Презентація до уроку фізики у 9 класі "Реактивний рух в живій природі"

Про матеріал
Дана презентація дасть можливість вчителю ознайомити учнів з прикладами використання реактивного руху в рослинному та тваринному світі. Матеріали містять завдання для повторення теми "Реактивний рух" (перевірки знань) та задачі для розв'язування на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реактивний рух в живій природі Цегельник Ю.Г.

Номер слайду 2

Повторимо! Що таке реактивний рух? Наведіть приклади Запишіть закон збереження імпульсу для руху ракети, припустивши, що все її паливо згоряє миттєво в момент старту Чому для запускання космічних кораблів з поверхні Землі використовують багатоступеневі ракети?

Номер слайду 3

Костянтин Едуардович Ціолковський Сергій Павлович Корольов Юрій Олексійович Гагарін Установи відповідність:

Номер слайду 4

Чи є даний рух реактивним у наступних випадках? Судно з водометним двигуном, що викидає з корабля водяну струмину. При цьому корабель рухається у бік, протилежний напряму руху струмини. Під час пострілу з рушниці стрілець відчуває удар приклада(віддача). Ракета може набути прискорення в космічному просторі, де навколо неї немає ніяких тіл. Чому прискорюється ракета?

Номер слайду 5

Природа! Ми нею оточені і охоплені непереможно, нам не вийти з неї Й. В. Гете

Номер слайду 6

Представниками фауни також використовуються закони реактивного руху. Більшість рослин, що мають такі властивості, становлять однорічники й багаторічники: ехіноцистус шипуватий, пікульник двонадрізний, сердечник недотрога, мерінгія трьохжилкова.

Номер слайду 7

Колючкоплідник (ехіноцистус шипуватий), його ще називають скаженим огірком, відносять до сімейства гарбузових. Ця рослина досягає великих розмірів, має товстий корінь із жорстким стеблом і великими листками. Росте на території Середньої Азії, Середземномор’я, на Кавказі, досить розповсюджений на півдні України. Усередині плода в період дозрівання насіння утворюється слиз, який під дією температури починає бродити й виділяти газ. Ближче до дозрівання тиск усередині плода може досягти 8 атмосфер. Тоді при легкому доторку плід відкривається і насіння з рідиною зі швидкістю 10 метрів на секунду вилітає із плода. Завдяки здатності стріляти на 12 м у довжину, рослину назвали «дамський пістолет». Яка маса насінини огірка – пирскача, якщо коробочка містить 10 насінин і після розкриття рухається зі швидкістю 50 см/с при масі 60 г?

Номер слайду 8

Сердечник недотрога — однолітній широко поширений вид. Зустрічається, як правило, у тінистих лісах, на берегах уздовж річок. Потрапивши в північно-східну частину Північної Америки й у Південну Африку, добре прижився. Сердечник-недотрога розмножується насінням. Насіння в сердечника-недотроги дрібне, масою не більш 5 мг, яке відкидається на відстань 90 сантиметрів. Завдяки такому способу поширення насіння, рослина й одержала свою назву. Коробочка з насінням має масу близько 30 мг і викидає насіння зі швидкістю 0,8 м/с. Яка швидкість руху насіннєвої коробочки?

Номер слайду 9

Є цікаві факти, що стосуються використання реактивного руху представниками тваринного світу. У головоногих молюсків реактивний рух відбувається за допомогою води, яку вони видихають через сифон, який звичайно звужується до невеликого отвору для одержання максимального тиску, а значить і швидкості. Вода через зябра проходить до видиху, виконуючи подвійну мету — дихальну і руху. Морські зайці, як ще називають брюхоногих молюсків, використовують аналогічний спосіб руху, вони немають складного неврологічного апарата головоногих (наприклад, восьминогів), тому вони переміщаються більш незграбно.

Номер слайду 10

Деякі риби-лицарі пропускають воду через зябра, щоб доповнити плавниковий рух. У личинок бабок реактивна сила досягається шляхом витіснення води зі спеціалізованої порожнини в організмі. Морські гребінці й кардіди, сифонофори, туніки (такі, як сальпи) і деякі медузи, також використовують реактивну тягу. Більшу частину часу морські гребінці спокійно лежать на дні, але у випадку появи небезпеки, швидко стуляють стулки своєї раковини, так вони виштовхують воду. Цей механізм поведінки теж говорить про використання принципу реактивного пересування. Завдяки ньому, гребінці можуть спливти й переміщатися на велику відстань, застосовуючи техніку відкриття-закриття раковини. Який об'єм води витісняє морський гребінець під час переміщення в разі небезпеки, якщо його маса 70 грамів, швидкість його руху 20 см/с, а швидкість витоку води 50 см/с?

Номер слайду 11

Кальмар також застосовує цей метод, вбирає в себе воду, а потім з величезною силою проштовхуючи через лійку рухається зі швидкістю не менш 70 км/год. Збираючи щупальці в один вузол, тіло кальмара утворює обтічну форму. Взявши за основу такий двигун кальмара, інженерами був сконструйований водомет. Вода в ньому засмоктується в камеру, а потім викидається через сопло. Таким чином, судно прямує у зворотну сторону від струменя, що викидається. З якою швидкістю кальмар викидає струмінь води об'ємом 1 літр, якщо його маса 3 кг?

Номер слайду 12

Якщо порівняти з кальмарами, найбільш ефективними двигунами користуються сальпи витрачаючи у декілька разів менше енергії, ніж кальмари. Рухаючись, сальпа запускає воду в отвір попереду, а потім вода надходить у широку порожнину, де є зябра. Після ковтка отвір закривається, а за допомогою, поздовжніх і поперечних мускул, які скорочуючись стискають тіло, відбувається викид води через отвір позаду.

Номер слайду 13

Доказом його припущенню могла послужити кішка, яка зірвалася з висоти. Під час падіння вниз головою, вона однаково приземлиться на всі лапи, це стало вже свого роду аксіомою. Детально сфотографувавши переміщення кішки, змогли по кадрах розглянути усе, що вона робила в повітрі. Побачили її рух лапою, яка викликала відповідну реакцію тулуба, повертаючись в іншу сторону щодо руху лапки. Самим незвичайним із усіх механізмів пересування може похвалитися звичайна кішка. Марсель Депре висловив припущення, що тіло здатне рухатися й змінювати своє положення навіть за допомогою одних тільки внутрішніх сил (ні від чого не відштовхуючись і ні на що не опираючись), із чого можна було зробити висновок, що закони Ньютона можуть бути помилкові.

Номер слайду 14

Поділися враженням: Що нового ти дізнався на уроці? Що найбільше вразило? Наведи приклади рослин, що застосовують реактивний рух? Які тварини використовують реактивний рух?

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Повторити п.37 Виконати вправу 37 (3,4)

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
18 квітня 2019
Переглядів
5660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку