Презентація до уроку біології для 7 - го класу на тему " Покриви тіла тварин, їх різноманітність та фунукції.

Про матеріал

Презентація допоможе ознайомити учнів з покривами різних груп тварин, зясувати їх функції. Також допоможе учням виконати лабораторне дослідження.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Покриви тварин

Номер слайду 3

Мета уроку :дослідити особливості покривів тіла різних тварин; з’ясувати значення покриву в житті організму. Розвивати критичне мислення. Виховувати культуру спілкування.

Номер слайду 4

Ракоподібні Покриви

Номер слайду 5

Тіло членистоногих укрите міцним зовнішнім скелетом, утвореним кутикулою. Міцності кутикулі надає особлива органічна сполука - хітин. У річкових раків, омарів, крабів кутикула просочена ще й карбонатом кальцію, що додатково її зміцнює. Кутикула членистоногих нерозтяжна, тому ріст цих тварин, як і нематод, супроводжується періодичним линянням. Одні з членистоногих линяють і ростуть упродовж усього життя (наприклад, омар доживає до 50 років). Інші (наприклад, комахи) у дорослому віці не линяють і тому не ростуть. Покриви

Номер слайду 6

Шкірні покриви. Загальний шкірний покрив - це зовнішній шар тіла тварини, безпосередньо дотичний з довкіллям. Різноманітність середовища, в якому живуть тварини, позначається на формуванні та будові шкірного покриву і його похідних.

Номер слайду 7

РИБИ

Номер слайду 8

Група тварин, тіло яких вкрите слизькою лускою. РИБИ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У кісткових риб луска має вигляд тонких напівпрозорих пластинок, що черепицеподібно накладаються одна на одну. Це означає, що своїм переднім краєм окрема луска занурена в шкіру, а заднім налягає на луску наступного ряду. Під час росту тварини росте й луска, яка наростає шарами. Взимку ріст риби припиняється і поновлюється наступної весни.. А ось у хрящових риб, акул і скатів луска утворена з міцної речовини дентину та вкрита емаллю. З таких самих речовин утворені й зуби людини. Луска риб - це похідні їхньої шкіри.

Номер слайду 11

Шкіра має залози, що виділяють слиз. Він захищає шкіру від проникнення хвороботворних організмів і полегшує плавання, зменшуючи тертя у воді. У деяких риб цей слиз отруйний.

Номер слайду 12

Погляньте на забарвлення річкового окуня. Спинний бік його тіла темніший ніж черевний, тому тварина при погляді зверху непомітна на тлі темного дна. А якщо дивитись на окуня знизу, то сріблястий черевний бік робить рибу непомітною на фоні сріблястої поверхні води. Поперечні смуги приховують окуня серед водоростей. Непомітним для ворогів робить і дуже яскраве забарвлення риб тропічних видів, які мешкають серед різнобарвних коралів. Це приклад захисного забарвлений.

Номер слайду 13

Яскраво забарвленими можуть бути й отруйні риби. Своїм застережливим забарвленням вони сигналізують про те, що можуть бути небезпечними. Є риби, наприклад камбала, що мешкає у Чорному морі, які можуть змінювати своє забарвлення залежно від забарвлення навколишнього середовища.

Номер слайду 14

У багатьох видів риб самці помітно під різняються за забарвленням чи формою тіла від самок протягом усього життя або лише на період розмноження. Це полегшує взаємне розпізнавання особин різних статей при паруванні. 

Номер слайду 15

ЗЕМНОВОДНІ

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Усі земноводні мають гладеньку тонку шкіру, яка порівняно легко проникна для рідин і газів. Будова шкіри є характерною для хребетних тварин: виділяється багатошаровий епідерміс і власне шкіра (коріум). Шкіра багата шкірними залозами, що виділяють слиз. У деяких слиз може бути отруйний, або полегшувати газообмін. Шкіра є додатковим органом газообміну і забезпечена густою мережею капілярів.

