Презентація "Їстівні гриби" до уроку біології у 6 класі

Про матеріал

Презентація містить дидактичні та наочні матеріали до уроку біології в 6 класі "Їстівні та неїстівні гриби"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: вчитель загальноосвітньої середньої школи №1 м. Рубіжне. Мітіна Світлана МиколаївнаЇстівні гриби. Урок на тему: Біологія 6 клас

Номер слайду 2

Будову шапинкового гриба? ?Нижня частина шапинки може бути ___?________ або _______?________В ній утворюються _____?_____Пригадайте !

Номер слайду 3

Які бувають шапинкові гриби. Пригадайте !??

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Їстівні гриби Велика кількість білків в грибах пояснює не тільки поширену їх назву – лісове м'ясо, а й спосіб використання: гриби дійсно вживають замість м'яса, а не як заміну овочів. Суттєвою особливістю вуглеводного складу грибів є наявність специфічного грибного цукру мікози і повна відсутність крохмалю, замість якого в клітинах грибів накопичується глікоген.Їстівні гриби багаті вітамінами. В їх плодових тілах виявлено вітаміни А, В1, В2, С, D і РР. Вітаміну А особливо багато в лисичках і рижиках; тут він представлений провітаміном А, який і забарвлює ці гриби в яскравий колір. За вмістом вітаміну В1 багато грибів не поступаються зерновим продуктам. Вітаміну РР в грибах приблизно стільки, скільки в печінці. За наявністю мінеральних речовин гриби наближаються до фруктів. До складу грибних клітин входять солі калію, фосфору (майже стільки ж, скільки і в рибі), натрію, кальцію, заліза. У грибах є цинк, мідь, фтор і інші мікроелементи, правда, не вище норми, звичайної для рослинних продуктів. Дослідження біохімічного складу грибів показали, що багато хто з них є джерелами біологічно активних і лікарських речовин. Відомо, що деякі гриби застосовуються в народній медицині.

Номер слайду 6

Їстівні гриби Їстівні гриби. Зліва направо: білий гриб, болотний підосичник, білий гнойовик, осінній опеньок, сироїжкаЇстівні гриби за поживністю та смаковими якостями поділяють на 4 категорії: від І – найсмачніші гриби, до ІV – гриби з не дуже високими смаковими якостями

Номер слайду 7

Білий гриб. Білий ГРИБ (боровик) - трубчастий гриб порядку агариковых. Шапинка зверху бура, знизу губчаста, біла, зеленувато-жовта. Ніжка товста, біла з сітчастим малюнком. В листяних, хвойних та змішаних лісах переважно Північної півкулі. Найкращий гриб для сушки Їстівні гриби

Номер слайду 8

Печериця двоспорова. ПЕЧЕРИЦІ - ряд шапинкових грибів із родини агарикових. Близько 60 видов, по всій Землі. Їстівні (крім 2 видів). У Багатьої країнах, в т. ч. в Україні, печериці вирощують у промислових масштабах Їстівні гриби

Номер слайду 9

Їстівні гриби Красноголовець (підосичник) зростає з середини літа до осені в змішаних лісах і осичняках в Євразії та Північній Америці. Утворює мікоризу з осиками і березами, рідше з дубом, тополею, сосною, ялиною. Відомо багато форм цього гриба, що розрізняються інтенсивністю забарвлення шапинки. М'якоть підосичники біла, на зламі спочатку синіє, потім чорніє. Підосичник - смачний їстівний гриб, особливо гарні молоді плодові тіла. Старі плодові тіла зазвичай завжди вражені личинками двокрилих

Номер слайду 10

Їстівні гриби Підберезник звичайний. ПІДБЕРЕЗНИК - трубчастий гриб порядку агарикових. Шапинка від білої до майже чорної, знизу губчаста, сірувато-бура. Ніжка тоненька, шорстка. В основному мешкають у березових лісах. Їстівний

Номер слайду 11

Їстівні гриби Рижик РИЖИК - пластинчастий гриб порядку агарикових. Шапинка і ніжка рудуватих відтінків. М'якоть помаранчева (пізніше зеленіє). Зростає зазвичай групами в хвойних лісах. Їстівний. Кращий гриб для засолу

Номер слайду 12

Їстівні гриби ГРИБ РОГАТИК. Він дуже красивий, при цьому їстівний. Зазвичай невеликих розмірів, але іноді шапинка рогатика досягає 30 см в діаметрі.

Номер слайду 13

Умовно-їстівні гриби: Деякі гриби, такі як сморчки, строчки і свинушки, є умовно-їстівними, оскільки містять невелику кількість отруйних речовин. Перед вживанням в їжу їх слід кілька разів прокип'ятити, додаючи кожен раз свіжу воду. Відвар може бути отруйним!!!

Номер слайду 14

Умовно-їстівні гриби: СТРОЧОК Строчок - рід грибів класу сумчастих, з групи дискоміцетів. Шапинка мозговиднозвивиста з частково прирослими до ніжки краями. В Україні 2 види, в соснових лісах. Їстівні тільки у відвареному вигляді. Відвар отруйний!

Номер слайду 15

Умовно-їстівні гриби: СМОРЧОК Сморчки - рід грибів з класу сумчастих. шапинка ячеїсто-ребриста, з прирослими до ніжки краями. 6 видів, в листяних і хвойних лісах Північної півкулі і в Австралії. Їстівні. Сморчок степовий охороняється

Номер слайду 16

Неїстівні гриби. Не вживають в їжу через малі розміри, тверді плодові тіла, або гіркий неприємний смак. Трутовик Польовик жорсткий Молочник Жовчний гриб

Номер слайду 17

Збирання грибів: Збирання - одне з найдавніших занять людини. Зараз збирання грибів називають "тихим полюванням", у маси людей це пристрасне захоплення. Не обходиться тут і без технічних удосконалень. Як пов'язані собака і гриби? Пойнтер - високоспеціалізована мисливська собака, виведена в Англії близько 200 років тому для полювання на куріпок. Її перевага - верхнє чуття. Насправді виявляється, що пойнтер знаходить будь-яку дичину - від перепела до лисиці і єнотовидного собаки. А крім цього, пойнтер чудово відшукує гриби. Варто показати гриб, сказати "Шукай!", І через деякий час собака робить над знахідкою стійку. Половина грибів з тієї кількості, що на знімку, знайдена пойнтером Диллі.

Номер слайду 18

Значення грибів: Значення грибів не обмежується тільки використанням їх в їжу. Сапротрофні гриби відіграють важливу роль у кругообігу речовин в природі. Руйнуючи рослинні залишки з тим, щоб добути необхідні для життя поживні речовини, сапротрофи повертають частину цих речовин в грунт, роблячи їх доступними для засвоєння іншими рослинами. Якщо взяти до уваги той факт, що основну частину органічної речовини утворюють рослини, стає ще виразнішою та величезна роль, яку сапротрофи грають в постійному збагаченні грунту органічною речовиною. Крім того, руйнуючи різні залишки, гриби разом з бактеріями служать санітарами, що очищають ліси від щорічного опаду.

Номер слайду 19

Симбіоз грибів і дерев: Широко розповсюджені в природі гриби-симбіотрофи, які отримують необхідні для життя органічні речовини за допомогою симбіозу з вищими рослинами (мікориза або грибокорінь). Зустрічаючись в грунті з дрібними бічними корінцями дерев або чагарників, міцелій обплітає їх, і на поверхні кореня розвивається грибний чохлик. На рис. Мікориза на прикладі сосни. Праворуч грибокорінь. Ліворуч - корінь сосни, який не бере участі в симбіозіУсмоктувальні волоски на корені відмирають, їх функцію бере на себе міцелій. Рясно розгалужені, далеко простягаються гіфи, які всмоктують вологу з ґрунту всією своєю величезною поверхнею і постачають своєму симбіонту не гірше, а в деяких випадках в тисячі разів краще, ніж втрачені волоски. У свою чергу, через мікоризу рослина приносить грибу необхідні для нього органічні речовини, головним чином, вуглеводи.

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Уважно прочитайте §51. Дайте відповіді на запитання: Які з названих грибів відносять до їстівних грибів І та ІІ категорії?Чи можуть гриби ІІ, ІІІ та ІV категорій бути умовно-отруйними грибами?За яких умов можна вживати в їжу умовно-їстівні гриби?Як люди використовують неїстівні гриби?Яких правил треба дотримуватися при збиранні грибів в лісі?До теми “Їстівні та неїстівні гриби”

Номер слайду 21

Дякую за увагу

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
4278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку