Використання трансформатора Тесли

Про матеріал
Використання трансформатора Тесли: Вихідна напруга трансформатора Тесли може досягати декількох мільйонів вольт. Ця напруга у резонансній частоті здатне створювати значні електричні розряди в повітрі, які можуть мати багатометрову довжину. Ці явища зачаровують людей з різних причин, тому трансформатор Тесли використовується як декоративний виріб. Трансформатор використовувався Теслою для генерації та розповсюдження електричних коливань, спрямованих на керування пристроями на відстані без проводів (радіоуправління), бездротової передачі даних (радіо) і бездротової передачі енергії. На початку XX століття трансформатор Тесли також знайшов популярне використання в медицині. Пацієнтів обробляли слабкими високочастотними струмами, які протікаючи по тонкому шару поверхні шкіри нібито не завдавали шкоди внутрішнім органам, надаючи при цьому «тонізуючу» і «оздоровлюючу» вплив.
Перегляд файлу

Використання трансформатора Тесли:

 

Вихідна напруга трансформатора Тесли може досягати декількох мільйонів вольт. Ця напруга у резонансній частоті здатне створювати значні електричні розряди в повітрі, які можуть мати багатометрову довжину. Ці явища зачаровують людей з різних причин, тому трансформатор Тесли використовується як декоративний виріб.

Трансформатор використовувався Теслою для генерації та розповсюдження електричних коливань, спрямованих на керування пристроями на відстані без проводів (радіоуправління), бездротової передачі даних (радіо) і бездротової передачі енергії. На початку XX століття трансформатор Тесли також знайшов популярне використання в медицині. Пацієнтів обробляли слабкими високочастотними струмами, які протікаючи по тонкому шару поверхні шкіри нібито не завдавали шкоди внутрішнім органам, надаючи при цьому «тонізуючу» і «оздоровлюючу» вплив.

Останні дослідження механізму впливу потужних ВЧ струмів на живий організм показали негативність їх впливу. Так само він використовувався як знаряддя тортур. Потужні розряди високої частоти майже завжди призводили до смерті.

У наші дні трансформатор Тесли не має широкого практичного застосування. Він виготовляється багатьма любителями високовольтної техніки та супроводжуючих її роботу ефектів. Також він іноді використовується для запалювання газорозрядних ламп і для пошуку течі у вакуумних системах.

Під час роботи котушка Тесли створює красиві ефекти, пов'язані з утворенням різних видів газових розрядів. Багато людей збирають трансформатори Тесли заради того, щоб подивитися на ці вражаючі, красиві явища. У цілому котушка Тесли виробляє 4 види розрядів:

1. Стримери (від англ. Streamer) - тьмяно світяться тонкі розгалужені канали, які містять іонізовані атоми газу й отщепленим від них вільні електрони. Протікає від термінала (або від найбільш гострих, викривлених ВВ-частин) котушки прямо в повітря, не йдучи в землю, так як заряд рівномірно стікає з поверхні розряду через повітря в землю. Стример - це, по суті справи, видима іонізація повітря (свічення іонів), створювана ВВ-полем трансформатора.

2. Спарк (від англ. Spark) - це іскровий розряд. Йде з терміналу (чи з найбільш гострих, викривлених ВВ частин) безпосередньо в землю або в заземлений предмет. Являє собою пучок яскравих, швидко зникаючих або змінюють один одного ниткоподібних, часто сильно розгалужених смужок - іскрових каналів. Також має місце бути особливий вид іскрового розряду - ковзний іскровий розряд.

3. Коронний розряд - світіння іонів повітря в електричному полі високої напруги. Створює гарне блакитнувате світіння навколо ВВ-частин конструкції з сильною кривизною поверхні.

4. Дугового розряд - утворюється в багатьох випадках. Наприклад, при достатній потужності трансформатора, якщо до його терміналу близько піднести заземлений предмет, між ним і терміналом може спалахнути дуга (іноді потрібно безпосередньо доторкнутися предметом до терміналу і потім розтягнути дугу, відводячи предмет на більшу відстань). Особливо це властиво ламповим котушок Тесли. Якщо котушка недостатньо потужна і надійна, то спровокований дугового розряд може пошкодити її компоненти.

Часто можна спостерігати (особливо поблизу потужних котушок), як розряди йдуть не тільки від самої котушки (її терміналу і т. д.), але і в її бік від заземлених предметів. Також на таких предметах може виникати і коронний розряд. Рідко можна спостерігати також тліючий розряд. Цікаво зауважити, що різні хімічні речовини, нанесені на розрядний термінал, здатні міняти колір розряду. Наприклад, натрій змінює звичайне забарвлення спарка на помаранчевий, а бром - на зелений.

Робота резонансного трансформатора супроводжується характерним електричним тріском. Поява цього явища пов'язано з перетворенням стримерів в іскрові канали (див. статтю іскровий розряд), який супроводжується різким зростанням сили струму та кількості енергії, що виділяється в них. Кожен канал швидко розширюється, в ньому стрибкоподібно підвищується тиск, в результаті чого на його кордонах виникає ударна хвиля. Сукупність ударних хвиль від розширюються іскрових каналів породжує звук, що сприймається як «тріск» іскри.

Багато людей вважають, що котушки Тесли - це особливі артефакти з винятковими властивостями. Існує думка, що трансформатор Тесли може бути генератором вільної енергії і є вічним двигуном, виходячи з того, що сам Тесла вважав, що його генератор бере енергію з ефіру (особливої невидимої матерії в якій поширюються електромагнітні хвилі) через іскровий проміжок. Іноді можна почути, що за допомогою «Котушки Тесли» можна створити антигравітацію і ефективно передавати електроенергію на великі відстані без проводів. Дані властивості поки ніяк не перевірені і не підтверджені наукою. Однак, сам Тесла говорив про те, що такі здібності незабаром будуть доступні людству за допомогою його винаходів. Але згодом порахував, що люди не готові до цього.

 

docx
Додано
2 травня 2019
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку