Презентація до уроку біології у 8 класі "Вітаміни - речовини життя"

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 8 класі "Вітаміни - речовини життя" . Проводити за рахунок додаткових годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаємо Вас на уроці!

Номер слайду 2

Головним скарбом життя є не землі, що ти їх завоював, не багатства, що їх маєш у скринях… Головним скарбом життя є здоров’я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати. Авіценна

Номер слайду 3

Склад продуктів харчування: - Білки - Жири - Вуглеводи - Вода - Мінеральні речовини -?

Номер слайду 4

Тема уроку : ВІТАМІНИ – речовини життя

Номер слайду 5

Вітаміни – це органічні речовини з високою біологічною активністю, для організму необхідні лічені мг цих речовин Вітаміни - повинні надходити з навколишнього середовища разом з харчовими продуктами. На сьогоднішній день відомо близько 20 речовин, які відносяться до вітамінів.

Номер слайду 6

Експеримент М.І.Луніна 1 група мишей Годував натуральним молоком 2 група мишей Штучна суміш з білків, молочних жирів, вуглеводів, мінеральних солей та води у тих самих пропорціях, у яких вони містяться у звичайному натуральному молоці.

Номер слайду 7

Казимір Функ, 1911 рік Вперше виділив вітамін у вигляді кристалів Дав виділеній речовині назву “вітамін” від латинського слова “vita” - “життя” Ввів термін “авітаміноз” Пізніше займався розробкою методів лікування від авітамінозів

Номер слайду 8

Українські вчені та лікарі, що працювали над вивченням вітамінів О.В. Палладін Ф.Г. Яновський М.В. Донич А.М. Зюков

Номер слайду 9

Виберіть корисні страви

Номер слайду 10

ВІТАМІНИ діляться на дві групи: жиророзчинні ( вітаміни А, К, Д, Е) водорозчинні (вітамін С та всі вітаміни групи В).

Номер слайду 11

В І Т А М І Н А (ретинол) Вітамін A - антиоксидант. Він допомагає підтримувати в нормальному стані епітеліальні тканини та слизові оболонки, нормалізує обмін речовин, бере участь у формуванні кісток і зубів, необхідний для нормального функціонування імунної системи. Від своєчасного надходження вітаміну А залежить здоров’я сітківки очей, за що його також називають ретинол (від retina, сітківка). Він також відповідальний за здатність бачити при слабкому освітленні.

Номер слайду 12

В І Т А М І Н А      Ми отримуємо вітамін А «готовим» з риб’ячого жиру, печінки, яєчного жовтка. Крім того, організм людини здатний перетворювати рослинний пігмент бета-каротин в цей вітамін. Бета-каротину багато в моркві, гарбузі, динях, абрикосах, шпинаті, броколі, бобових. Ознаки дефіциту вітаміну А:   погіршення зору, «куряча сліпота», сухість шкіри, зниження імунітету, часті респіраторні захворювання

Номер слайду 13

В І Т А М І Н Д (кальциферол)      Під цим вітаміном мається увазі ціла родина сполук. Ці речовини відповідальні за нормальне всмоктування фосфору і кальцію в кишечнику, відіграють ключову роль у формуванні кісток і зубів, допомагають в роботі імунної системи і навіть володіють антиканцерогенними властивостями, тому він є незамінним для профілактики онкозахворювань.

Номер слайду 14

В І Т А М І Н Д     Вітамін D утворюється в шкірі людини під дією сонячного світла. Крім того цей вітамін можна отримати з їжею.  Його багато в молоці, вершковому, маслі, яйцях. Він може запасатися в печінці і жировій тканині і потім у міру потреби поступово витрачатися. Хронічна нестача цього вітаміну може призвести до рахіту у дітей, а також виникненню остеопорозу у дорослих.

Номер слайду 15

В І Т А М І Н С (аскорбінова кислота) Цей вітамін -  найголовніший антиоксидант нашого організму, у рази знижує вплив вільних радикалів на наші клітини, тим самим зберігаючи  здоров"я , молодість і красу. Він бере активну участь в обміні речовин, стимулює імунну систему, нормалізує вміст холестерину в крові, зміцнює судини, підтримує роботу нервової системи, покращує стан шкіри та її похідних ( нігтів, волосся), сприяє концентрації уваги та попереджає розвиток онкологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.

Номер слайду 16

В І Т А М І Н С  Пам"ятайте!  - Вітамін С не синтезується у нашому організмі  і надходить лише з продуктами харчування; - Цей вітамін розчиняється у воді і руйнується при кип"ятінні; - Середня добова доза вітаміну С, необхідна людині - 100 мг; - Нестача цього вітаміну має багато негативних наслідків, в тому числі розвивається таке захворювання, як цинга. Джерела вітаміну С  шипшина суха - 1500 мг перець солодкий - 250 мг смородина чорна - 250 мг хрін - 200 мг капуста цвітна та броколі - 75 мг лимон , апельсин - 50 мг капуста білокочанна - 40 мг

Номер слайду 17

Задача№1 Білокачанна капуста містить в середньому 36,6 мг вітаміну С на 100 грамів. Скільки грамів капусти за обідом необхідно вжити підлітку, якщо добова норма вітаміну С для нього складає 75 мг?

Номер слайду 18

Зверніть увагу, що денна норма вітаміну С складає 60 – 80 мг в залежності від віку, ваги і статі. Щоб отримати денну норму вітаміну С людині треба з'їсти приблизно 200- 250 грамів капусти.

Номер слайду 19

В І Т А М І Н Е ( токоферол) Цей вітамін включає в себе групу речовин – токоферолів. Він є антиоксидантом, а значить – уповільнює процеси старіння організму. Крім того він захищає від окиснення вітамін А, необхідний для підтримки м’язового тонусу, покращує кровообіг. Вітамін E міститься в рослинних і тваринних жирах, молоці, печінці, м’ясі, яйцях, пророщених злаках.   Нестача вітаміну Е призводить до безпліддя, порушення роботи нервової і серцево-судинної систем, викликає анемію.

Номер слайду 20

Задача№2 Соняшникова олія містить в середньому 44 мг вітаміну Е на 100 грамів. Скільки необхідно спожити олії підлітку, якщо його добова доза вітаміну Е складає 12 мг?

Номер слайду 21

В ІТ А М ІН К (філохінон)      Вітамін K1 — речовина, яка синтезується в рослинах і знаходиться в листі.  Ми отримуємо його з зелених листових овочів, капусти, злаків.  Вітамін K2 — речовина, яка переважно синтезується в організмі людини мікроорганізмами (сапрофітними бактеріями) у тонкому відділі кишечнику

Номер слайду 22

В І Т А М І Н К Він відіграє важливу роль в обміні речовин у кістках і сполучній тканині, регулює засвоєння кальцію, відповідальний за процеси згортання крові, необхідний для нормального функціонування нирок. Швидко розпадається під впливом прямих сонячних променів. Дефіцит вітаміну К — явище рідке, за винятком тих випадків, коли харчування дуже обмежене або коли взаємодії з ліками впливають на засвоєння вітаміну. Навіть без харчових джерел нормально функціонуюча популяція бактерій кишечнику може виробити досить вітаміну K.    Ознакою дефіциту вітаміну  К є надмірна  кровоточивість ран, кровоточивість ясен.

Номер слайду 23

В І Т А М І Н И В Вітамін В – це комплекс з вітамінів і вітаміноподібних речовин, які забезпечують нормальну роботу практично кожної системи організму. Вітаміни групи В – водорозчинні вітаміни. Вони з їжі відразу надходять в кров. Ці вітаміни не накопичуються в тканинах і виводяться з організму досить швидко. Кожна речовина, що відноситься до вітамінів групи В, має свої функції і харчові джерела. Вітаміни групи В беруть участь у клітинному метаболізмі, енергетичному обміні і забезпечують нормальне функціонування нервової системи. Також від цього комплексу вітамінів залежить робота імунної системи, здатність справлятися зі стресами, з розумовими та емоційними навантаженнями, здоров’я шкіри та її похідних.

Номер слайду 24

В І Т А М І Н И В  Містяться в оболонках зерен злакових, в хлібі з муки грубого помелу, в вівсяній і гречаній крупі, молочні продукти, курячі яйця, м’ясо, печінка, горіхи, бобо-вих, темно-зелених овочах. Нестача вітамінів групи В може призвести до анемії, хвороб шкіри та її похідних,захворювань травної системи, зниження концентрації уваги, судом, розладів психіки.

Номер слайду 25

С л о в н и ч о к Авітаміноз – відсутність вітаміну в організмі через вживання неповноцінних продуктів харчування,може призводити до серйозних захворювань. Гіповітаміноз – нестача вітаміну, що призводить до порушення діяльності різноманітних фізіологічних систем. Гіпервітаміноз – надлишок вітамінів, що може бути серйозним отруєнням організму. Усі вищезазначені стани призводять до порушення обміну речовин у організмі.

Номер слайду 26

- тепер я знаю ………………………… - тепер я розумію……………………… - тепер я навчився………………… - тепер я буду використовувати…..

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1. Повідомлення на тему: “Як зберегти вітаміни у їжі?” А Б О 2. Повідомлення на тему: “Хвороби, пов’язані з нестачею вітамінів та їх профілактика.” НА ВИБІР

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кириченко Галина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 вересня 2019
Переглядів
5809
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку