічника Вінсента Сполдінга? Що в поведінці Сполдінга Вілсон схарактеризував як найбільшу ваду? (Захоплення працівника фотографією.)Яким чином Вілсон потрапив до Спілки рудих? Яку роль у цьому зіграв Вінсент Сполдінг?

Номер слайду 8

Як ви думаєте, чому на роботу з величезної кількості рудих претендентів був узятий саме Джейбез Вілсон? Хто такий Дункан Росс? Як він представився Вілсону і ким був насправді?

Номер слайду 9

Побудуйте ланцюжок дій Холмса у розкритті справи. Яку роль у цій справі мало відіграти слухання саме німецької музики? «Завдання на три люльки. Прошу вас не обзиватися до мене хвилин із п'ятдесят»; планує слухати гру відомого скрипаля Сарасате; по дорозі в оперу Холмс вирішив навідатися до контори Вілсона та познайомитися з його помічником; Холмс показав Вотсону, яким чином помешкання Джейбеза Вілсона пов’‎язане з лондонським Сіті.(«В програмі багато німецької музики, яка мені подобається більше, ніж італійська або французька. Вона сповнена думки, а я хочу сьогодні дещо подумати»)(справжня мета: обслідувати територію ймовірного злочину та переконатися, що Сполдінг саме той злочинець, про якого він подумав, розпитуючи Вілсона про його працівника; Холмсу потрібно було побачити глину на колінах його штанів та переконатися у злочинних намірах «Сполдінга»)

Номер слайду 10

Чим бачення справи Холмсом відрізняється від того, що бачить Вотсон? «Я впевнений, що не дурніший за інших, але мене завжди гнітило усвідомлення власної тупості, коли я мав справу з Шерлоком Холмсом. Адже я чув те саме, що чув він, бачив те саме, що й він, але його слова свідчили: насправді він бачив не лише те, що трапилось, але й те, що мало трапитись, тимчасом як мені вся справа й досі здавалася заплутаною та безглуздою. Чому до справи Шерлок Холмс підключив поліцію? «Я подумав, що нам незле буде мати коло себе і Джонса. Він непоганий хлопець, хоч і зовсім непридатний до своєї роботи. Але в нього є одна позитивна риса: він хоробрий, як бульдог, і чіпкий, як рак, коли вже хтось потрапить йому до рук.»

Номер слайду 11

Ким насправді був Вінсент Сполдінг? Чому він був цікавий і директору банку містерові Меріузеру, й поліцейському Пітеру Джонсу? «Сьогодні ви гратимете на значно більшу ставку, ніж досі, і гра буде захоплююча. Ваша ставка, містере Меріуезере, в цій грі - тридцять тисяч фунтів, а ваша, Джонсе, - це людина, яку ви хочете схопити. Авжеж, Джон Клей - це вбивця, злодій, фальшивомонетчик і зломщик, - сказав Джонс. - Він ще молодий, містере Меріуезере, але вже неперевершений у своїй професії, і на жодного іншого злочинця в Лондоні я не надів би наручників так охоче, як на нього. Він дивовижна людина, цей молодий Джон Клей. Його дід був герцог, а сам він учився в Ітоні і в Оксфорді. Мозок його такий же вправний, як і пальці, і хоч ми на кожному кроці натрапляємо на сліди його дій, проте не знаємо, де шукати його самого. Одного тижня він здійснює крадіжку зі зломом у Шотландії, іншого - збирає гроші на будівництво дитячого притулку в Корнуелі. Я вже кілька років ганяюсь за ним, а ще й разу його не бачив.

Номер слайду 12

Що було метою дивовижної афери Джона Клея? («Французьке золото»)

Номер слайду 13

Виразно прочитайте кульмінаційний фрагмент тексту. Поясніть, за рахунок чого досягається ефект неймовірної напруги? Які художні засоби, на ваш погляд, відіграють у цьому найважливішу роль?Перегляньте фрагмент телефільму, у якому відображено затримання злочинців. Порівняйте, де напруга більша, в авторському тексті чи в екранізації? Чому ви так вважаєте?

Номер слайду 14

Рефлексія. Що мав на увазі Шерлок Холмс, коли говорив, що він «вже дістав цілком достатню винагороду»?Чи можна вважати Шерлока Холмса і Джона Клея світлою і темною сторонами геніальності? Наведіть аргументи, використавши пояснення Холмса після успішного закінчення операції. Як ви думаєте, чому нащадок герцогського роду, людина з класичною університетською освітою, Джон Клей став одним із найнебезпечніших злочинців?Виразно прочитайте останній діалог між доктором Вотсоном та Шерлоком Холмсом в оповіданні «Спілка рудих». Поміркуйте, чому Холмс використовує цитату з листа Гюстава Флобера до Жорж Санд «Людина - ніщо, робота - все»? Чи погоджуєтеся ви з цією думкою?

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Прочитайте на ваш вибір будь-яке оповідання про пригоди Шерлока Холмса,складіть план розповіді пригоди. Аргументуйте, чому саме цей твір необхідновсім прочитати

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чорняк Зоряна Михайлівна
    Щиро дякую за цікавий матеріал )
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
16610
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку