Костянтина Малицька. Урок за поетичними творами, що стали народними піснями.

Про матеріал
Презентація знайомить нас з Костянтиною Малицькою, її стрілецькими піснями, що стали народними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Костянтина Малицька Педагог, громадський діяч, поетеса, прозаїк, перекладач, бібліограф, редактор.

Номер слайду 2

ТЕМА УРОКУ: ЛІТЕРАТУРА РІДНОГО КРАЮ. Урок за поетичними творами Костянтини Малицької, що стали народними піснями.

Номер слайду 3

МЕТА УРОКУ Ознайомитись із життям і творчістю Костянтини Малицької, з її віршами, що стали народними піснями. Поглибити знання про ліричний жанр. Розвивати навички виразного читання напам'ять поетичних творів, вміння визначати художні засоби, використані у творі. Виховувати любов до рідного краю, вміння бачити прекрасне навкруги.

Номер слайду 4

ЕПІГРАФ УРОКУ Взяв би я бандуру, настроїв, заграв, Щоби голос пісні до небес лунав; Нивами, водами, понад лугів цвіт, Гей, летіла б пісня у далекий світ. Костянтина Малицька

Номер слайду 5

Костянтина Малицька ПСЕВДОНІМИ: Віра Лебедова, Чайка Дністрова, Горський Стефан, Кропивницька Віра, Ростик. Автор 50 поетичних творів(оповідань, поезій, п’єс).

Номер слайду 6

Костянтина Малицька Народилася 30 травня 1872 року на Снятинщині. Закінчила Львівську духовну семінарію. Заснувала читальню “ Просвіти ”, українську школу у Красноярську. Померла 17 березня 1947 року у Львові.

Номер слайду 7

ДОМІНО Костянтина Малицька письменниця педагог організатор читальні редактор перекладач громадський діяч просвітителька патріот.

Номер слайду 8

“ Чом, чом, чом, земле моя ” Автор музики — Денис Січинський. Виконавці: Анатолій Солов’яненко, Дмитро Гнатюк, хорові колективи.

Номер слайду 9

“ Чом, чом, чом, земле моя ” Які почуття викликала у вас пісня? Чи можна пісню назвати патріотичною? Чому?

Номер слайду 10

Словникова робота Патріотизм (грец. πατριώτης співвітчизник) - є любов'ю та відданістю до якоїсь країни. Слово прийшло з грецької πατρίς, що означає Батьківщина. Патріотизм - особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни і свого громадянства, мови, традицій. Патріотизм передбачає гордість за матеріальні і духовні досягнення свого народу, своєї Батьківщини, бажання збереження її характерних особливостей, її культурного надбання і зіставлення себе з іншими членами свого народу, постійна готовність підкоряти свої особисті інтереси інтересам загалу, в якому живеш, та захищати інтереси своєї громади, народу в цілому.

Номер слайду 11

Костянтина Малицька Автор стрілецьких пісень: “ Січовий поклик ” “ У Січі, у Січі…” “ В Січ ставай ” “ Поставали козаченьки ” “ Вгору прапор!” та інші.

Номер слайду 12

Січові Стрільці Перший осередок “ Січі ” виник у селі Завалля на Снятинщині 5 травня 1900 року. У 1912 році “ Січі ” об'єдналися в Український Січовий союз. На 1914 рік нараховувалося 900 “ Січей ”.

Номер слайду 13

Січові Стрільці

Номер слайду 14

Січові Стрільці

Номер слайду 15

Січові Стрільці

Номер слайду 16

Січові Стрільці--жінки

Номер слайду 17

Січові Стрільці--жінки

Номер слайду 18

Патріоти Дружні і єдині Тверді, як мур Спільна думка Цінували волю Сильні духом Сильні тілом Мужні, сміливі Січові Стрільці ГРОНУВАННЯ

Номер слайду 19

СЕНКАН 1. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник) 2. Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметника) 3. Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно це дієслова). 4. Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. 5. Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

Номер слайду 20

ЕПІГРАФ УРОКУ Взяв би я бандуру, настроїв, заграв, Щоби голос пісні до небес лунав; Нивами, водами, понад лугів цвіт, Гей, летіла б пісня у далекий світ. Костянтина Малицька

ppt
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку