Презентація до уроку Джеймс Олдрідж. «Останній дюйм». Проблема взаємин між батьками й дітьми. Символічність назви оповідання

Про матеріал
У презентації подано матеріали до уроку "Джеймс Олдрідж «Останній дюйм». Проблема взаємин між батьками й дітьми. Символічність назви оповідання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джеймс Олдрідж «Останній дюйм». Проблема взаємин між батьками й дітьми. Символічність назви оповідання

Номер слайду 2

Джеймс Олдрідж народився 1918 року в Австралії. Батько Джеймса був журналістом, редактором газети. Тому зовсім не дивно, що син вирішив продовжити його справу.

Номер слайду 3

У 1938 році 20-річний Джеймс переїжджає до Англії і вступає до Лондонського університету. Після успішного його закінчення Олдрідж працює в редакції газети.

Номер слайду 4

Він поринув у політичне життя і брав участь навіть у громадянській війні в Іспанії, захоплювався героїзмом її захисників. Під час радянсько-фінської війни перебував у Фінляндії як військовий кореспондент. З початком Другої світової війни Олдрідж був на різних її фронтах: у Греції, Єгипті, Норвегії, Радянському Союзі. Протягом війни письменник тричі приїздив до Москви.

Номер слайду 5

Творчий доробок Дж. Олдріджа різноманітний за жанрами і темами. Це і лірико-філософські твори — роман «Мисливець» (1950) , чимало оповідань, і широкі епічні полотна — романи «Дипломат» (1949), «Герої пустельних обріїв» (1954), «Не хочу, щоб він помирав» (1957), «Останній вигнанець» (1961), дилогія «Бранець своєї землі» та «Небезпечна гра» (1962—1966.), «Гори і зброя» (1974), що відтворюють складні суперечності суспільства, боротьбу різних соціальних сил.

Номер слайду 6

Письменник неодноразово бував в Україні, у м. Києві, зустрічався з читачами, давав інтерв'ю, одне з них було надруковане під назвою «І в мені частка України». Джеймс Олдрідж писав: «Україна нагадує мені країну мого дитинства Австралію. На мою думку, будь-який український хлопчик може впізнати себе в героях моїх дитячих оповідань». Оповідання «Останній дюйм» було перекладено українською В. Гнатовським одразу після його публікації англійською мовою.

Номер слайду 7

Наприкінці 1950-х років Дж. Олдрідж із дружиною й синами відпочивав на Чорноморському узбережжі Кавказу. Разом із синами-підлітками письменник займався улюбленими заняттями: підводне полювання й підводна зйомка. У ці роки Дж. Олдрідж написав посібник «Підводне полювання» . Враження від Чорного моря й спогади про Червоне море, зокрема Акулячу бухту, знайшли відтворення в оповіданні «Останній дюйм».

Номер слайду 8

Композиція оповідання «Останній дюйм»:експозиція - передісторія життя героїв;зав'язка - Бен змушений взяти Деві з собою;розвиток дії - підводні зйомки акул, очікування Деві на батька, поранення Деві;кульмінація - зусилля батька і сина для того, щоб вижити, політ до бухти;розв'язка - успішне повернення батька і сина в Каїр, початок нових стосунків

Номер слайду 9

Бесіда- Ким за фахом був герой оповідання? - Скільки Бену років? Як звали його сина? Скільки років йому?

Номер слайду 10

Заочна подорож у підводне царство Що підштовхує Бена до небезпечних підводних зйомок? Що ми можемо сказати про Бена як про льотчика, кінооператора, людину? Чи можемо ми зробити висновки, що перед нами неординарна особистість? Чому ж так сталося, що він навчився за життя багато, але не навчився розуміти власного сина? Чому Бен потрапив у складну ситуацію? Що ви знаєте про звички акул?

Номер слайду 11

Нічого не було видно ні на морі, яке вдалині зливалося з горизонтом, ні на безкраїх просторах випаленого сонцем узбережжя. А коли він виліз на розпечений піщаний горб біля найвищого краю бухти, то не побачив позад себе нічого, крім пустелі, то рівної, то трохи хвилястої. Виблискуючи на сонці, вона тягнулася вдалину, де в гарячому серпанку невиразно вимальовувались обриси червонуватих пагорбів, таких же голих, як і все довкола. Поглядав на величезну мертву пустелю узбережжя Червоного моря, котра розстилалася під крилом літака, — суцільну смугу на тисячу миль, якою відокремлювалися ніжно розмиті акварельні фарби суходолу від бляклої зелені моря. Все було нерухоме і мертве. Сонце випалювало тут усе живе, а весною вітри підіймали в повітря маси піску на тисячах квадратних миль і відносили його на той бік Індійського океану, де він і залишався навіки; пустеля зливалася з дном морським.

Номер слайду 12

Бесіда- Схарактеризуйте стосунки Бена і Деві. Чому автор не називає їх «батько» і «син»?- Як почувався Деві у літаку? Чому він заплакав?- Яких слів при звертанні до сина жодного разу не сказав батько? Що в поведінці Деві дратувало Бена?- Чи розуміє Бен себе сам, своє ставлення до сина? Доведіть цитатами з тексту.- Коли вперше згадуються слова «останній дюйм»? З чим вони пов'язані?- Як поводився Деві на узбережжі Червоного моря?- Чи було бажання в Бена зблизитися з сином? Як характеризує батька той факт, що він не взяв напоїв для хлопчика?

Номер слайду 13

- Зачитайте опис природи. Чому автор приділив йому таку увагу?- Прокоментуйте слова батька: «Прикрий голову від сонця», «не підходь до води», «не смій ступати у воду», «затягни цей ремінь», «не кидай у воду каміння», «дай мені маску», «обклади камінням колеса», «посидь під крилом у затінку», «Зрозумів?» Чому Бен говорить ці слова?- Прокоментуйте слова: «Деві відчув свободу». Свободу від чого чи від кого?- Чи припускає хлопець, що може залишитись сам?- У яких просторових рамках знаходяться батько і син? (Батько - море, син - узбережжя, разом - у літаку в небі, причому перший раз (політ до бухти) - окремо один від одного, а повернення додому - залежало від їхніх спільних злагоджених дій.)

Номер слайду 14

- Чи згодні ви з тим, що непорозуміння у взаєминах батьків і дітей залежать від кожного з них?- Як уникати таких проблем у спілкуванні?- Назвіть проблеми, які порушуються у творі- Яка головна думка оповідання?- Чому твір називається «Останній дюйм»?

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Дібрати цитати, що характеризують батька й сина. Скласти декілька порад Бену і Деві, дотримуючись яких, вони зможуть налагодити свої стосунки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кайзер Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
997
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку