Презентація до уроку Б. Харчук. «Планетник». Казкове і реалістичне, час теперішній і майбутній у повісті-притчі

Про матеріал
Тип уроку: засвоєння нових знань. Обладнання: портрет Б. Харчука, репродукції з пейзажами, дидактичний матеріал (картки),мультимедійна презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Б. ХАРЧУК. «ПЛАНЕТНИК». КАЗКОВЕ І РЕАЛІСТИЧНЕ В ПОВІСТІ-ПРИТЧІ, ЧАС ТЕПЕРІШНІЙ І МАЙБУТНІЙ У НІЙ

Номер слайду 2

---- «Чому необхідно бути духовно багатою та розвиненою людиною»(за вивченою поезією Ліни Костенко) З якими казковими істотами, пов’язаними із силами природи, ви познайомилися в попередніх класах? («Хуха-Моховинка» з казки Короліва-Старого, дідок кропивяний з вірша Ліни костенко «Дощ полив»)

Номер слайду 3

Був дорослим, а в душі залишався дитиною. Багато втрачав у житті, та не загубив головного - здатності дивуватися. Роксана Харчук

Номер слайду 4

Б О Р И С Х А Р Ч У К

Номер слайду 5

Словникова робота Планетник- 1.Астроном. 2. Той, хто вгадує майбутнє на підставі розташування й руху зірок. Причілок- бокова стіна будинку Мищина- маленька миска Шкарбуни-старе, стоптане взуття Камізелька-жилетка Лановий-наглядач за польовими роботами Чередник-пастух

Номер слайду 6

Ілюстрації до твору

Номер слайду 7

Картка № 1 1. Що мала на увазі Олена Булига, коли сказала: «Небо нам усе дарує...» Свої міркування обґрунтуйте, посилаючись на власний досвід і спостереження. 2. Чому автор твору вважає, що бабуся була невід’ємною частиною всього краєвиду? Відповідь обґрунтуйте. 3. Планетник — це... а) старий дідусь-чарівник; б) дослідник-агроном; в) сільський хлопець.

Номер слайду 8

Картка № 2 1. Чим пояснити байдуже ставлення Олени Булиги до грошей? Чому вона їх вважала «просто за ніщо»? Як це характеризує героїню? 2. Як зрозуміти прислів’я: «За гріш не купиш маку, а за гривню правди»? Чи згодні ви з цим? Відповідь вмотивуйте. 3. Сидячи у хаті, через вікно якої хлопець спостерігав, як: а) мати розпушувала землю і садила насіння; б) на вечірньому небі сяяли зірки; в) кури на дворі розгрібали сміття.

Номер слайду 9

Картка № 3 1. Дослідіть, як письменник ставиться до бабусі. Свої спостереження вмотивуйте, посилаючись на факти з твору. 2. З якою метою, на ваш погляд, автор у творі так докладно описує місцевість, красу природи навколо помешкання Олени Булиги? Відповідаючи, застосовуйте приклади з повісті-притчі. 3. «Інкубаторами» бабуся називала: а) індиків; б) курей; в) качок.

Номер слайду 10

Домашнє завдання Всі учні: Уміти розповідати про письменника, виразно читати, переказувати та коментувати ключові епізоди твору, висловлювати власну думку щодо прочитаного; Високий та достатній рівень: Підготувати малюнок до повісті та скласти усний міні-твір на тему «Чи хотів би я бути Планетником». Один з учнів():підготувати переказ ключових епізодів повісті Б.Харчука «Планетник»  

ppt
Додано
4 січня 2020
Переглядів
1135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку