Презентація до уроку "Дива кулінарії та закони фізики"

Про матеріал
З'ясувати, як досліджувані на уроках фізичні закони проявляються в роботі сучасних кухонних приладів та в різних технологічних процесах приготування їжі; Визначити які фізичні процеси та явища можна зустріти на кухні. Сформулювати рекомендації з безпечного використання електротехніки на кухні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДИВА КУЛІНАРІЇ ТА ЗАКОНИ ФІЗИКИПідготувала викладач фізики і астрономії: Ольга КОВТОНЮККОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОСВІТИ«ВАСИЛЬКІВСЬКЕ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНЕ УЧИЛИЩЕ»ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИс. Шев’якине

Номер слайду 2

Кухар - чарівник, який може з звичайнісіньких продуктів приготувати страву, ім'я якому - шедевр смаку. Навіщо йому потрібна фізика?

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці фізики ми з'ясуємо, як досліджувати фізичні закони, як вони проявляються в роботі сучасних кухонних приладів та в різних технологічних процесах приготування їжі; Визначимо які фізичні процеси та явища можна зустріти на кухні. Отримаєте рекомендації з безпечного використання електротехніки на кухні.

Номер слайду 4

Світ фізичних явищ надзвичайно різноманітний. Фізика має феноменальну властивість. Вивчаючи найпростіші правила, можна вивести загальні закони. Прекрасним місцем для спостереження фізичних явищ і проведення фізичних експериментів є звичайнісінька кухня. У цьому місці відбувається безліч явищ : світлові, теплові, електричні, електромагнітні та інші.

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань

Номер слайду 6

ЧОМУ Я ОБРАЛА САМЕ ЦЮ ТЕМУ?Сучасна кухня – це сукупність електричних побутових приладів. Очевидно,що ніяку іншу кімнату вдома не можна порівняти з нею по кількості одиниць побутової техніки на квадратний метр. Людину оточують чайники,холодильники, телевізори, мікрохвильові печі, одним словом , продукти цивілізації,без яких людина не уявляє свого існування, від використання яких вона не можевідмовитися, навіть, якщо мова йтиме про власне здоров’я. Випромінювання, яке випромінюють кухонні побутові прилади, негативно впливає на організм людини, що викликає різні захворювання. В інтересах будь – якої людини – знати та дотримуватися деяких елементарних правил використаннядомашньої електротехніки. Людина сама собі зможе забезпечити захист, якщо вона буде володіти необхідною інформацією. Розглянемо деякі рекомендації з безпечного використання кухонної побутової техніки. Також розглянемо які фізичні процеси ми використовуємо на кухні.

Номер слайду 7

ТЕПЛОВІ ЯВИЩА НА КУХНІТеплові явища - це явища, пов'язані з нагріванням або охолодженням тіл, зі зміною температури. До таких явищ належать, наприклад, нагрівання та охолодження води в ємності, танення льоду і ін. Отже, які ж теплові явища ми зустрічаємо на кухні? Випаровування, кипіння, конвекція, теплопровідність, зміна агрегатного стану речовин - все це теплові явища.

Номер слайду 8

ТЕПЛОПЕРЕДАЧАТеплопередача - процес зміни внутрішньої енергії без здійснення роботи над тілом або самим тілом. Наприклад, для приготування соковитого біфштексу, необхідно покласти м'ясо на розігріту сковороду. Чому саме так?

Номер слайду 9

М'ясо для приготування других страв повинно містити мало вологи, звідси випливає, що м'ясо має бути охолодженим, мати кімнатну температуру. Починати смажити м'ясо слід на дуже гарячій сковороді з невеликою кількістю жиру або олії. Щоб соки залишилися всередині, поверхневий натяг рідини треба збільшити. Сіль зменшує поверхневий натяг, а цукор збільшує.

Номер слайду 10

Пароутворення - процес переходу речовини з рідкого стану в газоподібний. Може відбуватися в результаті випаровування і кипіння рідини. Випаровування — це процес пароутворення з вільної поверхні рідини. Кипіння — це процес пароутворення, якийвідбувається в усьому об’ємі рідини. Щодня ми спостерігаємо поширений фізичний процес, що відбувається при приготуванні їжі - кипіння води.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ДИФУЗІЯ НА КУХНІДифузія - процес взаємного проникнення молекул або атомів однієї речовини поміж молекул або атомів іншої, обумовлене тепловим рухом атомів, молекул, йонів та інших частинок. Всі процеси, що відбуваються на кухні підкоряються законам дифузії.

Номер слайду 13

Процес дифузії в рідинах

Номер слайду 14

Конденсація. Під час консервування, кожна господиня звертала увагу, що стерилізуючи банку над водяною парою, у ній відразу з'являється туман, який стрімко піднімається нагору. Потім можна помітити як по стінках починають стікати крапельки води. Це прояв конденсації.

Номер слайду 15

Конвекція - це вид теплопередачі, при якому внутрішня енергія передається струменями і потоками. Розглянемо застосування конвекції на кухні. Коли ми готуємо їжу на плиті, то рідина з холодної перетворюється в теплу. Чому так відбувається? Конвекція

Номер слайду 16

ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГЦе явище можна спостерігати в друшляку - після використання в дірочках цього кухонного посуду залишається вода. Таке ж явище можна спостерігати після миття виделок - на внутрішній поверхні між деякими зубами також є смужки води. Фізика рідин пояснює це явище так: молекули рідини настільки близькі один до одного, що сили притягання між ними створюють поверхневий натяг в площині вільної поверхні. Якщо сила притягання молекул плівки рідини слабші сили притягання до поверхні друшляка, то водяна плівка розривається.

Номер слайду 17

ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ РІДИНИ

Номер слайду 18

Занурюючи тушку курки в каструлю з водою, можна помітити, що вага курки в воді помітно зменшується, а вода підіймається до країв каструлі. Це явище пояснюється виштовхувальною силою або законом Архімеда. У цьому випадку на тіло, занурене в рідину, діє виштовхувальна сила, рівна вазі рідини в об'ємі зануреної частини тіла. ПРОЯВ ЗАКОНУ АРХІМЕДА

Номер слайду 19

Скороварка - принцип її дії заснований на законах фізики. Як відомо, температура кипіння води залежить від тиску. Якщо тиск нормальний (760 мм. рт. ст.), вода закипає при 100°С. При підвищенні тиску підвищується і температура кипіння води, тому продукти готуються швидше. Щоб підтримувати в скороварці високий тиск, кришка повинна бути герметичною.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Електромагнітне випромінювання – це електромагнітне поле, що поширюється в просторі з кінцевою швидкістю (приблизно 300 000 км за 1 с). Електромагнітне випромінювання поширюється від космічних тіл і Землі, виникає під час електричних розрядів у атмосфері, при взаємодії магнітного поля Землі з йонізованими шарами атмосфери та ін. ЕЛЕКТРОМАГНІТНЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ

Номер слайду 22

ГАСТРОФІЗИКАГастрофізика – це назва, яка була відкинута різними галузями науки, оскільки вона може змусити людей задуматися про проблеми зі шлунком, і люди будуть менш схильні відвідувати лекції та купувати книги. Однак, гастрофізика повинна належати до гастрономії, так само як астрофізика до астрономії. Отже, сьогодні гастрофізика – це наука про кухню.

Номер слайду 23

ЗГІДНО З ГАСТРОФІЗИКОЮ, ПРИЗВЕДЕ ДО РІЗНОМАНІТНИХ ПЕРЕВАГ, СЕРЕД ЯКИХ: Покращення дієти для зниження рівня цукрового діабету. Покращення загального стану здоров’я. Покращення соціальної згуртованості через спільну сімейну діяльність. В цілому, гастрофізика призведе до створення більш науково грамотного суспільства. Все це можливо, якщо ми почнемо замислюватися про включення фізики в те, як ми готуємо їжу. Кухар повинен вміти варити, смажити, випікати, знати правила використання кухарського обладнання, правила МЕХАНІЧНОЇ КУЛІНАРНОЇ ОБРОБКИ ПРОДУКТІВ. А ЦЕ ПОТРЕБУЄ ЗНАНЬ ФІЗИЧНИХ ПРОЦЕСІВ І ЗАКОНІВ.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Фізика – це наука, яка є частиною повсякденного життя, навіть коли мова йде про те, як ми готуємо їжу. Сучасна фізика полегшує роботу в різних сферах нашого життя. Я сподіваюся, що ви дізналися пару хитрощів про те, як фізика використовується в кулінарії та зрозуміли як повязані дива кулінарії та закони фізики. В роботі кухонних приладів і пристосувань використані теплові , механічні явища, закони, вивчені нами на уроках фізики. Добрі знання цих законів дає можливість вибрати для своєї кухні найкраще з того, що пропонується в магазинах. Фізика є не тільки основою техніки, але оточує нас в повсякденному житті. Її закони працюють всюди, в тому числі на кухні.

Номер слайду 26

ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ Виконати тестове завдання за QR-кодом, яке розміщено на дошці Padlet.

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Підготувати доповідь «Молекулярна гастрономія».2. Скласти опорний конспект за статею, яка розміщена на дошці Padlet або за допомогою інтернет-джерел на тему «Дива кулінарії та закони фізики».3. Переглянути відео на дошці Padlet «Дива кулінарії та закони фізики», «Фізика в сучасному житті».

Номер слайду 28

ВСІ МАТЕРІАЛИ УРОКУ РОЗМІЩЕНО НА ДОШЦІ PADLET

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
6 червня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку