Презентація до уроку "Чому парки і сади є культурним надбанням України"

Про матеріал
Мета: навчити складати розповідь про парк «Софіївка» в Умані та заповідник Качанівка на Качанівці; пояснювати, чому пам`ятки садово-паркового мистецтва є невід`ємною частиною культурної спадщини людства; виховати повагу до культурної спадини батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Учитель історії Устенко О. Ю. Чому парки і сади є культурним надбанням України(додаток до уроку №32)

Номер слайду 2

Мета:навчити складати розповідь про парк «Софіївка» в Умані та заповідник Качанівка на Качанівці; пояснювати, чому пам`ятки садово-паркового мистецтва є невід`ємною частиною культурної спадщини людства; виховати повагу до культурної спадини батьківщини.

Номер слайду 3

План. Дендрологічний парк «Софіївка» Умань. - історія парку - найвизначніші споруди та пам'ятки «Софіївки»Заповідник у Качанівці.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Дендрологічний парк «Софіївка» Умань. -історія парку. Дендрологічний парк "Софіївка" в Умані (Черкаська область) – одне знайкрасивіших місць в Україні. Численні ставки, фонтани, водоспади,скульптури,екзотичні дерева,тихі алеї.

Номер слайду 6

Автором топографічного й архітектурного проекту й керівником будівництва було призначено польського військового інженера Людвіга Метцеля. Це був один з найталановитіших людей свого часу, що все життя займався військовою інженерією. Але Софіївка – найзнаменитіший його витвір. На його могилі у Варшаві написані слова "Тут спочиває прах будівничого Софіївки". Безпосереднє ж втілення проекту в життя лягло на плечі простих уманських майстрів. Місцевість, незважаючи на свою "дикість", була дуже придатною для створення романтичного місця відпочинку: вона буяла ярами, кристальними джерелами, скупченнями кам'яних брил. Поруч протікала річечка Багно, що одержала незабаром більш "шляхетну" назву Кам’янка. З 1796 по 1802 рік йшли роботи зі створення парку: копали ставки й підземну річку, споруджували водоспади й фонтани, прокладали алеї, переносили кам'яні брили, зводили архітектурні споруди. Також у парку були висаджені екзотичні рослини з усього світу. Так сталося, що все заплановане не вдалося реалізувати, тому що граф Потоцький раптом помер 14 березня 1805 року. Але те, що було створено кріпаками Уманщини під керівництвом Метцеля, одержало визнання як шедевр садово-паркового мистецтва. Після смерті Станіслава Потоцького управління маєтком перейшло до рук його старшого сина Юрія Фелікса.

Номер слайду 7

У 1929 році парк був оголошений державним заповідником. В парку дуже багато різних водойм, водоспадів і фонтанів. Це знаменитий фонтан "Змія", підземна ріка Ахеронт. У верхній частині парку найбільша увага відвідувачів прикута до великого водоймища з островом у центрі. Це Верхній став, або як його назвав поет С. Трембецький – Чаруюче море. Важко уявити, яких титанічних зусиль було докладено задля того, щоб дика місцевість перетворилася в казковий парк. Шедевр, що з'явився більше двохсот років тому, чарує нас і сьогодні, і є вічним пам'ятником найпрекраснішому почуттю – коханню.

Номер слайду 8

Фонтан «Змія»

Номер слайду 9

Заповідник у Качанівці.

Номер слайду 10

На березі річки Смош в Ічнянському районі Чернігівщини розташований Національній історико-культурній заповідник «Качанівка» – один із найвідоміших свого часу культурно-мистецьких осередків та яскравий взірець садибної архітектури.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Створений 1981 року на основі палацового ансамблю та парку дворянської садиби, заснованої в 1770-х роках, яка на сьогодні є єдиною серед українських садиб, що збереглася в комплексі. В лютому 2001 року парку надано статус національного. Урочище Качанівка розкинулось на околиці села у горбистій місцевості. Верхнє плато займає палацовий комплекс будівель, які є пам'ятниками архітектури, нижнє — мальовничий парк з 12 ставками, павільйонами, скульптурами, парковими містками, «руїнами», амфітеатром.

Номер слайду 13

Цікаві факти Державний заповідник «Качанівка» завжди приваблював творчих людей і допитливих туристів. Тут написав свої кращі твори талановитий український художник Василь Штернберг, працював над оперою «Руслан і Людмила» Михайло Глинка, писав картину «Вечорниці» Ілля Рєпін, сюди навідувався український поет Тарас Шевченко.

Номер слайду 14

«Качанівка» (В. Штернберг)«За чайним столом в Качанівці» (О. Волосков)

Номер слайду 15

«Глінка в Качанівці» (В. Штернберг)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
22 квітня 2019
Переглядів
1964
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку