Презентація до уроку Австралія

Про матеріал
Презентація матеріалу до уроків географії в 7 класі під час вивчення материка Австралія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АВСТРАЛІЯВчитель географії КЗО «СЗШ №6» ДМРВ. М. Лихолат.

Номер слайду 2

Фізико-географічне положення Австралії. Австралія повністю розміщена у Південній півкулі. Майже посередині материк перетинає Південний тропік. Крайня північна точка материка — мис Йорк (10°4 Г пд. ш., 142°32' сх. д.), південна — мис Південно-Східний (39° 11' пд. ш., 146°25' сх. д.). Стосовно початкового меридіана вона далеко віддалена на схід. Крайня західна точка — мис Стіп-Пойнт (26°09' пд. щ., 113 сх. д.), східна — мис Байрон (28°38' пд. ш., 153° сх. д.). Протяжність Австралії із заходу на схід по паралелі 26° пд. ш. становить 40° (майже 4000 км), а з півночі на південь по меридіану 142° сх. д.— 29° (3219 км)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

На відміну від Африки, Австралія — компактний материк: його центральні області майже однаково віддалені від океанів. Він омивається Індійським і Тихим океанами та має тільки дві значні затоки: Карпентарія на півночі і Велика Австралійська — на півдні. Береги Австралії, як і Південної Африки, омиваються на заході холодною, а на сході — теплою течіями. Теплі води Південної Пасатної течії проходять уздовж північного узбережжя континенту. Холодна течія Західних Вітрів омиває його південні береги. Величезні океанічні простори відокремлюють Австралію від інших материків. Тільки на півночі через численні острови вона має деякий зв'язок з Азією. Віддаленість та ізольованість зумовили незвичайність природи материка, що вразила перших європейських дослідників.

Номер слайду 6

Дослідження та освоєння. Австралія через її віддаленість була відкрита для світу пізніше за інші материки. Велику роль у дослідженні континенту відіграли європейці. Тривалий час побутувало переконання про існування великого невідомого Південного материка. Ним спочатку вважалася Нова Гвінея. Але на початку XVII ст. іспанський мореплавець Луїс Торрес довів, що це — острів. Він першим побачив північні береги нового материка. У середині XVII ст. експедиція голландця Абеля Тасмана вперше обійшла цей материк з півдня. У другій половині XVIII ст. східне узбережжя незвіданого континенту вперше досліджував англійський мореплавець Джеймс Кук. Тільки на початку XIX ст. англієць Метью Фліндерс уперше проплив навколо материка і запропонував назвати його Австралією (з латинської — "південний").

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Заселення материка європейськими переселенцями починалося з південного сходу. Тут було засновано найбільше в Австралії місто Сідней. Звідси почалися пошуки та освоєння земель для землеробства і під пасовища, родовищ корисних копалин, джерел питної води.

Номер слайду 9

Рельєф. Рельєф Австралії схожий на рельєф Південної Африки. Адже в основі материка також залягає давня Австралійська платформа, міцний фундамент якої у західній частині підвищений. У рельєфі — це Західноавстралійське плоскогір'я із середніми висотами 300—400 м. Подекуди тут підносяться окремі масиви, складені кристалічними породами

Номер слайду 10

Поверхня Австралії найнижча з-поміж інших материків, її середня абсолютна висота становить лише 215 м. Центральна частина платформи за геологічною будовою є величезним прогином, вкритим чохлом осадових відкладів потужністю у кілька кілометрів. Цю частину платформи займає Центральна низовина. На крайньому сході материка розташована область складчастості. Тут у герцинський період горотворення сформувався Великий Вододільний хребет. Північні і південні частини хребта істотно відрізняються між собою. На півночі гори низькі та середньовисотні, з плоскими вершинами. Південна частина хребта значно вища. Тут розташовані Австралійські Альпи з найвищою вершиною материка — горою Косцюшко (2 230 м). На відміну від Африки, в Австралії немає високих молодих гір, діючих вулканів і зледеніння. Але тут, як і в Африці, поширені еолові форми рельєфу. (Пригадайте їх назви.) На півдні Західно-австралійського плоскогір'я трапляється чимало карстових форм рельєфу: лійки, борозни, що утворилися в розчинених водою вапняках.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Корисні копалини. В Австралії є значні й різноманітні поклади корисних копалин. Найбільші родовища зосереджені на Австралійській платформі. З магматичними породами фундаменту пов'язані рудні корисні копалини: залізні, алюмінієві, мідні, уранові руди. Руди металів залягають також на сході материка, в горах. В осадовому чохлі Австралійської платформи зосереджені нерудні корисні копалини. З-поміж них — кам'яне і буре вугілля, нафта і газ. Вони залягають переважно в западинах і прогинах платформи на північному заході та південному сході материка. В центральних районах за умов посушливого клімату сформувалися значні поклади солі та гіпсу.

Номер слайду 13

ВИСНОВКИАвстралія — компактний материк, що цілком розташований у Південній півкулі, переважно в тропічному поясі. Австралія відкрита європейцями пізніше за всі інші населені материки земної кулі. В основі Австралії розміщена давня платформа, тому переважає рівнинний рельєф: на заході — плоскогір'я, в центрі — низовина. На сході материка розміщені давні середньовисотні гори. На материку є великі запаси руд чорних і кольорових металів.

Номер слайду 14

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯПорівняйте географічне положення Австралії і Південної Африки. Чому Австралія була відкрита пізніше за інші населені материки? Що спільного та відмінного в рельєфі Австралії та Африки?Які галузі господарства ви б розвивали в Австралії з огляду на її мінеральні ресурси?

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
4258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку