Презентація містить дидактичні та наочні матеріали до уроку біології в 6 класі "Їстівні та неїстівні гриби"
Їстівні гриби Велика кількість білків в грибах пояснює не тільки поширену їх назву – лісове м'ясо, а й спосіб використання: гриби дійсно вживають замість м'яса, а не як заміну овочів. Суттєвою особливістю вуглеводного складу грибів є наявність специфічного грибного цукру мікози і повна відсутність крохмалю, замість якого в клітинах грибів накопичується глікоген.Їстівні гриби багаті вітамінами. В їх плодових тілах виявлено вітаміни А, В1, В2, С, D і РР. Вітаміну А особливо багато в лисичках і рижиках; тут він представлений провітаміном А, який і забарвлює ці гриби в яскравий колір. За вмістом вітаміну В1 багато грибів не поступаються зерновим продуктам. Вітаміну РР в грибах приблизно стільки, скільки в печінці. За наявністю мінеральних речовин гриби наближаються до фруктів. До складу грибних клітин входять солі калію, фосфору (майже стільки ж, скільки і в рибі), натрію, кальцію, заліза. У грибах є цинк, мідь, фтор і інші мікроелементи, правда, не вище норми, звичайної для рослинних продуктів. Дослідження біохімічного складу грибів показали, що багато хто з них є джерелами біологічно активних і лікарських речовин. Відомо, що деякі гриби застосовуються в народній медицині.
Їстівні гриби Красноголовець (підосичник) зростає з середини літа до осені в змішаних лісах і осичняках в Євразії та Північній Америці. Утворює мікоризу з осиками і березами, рідше з дубом, тополею, сосною, ялиною. Відомо багато форм цього гриба, що розрізняються інтенсивністю забарвлення шапинки. М'якоть підосичники біла, на зламі спочатку синіє, потім чорніє. Підосичник - смачний їстівний гриб, особливо гарні молоді плодові тіла. Старі плодові тіла зазвичай завжди вражені личинками двокрилих
Збирання грибів: Збирання - одне з найдавніших занять людини. Зараз збирання грибів називають "тихим полюванням", у маси людей це пристрасне захоплення. Не обходиться тут і без технічних удосконалень. Як пов'язані собака і гриби? Пойнтер - високоспеціалізована мисливська собака, виведена в Англії близько 200 років тому для полювання на куріпок. Її перевага - верхнє чуття. Насправді виявляється, що пойнтер знаходить будь-яку дичину - від перепела до лисиці і єнотовидного собаки. А крім цього, пойнтер чудово відшукує гриби. Варто показати гриб, сказати "Шукай!", І через деякий час собака робить над знахідкою стійку. Половина грибів з тієї кількості, що на знімку, знайдена пойнтером Диллі.
Значення грибів: Значення грибів не обмежується тільки використанням їх в їжу. Сапротрофні гриби відіграють важливу роль у кругообігу речовин в природі. Руйнуючи рослинні залишки з тим, щоб добути необхідні для життя поживні речовини, сапротрофи повертають частину цих речовин в грунт, роблячи їх доступними для засвоєння іншими рослинами. Якщо взяти до уваги той факт, що основну частину органічної речовини утворюють рослини, стає ще виразнішою та величезна роль, яку сапротрофи грають в постійному збагаченні грунту органічною речовиною. Крім того, руйнуючи різні залишки, гриби разом з бактеріями служать санітарами, що очищають ліси від щорічного опаду.
Симбіоз грибів і дерев: Широко розповсюджені в природі гриби-симбіотрофи, які отримують необхідні для життя органічні речовини за допомогою симбіозу з вищими рослинами (мікориза або грибокорінь). Зустрічаючись в грунті з дрібними бічними корінцями дерев або чагарників, міцелій обплітає їх, і на поверхні кореня розвивається грибний чохлик. На рис. Мікориза на прикладі сосни. Праворуч грибокорінь. Ліворуч - корінь сосни, який не бере участі в симбіозіУсмоктувальні волоски на корені відмирають, їх функцію бере на себе міцелій. Рясно розгалужені, далеко простягаються гіфи, які всмоктують вологу з ґрунту всією своєю величезною поверхнею і постачають своєму симбіонту не гірше, а в деяких випадках в тисячі разів краще, ніж втрачені волоски. У свою чергу, через мікоризу рослина приносить грибу необхідні для нього органічні речовини, головним чином, вуглеводи.
Домашнє завдання: Уважно прочитайте §51. Дайте відповіді на запитання: Які з названих грибів відносять до їстівних грибів І та ІІ категорії?Чи можуть гриби ІІ, ІІІ та ІV категорій бути умовно-отруйними грибами?За яких умов можна вживати в їжу умовно-їстівні гриби?Як люди використовують неїстівні гриби?Яких правил треба дотримуватися при збиранні грибів в лісі?До теми “Їстівні та неїстівні гриби”