Номер слайду 18

Крім усього іншого, вони відмінно маскуються, змінюючи своє забарвлення. До речі, далеко не всі знають про те, що захистом від хижаків також служить отрута, що виділяється спеціальними шкірними залозами.

Номер слайду 19

Виділяється слиз також охороняє шкіру від висихання і може містити отруйні або сигнальні речовини. Багатошаровий епідерміс рясно забезпечений мережею капілярів. Більшість отруйних особин можуть брати яскраве забарвлення, що служить захисним і попереджуючим пристосуванням від хижаків.

Номер слайду 20

ПЛАЗУНИ

Номер слайду 21

Зовнішній шар покривів плазунів, на відміну від земноводних, роговіє. Шкіра суха, практично без залоз, вкрита роговими лусками, щитками або пластинками - похідними покривного епітелію. Такі покриви захищають тварин від механічних ушкоджень і зайвих втрат вологи. Щільний покрив заважає росту плазунів, тому він періодично змінюється: старий скидається, і тварина росте, поки новий не зроговів.

Номер слайду 22

Птахи

Номер слайду 23

У ній дуже розвинена гіподерма, що є депо жиру, який утворює своєрідні жирові подушки, що оберігають тіло птахів від переохолодження. У шкірі птахів сильно розвинені м'язи, що дозволяють піднімати і опускати пір'я. Це забезпечує гладенька м'язова тканина, а також поперечносмугаста, яка вдається сюди пучками із глибше розташованої соматичної мускулатури, відокремленої від шкіри прошарком гіподерми. Епідерміс досить тонкий, складається з камбіального шару і рогових лусок. Дерма, як і у ссавців, утворена сосочковим і сітчастим шарами. У сітчастому шарі розташовуються пір'яні фолікули, м'язи, що піднімають пір'я, які заходять і в гіподерму. Особливості будови шкіри птахів

Номер слайду 24

Характерною особливістю шкіри птахів є відсутність потових і сальних залоз, у зв'язку з чим вона суха. Виняток становить куприкова залоза і залози зовнішнього слухового проходу. Куприкова залоза найбільш розвинена у водоплавних птахів. По будові є складною трубчастою залозою. Її сальний секрет містить провітамін D - ергостерон. При видаленні залози у молодих птахів розвивається рахіт. Вважають, що куприкова залоза, крім продукції жіроподібного секрету, виділяє БАВ, значення яких поки не з'ясовано. Особливості будови шкіри птахів

Номер слайду 25

Похідними шкіри птахів є пір'я, роговий чохол дзьоба, шпори і кігті, луска на кінцівках, гребінь, сережки, корали.

Номер слайду 26

Пір'я - це рогове утворення шкіри птахів. На початкових стадіях розвитку воно дуже нагадує лусочки рептилій. Пір'я вкривають більшу частину поверхні тіла птаха та формують оперення. Пір'я

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Звірі

Номер слайду 30

Тіло вкрите шкірою із шерстю. Шкіра двошарова, досить товста і міцна. Зовнішній її шар - епідерміс, під ним розташовується власне шкіра - дерма, а під нею - шар підшкірної жирової клітковини. Волосяний покрив і підшкірний жир оберігають тіло від зайвої втрати тепла.

Номер слайду 31

Покриви беруть участь у процесах терморегуляції: - шкірні кровоносні судини постійно змінюють діаметр у широких межах, завдяки чому регулюється тепловіддача; - потові залози випаровують з поверхні шкіри секрет – піт, що також підвищує тепловіддачу. Участь у терморегуляції

Номер слайду 32

Характеристика епідермісу Поверхнево розташовані клітини шкіри остаточно роговіють і поступово злущуються у вигляді дрібної «лупи» або цілими клаптями. Зношення рогового шару епідермісу заповнюється постійним наростанням його за рахунок ділення клітин мальпігієвого шару. Таким чином, наша шкіра весь час відновлюється.

Номер слайду 33

Будова волосини У структурі волосся розрізняють: - стовбур - частину, яка виступає над шкірою; - корінь - частину, що сидить в шкірі.

Номер слайду 34

Волосся буває покривне - шерсть, пухове -підшерстя і чутливе - вібриси. У ссавців густий волосяний покрив називається хутром або вовною. Волосяний покрив

Номер слайду 35

вібриси До основи вібрисів, які зазвичай виконують функції органів дотику, підходять нервові закінчення. Найчастіше вібриси розташовані на голові ссавців. У деяких видів тварин (їжаків, дикобразів тощо) волосся видозмінилося на голки, що виконують функцію захисту від ворогів.

Номер слайду 36

Похідні шкіри Епідерміс утворює численні похідні: нігті (примати), кігті (хижаки), копита (коні), роги (олені), луски. Видозміною волосся є вібриси - «вуса» (у кішок), щетина (у свині) і голки (у їжака і дикобраза).

Номер слайду 37

Будова того або іншого додатка епідермісу знаходиться в прямій залежності від умов існування і способу життя звірів. Так, у звірів, що лазять, пальці мають гострі заломлені кігті. У видів, які риють нори, кігті тупі та сплощені. У великих ссавців, які швидко бігають, розвиваються копита. Похідні шкіри

Номер слайду 38

Шкірні залози: потові Потові залози трубчасті, глибинні частини їх мають вид клубка. Вони відкриваються безпосередньо на поверхні шкіри або у волосяну сумку. Продуктом виділення цих залоз є піт, що складається в основному з води, в якій розчинені сечовина і солі. Функція: охолодження тіла шляхом випаровування.

Номер слайду 39

Шкірні залози: пахучі Пахучі залози – це видозмінені потові або сальні залози, а іноді їхня комбінація. Місця їх розміщення на тілі різноманітні. Секрет пахучих залоз відіграє велику роль у житті ссавців. Вони слугують засобом внутрішньо-видового спілкування: тварини мітять межі зайнятих ними ділянок, знаходять своїх дитинчат, а також мають велике значення в шлюбній поведінці.

Номер слайду 40

Сальні залози мають гроноподібну будову і відкриваються у лійку волосяної сумки. Жирний секрет цих залоз змащує волосся і поверхневий шар епідермісу шкіри. Секрет сальних залоз змащує волосся та поверхню шкіри, запобігаючи їхньому зношуванню та намоканню. Сальні залози

Номер слайду 41

Молочні залози Специфічними органами є молочні залози, що в процесі еволюції утворилися із простих трубчастих потових залоз. Основна і досить важлива їхня функція - це вигодовування малят молоком. У однопрохідних ссавців вони зберігають трубчасту будову і відкриваються назовні у волосяну сумку. У сумчастих і плацентарних вони мають гроноподібну будову і протоки їх відкриваються на сосках.

Номер слайду 42

висновок Шкіра ссавців міцна й еластична. Зовнішній шар епідермісу роговіє й виконує захисну функцію. Волокниста сполучна тканина дерми надає шкірі міцності. У нижньому її шарі відкладається жир, що є енергетичним резервом. Епідерміс утворює численні і функціонально різноманітні похідні (волосяний покрив, кігті, нігті, копита), що складаються з рогоподібної речовини. У шкірі наявні потові, сальні, молочні та пахучі залози, які виконують важливі життєві функції.

Номер слайду 43

Лабораторне дослідження. Мета: розглянути, вивчити та порівняти покриви тварин. Прилади та матеріали: живі об'єкти: окунь, папуга та кішка; пір'я птахів, лупа. Таблиці: "Зовнішня будова окуня", "Зовнішня будова птаха", "Зовнішні будова ссавця".

Номер слайду 44

Хід роботи:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тварина. Особливості покриву. Значення покриву для організмуракоподібнихрибжабиящіркиптахассавця

Номер слайду 45

Успіхів у навчанні!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хомич Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коляда Ольга Іванівна
    Коляда О.І. Дякую за цікаву презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
58969
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку