Презентація до уроку для 7 класу "Народна пісня в сучасному житті"

Про матеріал
Презентація до уроку для 7 класу "Народна пісня в сучасному житті". Мета: На музичних прикладах пригадати жанри народних пісень, визначити роль народних джерел в становленні української естради.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас Урок № 3 Тема семестру: Музичне мистецтво в нашому житті. Тема уроку: Народна пісня в сучасному житті. Конспект уроку підготувала Шпортько Л.В., вчитель музичного мистецтва КЗ «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №28 Полтавської міської ради Полтавської області»

Номер слайду 2

Мета: пригадати жанри народних пісень, визначити роль народних джерел в становленні української естради, розвивати вміння учнів спостерігати за інтонаційним розвитком музичних образів, глибоко відчувати втілені у музичних творах настрої, почуття, характер людини, виховувати патріотизм, любов до української народної музики, формувати вдумливе ставлення до музичного мистецтва, виховувати естетичний смак та співочу культуру учнів.

Номер слайду 3

Народна пісня, дума чи романс У душу ллється і заполоняє. Та заворожує, чаклує нас, І в саме серце раптом проникає. Сльоза накотиться, не зупинить... Десь винирне з душі неждано. Услід за піснею душа летить... А серце рветься невблаганно. Так солодко тоді душа щемить, А музика, мов хвиля, нагортає. Струна чарівна в серці забринить І ні для чого місця більш немає... А хвиля музики несе удаль. В ній розчинитись хочеться й летіти. У музиці життя, любов, печаль, Й душа стає, немов тендітні квіти. Н.Красоткіна

Номер слайду 4

Душа України — це її радісна, щира, інколи тиха й сумна пісня… Усе наше життя, уся наша історія увіковічена в ній. Пісні породжувались подіями та явищами суспільного життя, громадського й родинного побуту, трудовою діяльністю, боротьбою проти іноземних загарбників і палкою любов'ю до Вітчизни. 

Номер слайду 5

я н с і п а 5 н д 4 о 3 р 2 а н 1 Жанри народних пісень

Номер слайду 6

я н с і п а 5 н д 4 о 3 р 2 а а н ч и р о т с 1 і Жанри народних пісень

Номер слайду 7

я н с і п а 5 н д 4 о 3 а в и л в і т р а ж а а н ч и р о т с і Жанри народних пісень

Номер слайду 8

я н с і п а 5 н д 4 а в о к с и л о к а в и л в і т р а ж а а н ч и р о т с і Жанри народних пісень

Номер слайду 9

я н с і п а 5 н а в о д я р б о а в о к с и л о к а в и л в і т р а ж а а н ч и р о т с і Жанри народних пісень

Номер слайду 10

я н с і п а н ч и р і л н а в о д я р б о а в о к с и л о к а в и л в і т р а ж а а н ч и р о т с і Жанри народних пісень

Номер слайду 11

Українська пісня здобула визнання в цілому світі. «Наймолодшим» різновидом українських народних музично-поетичних творів є ліричні пісні. Лірична побутова пісня присвячена темі сімейно-побутових стосунків. Народна пісня стала джерелом натхнення багатьох співаків.

Номер слайду 12

Найвідоміший в 70-тих роках ХХ століття гурт «Тріо Маренич». Творчість Мареничів - яскрава сторінка літопису української пісні. До гурту входили Валерій Маренич, його дружина Антоніна та її сестра Світлана Сухорукова. Мареничі поновили традиції ліричної естрадної пісні, пісні-романсу.

Номер слайду 13

Тріо Мареничів взяли участь в огляді вокаль- но-інструментальних ансамблів у Харкові, де здобули перемогу. У 1979 році вийшла перша платівка гурту. Того ж року ВІА «Тріо Маренич» представляли радянську Україну на Євробаченні із піснями «Ой у гаю при Дунаю» та «Несе Галя воду».

Номер слайду 14

На початку 1994 року Мареничі відмітили 20-річчя творчої діяльності великими концертами у столичному палаці «Україна» та здійснили серію записів своїх пісень. У 1998 році вийшов компакт-диск Мареничів «Три тополі» з піснями 80-х років. Всенародно улюбленими стали — «Сиджу я край віконечка», «Посилала мене мати», «Ой у гаю при Дунаю», «Несе Галя воду», «Ой під вишнею», «Тиша навкруги», «Чом ти не прийшов». У 2003 році учасники тріо стали народними артистами України.

Номер слайду 15

Народні ліричні пісні у репертуарі багатьох сучасних українських виконавців. Відома вітчизняна співачка, народна артистка України Наталія Бучинська виконує на своїх концертах сучасні пісні українською, російською, вірменською, англійською, французькою мовами, а також улюблені українські народні пісні. Послухаємо в її виконанні пісню «Чом ти не прийшов».

Номер слайду 16

Аналіз-інтерпретація музики. - Яке враження справила на вас ця пісня? - Якими є образний зміст, характер пісні? Порівняйте виконання пісні тріо Мареничами з виконанням Наталії Бучинської. - Чим відрізняється сучасне виконання народної пісні? Що змінилося?

Номер слайду 17

Чом ти не прийшов 1 .Чом ти не прийшов, як місяць зійшов, Я ж тебе чекала? Чи коня не мав, чи стежки не знав, Мати не пускала? 2. - І коня я мав, і стежку я знав, І мати пускала, Найменша сестра, бодай не зросла, - Сідельце сховала. 3. А старша сестра сідельце знайшла, Коня осідлала. - Поїдь, братику, до дівчиноньки, Що тебе чекала. 4. Тече річенька невеличенька, Схочу - перескочу. Віддайте мене, моя матінко, За кого я хочу.

Номер слайду 18

Популяризацією народної музики займається і український фольк-гурт «Русичі», який виконує українські пісні в різних стилях, з елементами сучасних гармоній і ритмів. Метою їхньої творчої формації є донесення до широкого загалу слухачів великого обсягу музичної творчості, яка сягає своїм корінням у глибоке та сильне своєю енергетикою минуле.

Номер слайду 19

- Поясніть, як ви розумієте вислів Олександра Богачука: «Хто спів черпає із джерел народу, Вклоняється їм серцем і чолом, — Той сам стає від роду і до роду Народним невичерпним джерелом»

Номер слайду 20

Підсумок уроку: До яких жанрів народної музичної творчості належать українські народні пісні, що прозвучали сьогодні на уроці? Які характерні риси сучасної української популярної музики найочевидніше підтверджують її походження із народних джерел? Яке місце у вашій родині займають українські народні пісні?

Номер слайду 21

Прислухайтесь, шануйте і поважайте народну пісенну творчість — скарбницю нашої мудрості, нашої історії. Минають віки, змінюються покоління, а народна пісня залишається.

Номер слайду 22

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Артемчук Діана Дмитрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дрозд Лариса Василівна
    Чудова презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Новохацька Інна олексіївна
    якби ще були прикріплені відеофайли. дякую прекрасно поданий матеріал
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
15120
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку