Презентація до уроку біології для 7 класу на тему: Основні групи птахів

Про матеріал

Презентація до уроку біології у 7 класі на тему : Основні гупи птахів. Дана презентація допоможе провести урок цікаво та захоплююче. Учні краще запамятають тему. Презентація виконана з застосуванням освітніх компетентностей,та міжпредметних звязків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Завдання «Виправ помилку».1)До класу Птахи належить приблизно 9500видів тварин. 2)Усі птахи здатні до польоту. 3)Тулуб птахів обтічної форми. 4)На шкірі є залози, які виділяють жироподібну речовину. 5)Кістки черепа зрослися рухомо. 6)Старе пір’я у птахів змінюється в процесі линяння. 7)Більшість птахів мають кіль. 8)Їжу птахи пережовують за допомогою зубів. 9)Повітряні мішки визначають механізм дихання птахів. 10)Мають два кола кровообігу і трикамерне серце.

Номер слайду 3

ПЕРЕВІРЯЄМО ВІДПОВІДІ1)До класу Птахи належить приблизно 9500видів тварин.(Так)2)Усі птахи здатні до польоту. (Ні)3)Тулуб птахів обтічної форми. (Так)4)На шкірі є залози, які виділяють жироподібну речовину (Ні)5)Кістки черепа зрослися рухомо. (Ні)6)Старе пір’я у птахів змінюється в процесі линяння. (Так)7)Більшість птахів мають кіль. (Так)8)Їжу птахи пережовують за допомогою зубів. (Ні)9)Повітряні мішки визначають механізм дихання птахів. (Так)10)Мають два кола кровообігу і трикамерне серце. (Ні)

Номер слайду 4

Основні групи птахів

Номер слайду 5

Вчені виділяють три надряди птахів: Безкільові Пінгвіни Кільогруді

Номер слайду 6

Надряд БезкільовіСтраус африканський. Заввишки до 2,7 м, маса- 90кг. Птахи нездатні до польоту, пересуваються на задніх кінцівках, мають недорозвинені крила, або вони взагалі відсутні (ківі), грудина у них без кіля. Поширені у Новій Зеландії, Африці, Південній Америці. Живляться рослинною їжею, дрібними безхребетними. Живуть родинами, про нащадків піклується самець. Яйця масою 1,5 – 2 кг

Номер слайду 7

Ківі новозеландський. Ківі – птахи , які пристосувались до життя у густому підліску вологих лісів Нової Зеландії. Це нічні птахи,з добре розвинутим нюхом. Дорослі особини сягають 0,5 м заввишки, маса 3,5 кг. Відкладають 1-2 яйця, які висиджує самець. Живляться безхребетними.

Номер слайду 8

Казуар. Казуари –цікаві представники безкілевих. Погано вивчені . Невелика клькість із –за полювання на них. Живляться –рибою, , жабками, ящірками, опалими тропічними плодами. На ногах у них по три пальці , як і у всіх безкілевих з кігтями до 10 см. Папуаси Нової Гвінеї Кігті казуар використовують для виготовлення наконечників на списи для полювання.

Номер слайду 9

Надряд ПінгвіниІмператорський пінгвін Надряд Пінгвіни нараховує 18 видів нелітаючих, але добре плаваючих видів. Розміри від 27 см до 120 см, масою 15-40 кг. Територія: Антарктида, острова та узбережжя Південної Америки, крайнього півдня Африки та Австралії. Поширення пов”язане з холодними океанічними течіями. Чудово плавають із швидквстю 36 км на годину і перебувають 3 хв під водою і більше на глибину до 60 м. Кіль добре розвинений. Самка відкладає 1-2 яйця при температурі – 50 градусів. Живляться рибою.

Номер слайду 10

Ряд ГусеподібніГуска сіра. Лебідь крикун. Гага звичайна. Кряква. Казарка червоновола. Лебідь шипун

Номер слайду 11

КуроподібніФазани. Перепілки. ГлухаріРябчики

Номер слайду 12

Ряд Дятли. Дятел строкатий. Чорний дятел. Дятел жовна

Номер слайду 13

Ряд СоколоподібніБойовий орел. Яструб. Беркут. Чорний шуліка

Номер слайду 14

Ряд СивкоподібніКулик. Озерний мартин. Кулик - сорока. Чайка. Річковий крячок

Номер слайду 15

Ряд СовоподібніСова вухата. Сова сіра

Номер слайду 16

Ряд ЖуравлеподібніЛелека білий. Лелека чорний. Велика біла чапля. Мала біла чапля

Номер слайду 17

Ряд ГоробцеподібніСіра ворона. Синиця. Соловей. Дрізд. Ластівка

Номер слайду 18

Пристосовуючись до певних умов існування, птахи різних груп набувають схожих рис будови. Ці риси дозволяють чимало дізнатися про особливості життя пернатих у різних умовах. Тому сформувалися певні екологічні групи. Давайте розглянемо їх. ЕКОЛОГІЧНІ ГРУПИУгрупування за місцем існування. Угрупування замісцем гніздування. Угрупування затипом живлення

Номер слайду 19

УГРУПУВАННЯ ЗА МІСЦЕМ ІСНУВАННЯЛісові птахи(зозуля,дятел,сорока)Болотяні птахи(чапля)Птахи відкритих просторів(журавлі, пелікани,чайки, гуси)

Номер слайду 20

Угрупування за місцем гніздування. Кроногніздні птахи (голуби) Кущогніздні (соловей) Дуплогніздні (синиці) Нірні (стрижі)

Номер слайду 21

Хижаки(сокіл)Комахоїдні(синиці)Рослиноїдні(курка,голуб)ЗА ХАРАКТЕРОМ ЖИВЛЕННЯВсеїдні(сорока)

Номер слайду 22

Пташина арифметика. Пташина Арифметика. Точна кількість пернатих у світі невідома!? Але за припущенням деяких дослідників, якщо в країні немає війни та не трапляються природні катаклізми, то їхня чисельність приблизно у 25 разів більша ніж кількість населення. За цією версією, в Україні близько 1.15 млрд. птахів.….в Україні – лише 416 видів птахів, із яких 60% - перелітні…середня швидкість польоту дрібних птахів – 30 км\год, великих – до 80 км\год…птахи можуть летіти без зупинки 70-80 годин, пролітаючи за цей час від 2 до 4 тисяч кілометрів;

Номер слайду 23

…середня висота польоту - 0.5 – 2 тис. м, але деякі пернаті піднімаються і вище!? Лідери – гуси, які ширяють над землею на висоті 9 тис. м, через що іноді в них трапляються зіткнення з літаками. Щоб знизити ймовірність таких повітряних катастроф, авіаперевізники спостерігають за пташиними перельотами за допомогою радарів.….птахи винищують величезну кількість шкідників зелених насаджень! Синиця за день з’їдає 500 - 600 гусениць, шпак за сезон – близько 8 тисяч хрущів, а маленький лісовий королик за рік знищує до 10 млн. комах;….одна сіра полівка знищує за літо кілограм зерна, а одна сова за літо з’їдає 1 тис. сірих полівок і мишей, зберігши тонну хліба;…. Пташеня дрозда-горобинника за добу збільшує свою вагу в півтора рази! Ось приклад одного зважування: уранці це пернате немовля важило 9.5 г, а ввечері, з’ївши за день 17.8 г. корму, воно погладшало до 15.8 г. Подібне збільшення ваги характерне для багатьох пташенят.

Номер слайду 24

Використані інтернет ресурси:1)http://svitppt.com.ua/biologiya/znachennya-ptahiv-u-prirodi-ta-zhitti-lyudini-ptahivnictvo-ohorona-pta.html2) https://www.schoollife.org.ua/praktychna-robota-3-ekologichni-grupy-ptahiv-7-klas-biologiya/3) https://www.google.com.ua/search?q=%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%81&rlz=1 C1 OKWM_ru. UA785 UA785&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah. UKEwj. V3e6z8t. XZAh. VFhiw. KHd. Vd. C1 UQ_AUICig. B&biw=1360&bih=662#imgrc=f7 SN4 Quke. Yy. Bf. M:4) https://www.google.com.ua/search?q=%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%86%D1%8 C+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE&rlz=1 C1 OKWM_ru. UA785 UA785&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=7 FBdx_Yw5 KCi. BM%253 A%252 C7tya1exv. MGup. DM%252 C_&usg=__S1 BMG3 RM3 IB2 Ezqgcc5odl. EI8l8%3 D&sa=X&ved=0ah. UKEwi2rpf. H8t. XZAh. W0hq. YKHb. No. Az. MQ9 QEILDAA#imgrc=7 FBdx_Yw5 KCi. BM:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
6442
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку