Презентація М. Стельмах "Гуси-лебеді летять..."

Про матеріал
Презентація для уроку - підготовки до контрольної роботи з теми М. Стельмах "Гуси-лебеді летять..."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Стельмах “Гуси-Лебеді летять”

Номер слайду 2

„Самий смисл буття чи не в тому, щоб жити у мудрій злагоді з природою, знати насолоду праці і поезію людських взаємин. І щоб навчитися цим дорожити, треба відчути потребу це берегти” Олесь Гончар

Номер слайду 3

Літературний диктант1. Від імені кого ведеться розповідь у повісті М. Стельмаха?2. Яке диво сталося на очах у Михайлика, коли він спостерігав за лебедями?3. Чому сміявся дід?4. Чим прославився дід головного героя?5. Яке захоплення було в головного героя?

Номер слайду 4

Літературний диктант6. Кому Михайло дав жменю насіння?7. До яких хитрощів удався хлопець, щоб довше читати книжки?8. Хто навчив маленького Михайлика любити красу природи й землю?

Номер слайду 5

Літературний диктант9. Як Михайлик узимку ходив до школи, не маючи чобіт?10. Хто наполягав на тому, щоб Михайлик обовязково навчався в школі?11. Хто, за висловом письменника, пролітав над хатою, над дитинством і над його життям?

Номер слайду 6

Відповіді1. (Від першої особи)2. (Вони повернулися знову)3. (Бо Михайлик злякався, що сонце, як мама, може загубити ключі)4. (Він був майстром, який умів робити все)5. (Читання кижок)6. (Маленькому голодному хлопчикові)7. (Залазив на піч з каганцем, коли всі поснуть)8. (Мати)9. ?(Його носив батько на руках)10. (Мати)11. (Лебеді)

Номер слайду 7

Автобіографія. Символ опис автором свого особистого життя; художній життєпис. Від мемуарів або щоденника відрізняється наявністю елементів вимислу та узагальнення.предмет або слово, яке умовно виражає суть певного явища (скажімо, хліб-сіль – символ гостинності).

Номер слайду 8

Присвята Батькам

Номер слайду 9

Тема: зображення життєвої долі українського села першої половини XX століття, епізодів з власного дитинства М. Стельмаха, коли він був дев'яти-десятирічним хлопчиком.Ідея: автор закликає бачити красу, любити рідну землю, що «така свіжа, така м'яка, мов колиска», «щоб люди мали людяність у серці, хліб на столі і не журились».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

По горизонталі3.  На чому з'їжджав зі снігової гірки головний герой?4.  Жанр твору "Гуси-лебеді летять".7. Про що сказано: "...мамині чорнобривці завеликі, дарма що в них прошви чорні, а халяви жовті"?9.  Ім'я головного героя твору "Гуси-лебеді летять".10. Куди бабуся водила онука?

Номер слайду 13

По вертикалі1. Закінчить дідові слова: "Сто друзів - це мало, один ворог - це...".2. Що дав хлопцеві дядько Себастіян?4.  Як звали друга головного героя?5.  З яким музичним інструментом порівнює автор хмари?6. Які у сонця ключі? (відповідь була у творі)7. Ким хотів бути хлопчик, щоб повернути лебедів?8. Кому присвячено твір "Гуси-лебеді летять"?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

І група: схарактеризуйте образ головного героя повісті за допомогою методу «Сторітелінг»: приготуйте невеличкий виступ-розповідь на тему «Який я персонаж?». ІІ група: знайдіть у тексті образи-символи повісті, прокоментуйте їх, підтверджуючи власні думки цитатами з тексту (гуси-лебеді, зоря тощо)ІІІ група: За допомогою метода «Прес» доведіть або спростуйте думку: «Шанобливе ставлення до старших, любов до батьків, природи і світу – важливі моральні цінності людини». IV група: дослідіть основні художні засоби і проілюструйте відповідь цитатами з тексту.

pptx
Додано
10 січня 2020
Переглядів
5490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку