Презентація до уроку фізики і хімії у побуті на тему"Благородні метали: золото, платина, срібло. Властивості цих металів. Використання в народному господарстві."

Про матеріал
Презентація до уроку фізики та хімії у побуті у 7 класі за індивідуальною формою навчання на тему "Благородні метали: золото, платина, срібло. Властивості цих металів. Використання в народному господарстві" , відповідно навчальній програмі для 5-9 (10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумово відсталих дітей "ФІЗИКА І ХІМІЯ У ПОБУТІ" 8-10 класи( Укладачі: Татьянчикова І.В., Співак Л.А.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Благородні метали: золото, платина, срібло. Властивості цих металів. Використання благородних металів в народному господарстві.

Номер слайду 2

Золото – це рідкісний благородний метал жовтого кольору. Хімічний символ золота, Аu, походить від латинського Aurum, що означає "сяючий світанок", а також імені Аврори, римської богині ранкової зорі. У 50 році до н.е. римляни почали випуск золотих монет, які називалися Aureus. 

Номер слайду 3

Золото хімічно інертний метал (це означає, що воно не вступає у реакції з іншими речовинами). Цим пояснюється те, що золото не іржавіє і не викликає подразнення шкіри. Якщо золоті прикраси все ж викликають подразнення, це означає, що вони зроблені зі сплаву золота з яким-небудь іншим металом. Такі характеристики як висока корозійна стійкість, пластичність, ковкість протягом тисячоліть забезпечували інтерес до золота з боку людства. Римська монета Aureus

Номер слайду 4

Виробництво і видобуток золота З чистих благородних металів ювелірні вироби, як правило, не виготовляються. Для надання їм необхідних механічних властивостей (твердості, стійкості до зношування) і кольору в них вводять добавки кольорових металів, отримуючи сплави. Наприклад, біле золото – це сплав золота з платиною, паладієм або нікелем, які надають йому білого кольору.

Номер слайду 5

Скільки золота у сплавах для ювелірних виробів?750-та проба містить близько 75% чистого золота;585-та проба містить 58,5% чистого золота – це оптимальна за характеристиками і найбільш поширена проба сплаву для ювелірних прикрас;500-а проба містить 50% чистого золота;375-та проба, з вмістом чистого золота 37,5% чистого золота – мінімально допустима проба для ювелірних виробів. Сплави золота інших проб ювеліри використовують украй рідко і, як правило, лише за наполяганням замовників.

Номер слайду 6

Золото – найпластичніший метал. 3олото має найвищі в порівнянні з усіма іншими металами пластичність і  ковкість. Воно легко розплющується на найтонші листочки — сусальне золото. Так, 1 г золота можна розплющити в лист площею 1 м². Золото легко полірується. Традиційно купола золотять. Використовують при цьому дуже тонку фольгу товщиною всього 0,00001 мм.

Номер слайду 7

Застосування золота

Номер слайду 8

Застосування сплавів золота

Номер слайду 9

Золото у медициніЗначні кількості золота споживає стоматологія: коронки та зубні протези виготовляють із сплавів золота з сріблом, міддю, нікелем, платиною, цинком. Такі сплави поєднують корозійну стійкість з високими механічними властивостями.

Номер слайду 10

Золотий посуд

Номер слайду 11

Срібло Срібло відоме людству з найдавніших часів але значно пізніше ніж золото, через те що в чистому вигляді зустрічається в природі дуже рідко. Срібло, так само як і золото, часто зустрічалося в самородному виді — його не доводилося виплавляти з руд. Із середини XIII ст. срібло стає традиційним матеріалом для виготовлення посуду. Срібло й донині використовується для карбування монет.

Номер слайду 12

Властивості срібла. Срібло є малоактивним металом, внаслідок хімічної стійкості його відносять до благородних металів. Чисте срібло білого кольору. Срібло є одним з основних матеріалів для виготовлення дорогоцінних виробів. За своїми властивостями срібло близьке до золота та міді. Срібло, як і золото, має високу ковкість (найкращу ковкість має золото), м'якістю, тягучістю і гнучкістю, легко полірується, а у відполірованому вигляді має найвищу відбивальну здатність стосовно білого світла. Срібло можна прокатувати в пластинки товщиною 0,00025 мм. Срібло не взаємодіє з киснем повітря, водою, вуглецем, розчинами лугів, з солями, розбавленою сульфатною кислотою, стійке проти корозії. У порівнянні з іншими металами срібло характеризується найвищою електро- і теплопровідністю.

Номер слайду 13

Використання срібла На відміну від золота, основну масу якого використовують у ювелірній і пов'язаній з нею галузях промисловості, срібло в основному витрачають на чисто технічні цілі.                Найважливішою сферою споживання срібла є виробництва світлочутливих матеріалів для кіно- і фотопромисловості. Витрата срібла на виробництво кіно- і фотоматеріалів неухильно зростає, однак, незважаючи на всі зусилля учених, повноцінних замінників срібла для цих цілей поки не знайдено.                Значними сферами застосування срібла є електротехніка і електроніка, де висока електропровідність срібла в поєднанні з хімічною стійкістю зумовили широке використання його для виготовлення контактів і провідників.                Значна кількість срібла витрачається на виготовлення припоїв для паяння різних металів і сплавів. Срібні припої дають міцні і пластичні спаї, що протистоять ударам і вібрації. Стійкість до окиснення зумовила широке застосування срібних припоїв в авіаційній і космічній техніці, а хороша електропровідність – в електротехніці.         

Номер слайду 14

Використання срібла   Високі розрядні характеристики мають срібно-цинкові і срібно-кадмієві акумулятори, застосовувані в ракетній техніці, підводному флоті і т.д. Мініатюрні батареї, що містять хлорид срібла, використовують в електронних наручних годинниках, кінокамерах, калькуляторах.                Із сплаву срібла з кадмієм і індієм виготовляють регулюючі стрижні в ядерній техніці.                Срібло застосовують також для виробництва антифрикційних сплавів, нанесення покриттів, в медицині і т.д. Давно відомі бактерицидні властивості срібла, завдяки яким цей метал застосовують в установках знезараження питної води. Каталітичні властивості срібла і його сполук необхідні в сучасній хімії при отриманні ряду речовин.                Традиційною сферою застосування срібла є виробництво прикрас, столового посуду, пам'ятних медалей, предметів колекціонування і т.д.

Номер слайду 15

Ювелірні вироби. Срібні монети. Срібний посуд. Покриття стальних підшипників (у авіамоторах)Ретген -плівка. Срібна медаль

Номер слайду 16

Серед інших продуктів, які використовують срібло та його іонипральні машини (з метою підвищення ефективності прання метал нашаровують на поверхню барабанів пральних машин), туалетні сидіння, скло з вмістом срібла, входить до складу товарів широкого вжитку : зокрема шкарпеток, білизни, дезодорантів,  гребінців, фарб, фільтрів для води предметів медичного догляду (бинти, пластирі)та інші.

Номер слайду 17

Платина від ісп. platino  (зменшувальне від plata — срібло) Зовні платина була схожа на срібло, але відрізнялася тугоплавкістю, тому обробляти її було набагато важче. Внаслідок цього вона коштувала вдвічі дешевше, тому й отримала таку зневажливу назву (невеличке срібло, срібельце). Платина — дуже рідкісний елемент. ЇЇ вміст у земній корі 5×10−7−1×10−6 %. Платина зустрічається у вигляді самородного металу та його сплавів, а також у вигляді мінералів. Хімічно малоактивна.  

Номер слайду 18

Застосування платинидля виготовлення хімічного посуду,в електротехніці, ювелірній справі, як каталізатор тощо. 1799 року було виготовлено еталон метра у вигляді платинової лінійки шириною близько 25 мм, товщиною близько 4 мм і довжиною, що відповідала одній сорокамільйонній частині Паризького меридіана. У 1889 році було виготовлено точніший міжнародний еталон метра. Цей еталон виготовили зі сплаву 90 % платини і 10 % іридію. Цей еталон проіснував до жовтня 1960 року. Міжнародний прототип кілограму виготовлений 1879 року з того ж платино-іридієвого сплаву.

Номер слайду 19

Хімічний посуд. Технічна платина. Еталон 1 кг. Еталон 1 м

Номер слайду 20

Використані джерела інформаціїhttps://uk.wikipedia.org/wikihttp://elkniga.info/book_171_glava_100

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чумак Галина Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
9226
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку