Презентація до уроку "Харчування при різному фізичному навантаженні" 9 клас

Про матеріал
У презентації розкрито принципи здорового харчування, значення білків, жирів, вуглеводів та мінеральних речовин для здоров’я людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи здоров’я9 клас. Принципи здорового харчування. У презентації розкрито принципи здорового харчування, значення білків, жирів, вуглеводів та мінеральних речовин для здоров’я людини. Олена ГАЙДАШ

Номер слайду 2

Харчування і здоров’я. Здорове харчування забезпечує нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Воно передбачає, що в організм регулярно, в необхідній кількості та оптимальних співвідношеннях надходять усі необхідні йому поживні речовини — білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовини і вітаміни.

Номер слайду 3

Поживні речовини, які надходять в організм з їжею, виконують функції: Енергетична функція Для підтримання дихання та інших функцій організма підлітка щодоби потребує 1300– 1500 ккал. Помірна активність збільшує потребу приблизно на 1000 ккал, інтенсивні заняття спортом— у 1,5–2 рази. Захисна і відновлювальна функція. Наш організм постійно протистоїть безлічі шкідливих чинників: стресам, забрудненням, інфекціям. Речовини, що надходять з їжею, допомагають організмові долати негативні впливи і дають сили та матеріал для відновлення і росту.

Номер слайду 4

Харчування впливає не лише на фізичне здоров’я. Коли людина голодна, у неї псується настрій, вона стає дратівливою. І навпаки, смачна їжа — джерело приємних емоцій, а спільні трапези збирають для спілкування родину, друзів і навіть ділових партнерів.

Номер слайду 5

Принципи здорового харчування1. Харчуватися регулярно2. Контролювати розмір порцій3. Обов’язково снідати4. Збільшити вживання фруктів і овочів5. Збільшити споживання молочних продуктів6. Пити достатню кількість води

Номер слайду 6

Принципи здорового харчування1. Харчуватися регулярно — вживати їжу 5–6 разів на день з інтервалом 2–3 години. Регулярне харчування покращує обмін речовин, позитивно позначається на роботі системи травлення і може сприяти зниженню ваги.

Номер слайду 7

Принципи здорового харчування2. Контролювати розмір порцій — вживати їжу невеликими порціями — не більшими за розмір стиснутого кулака.

Номер слайду 8

Принципи здорового харчування3. Обов’язково снідати —не пропускати ранкового прийому їжі. Вранці обмін речовин швидший, ніж удень та ввечері, тому їжа швидко перетравлюється і забезпечує організм енергією, яка ефективно витрачається протягом дня.

Номер слайду 9

Принципи здорового харчування4. Збільшити вживання фруктів і овочів —забезпечити організм вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною.

Номер слайду 10

Принципи здорового харчування5. Збільшити споживання молочних продуктів — вживати достатню кількість молочних продуктів середньої і низької калорійності, обов’язково збагачувати свій раціон сиром твердих сортів із невисоким відсотком жирності.

Номер слайду 11

Принципи здорового харчування6. Пити достатню кількість води — підтримувати нормальний водний баланс в організмі.

Номер слайду 12

Характеристика поживних речовин. Поживних речовин, які не виробляються в людському організмі - 40. Із них в організмі утворюються майже 10 тисяч різних сполук, необхідних для підтримання здоров’я. Нестача однієї з поживних речовин призводить до дефіциту сотень потрібних сполук. І як наслідок — порушується обмін речовин, людина починає хворіти. За молекулярною структурою поживні речовини поділяються на групи: • білки (амінокислоти); • вуглеводи; • жири; • вітаміни і мінеральні речовини.

Номер слайду 13

• будівельний матеріал для організму; • білки крові «транспортують» поживні речовини; • окремі білки сприяють загоєнню ран; • ферменти і гормони, що складаються з білків, регулюють обмін речовин та інші процеси в організмі; • антитіла, які також є білками, захищають організм від інфекцій. Білки:

Номер слайду 14

Білки в організмі виконують функції: 1. Діють як ферменти, тобто як каталізатори фізіологічних процесів.2. «Транспортують» поживні речовини і підтримують рідинну рівновагу. 3. Утворюють кров’яні згустки, що сприяють затягуванню ран.4. Беруть участь у відновленні пошкоджених тканин.5. Зміцнюють сухожилля, зв’язки і стінки кровоносних судин. 6. Беруть участь у швидкому утворенні нових тканин, що має найбільше значення у дитячому та підлітковому віці, а також під час вагітності.

Номер слайду 15

В організмі налічується до 50 тисяч різних типів білків. Усі білкові молекули складаються з чотирьох елементів: вуглецю, водню, кисню та азоту, які, певним чином з’єднуючись між собою, утворюють амінокислоти. Існує 21 тип амінокислот; 13 із них організм може виробляти сам, а 9 отримує лише з тих білків, що надходять з їжею. Амінокислоти, які організм виробляє сам, називають замінними, а ті, які він змушений отримувати з їжею, — незамінними.

Номер слайду 16

Найбільше білків містять: м’ясо, сир, бо­бові, горіхи. Повноцінні білки, що містять усі незамінні амінокислоти, є у продуктах тваринного походження: яловичині, телятині, баранині, м’ясі свійської птиці, рибі, молоці, яйцях і сирі. Нестача незамінних амінокислот по-різному впливає на дітей і дорослих. У дітей порушуються процеси формування кісток, гальмується фізичний та інтелектуальний розвиток. У дорослих через дефіцит білків порушуються процеси кровотворення, обмін речовин, знижується імунітет. Шкідливим є і надлишок білків у раціоні, оскільки в такому разі в організмі збільшується концентрація азотних сполук. Це може призвести до утворення каменів у нирках і ураження суглобів.

Номер слайду 17

Денна потреба організму в білках залежить також од віку, а для підлітків — ще й від статі.

Номер слайду 18

Вуглеводи•найкраще джерело енергії; •прості вуг­ле­во­ди допомагають швид­ко вта­мувати голод і з­до­лати вто­му; •складні вуглеводи надовго дають відчуття ситості; •клітковина і пектини сприяють нор­малізації процесів трав­лен­ня.

Номер слайду 19

Головна функція вуглеводів — постачання енергії організму. Вуг­ле­води поділя­ють на прості і складні. Прості вуг­ле­во­ди швид­ко за­сво­юють­ся ор­ганізмом і є най­кра­щим дже­ре­лом енергії тоді, ко­ли тре­ба швидко втаму­ва­ти го­лод або по­до­ла­ти вто­му (наприклад, після тренування). Во­ни містять­ся в цу­крі, ме­ду, фрук­тах і ово­чах, со­ках і на­по­ях. Але солодощі, окрім вуг­ле­водів, не містять інших ко­рис­них ре­чо­вин. Про­дук­ти, ба­гаті на складні вуг­ле­во­ди, за­сво­юють­ся до­вше і да­ють відчут­тя си­тості на три­ва­лий час. Найпо­ши­ренішим зі склад­них вуг­леводів є крох­маль. То­му ба­гаті на крохмаль про­дук­ти — пше­ни­ця, картопля, рис, ку­ку­руд­за. Вуглеводи

Номер слайду 20

Се­ред склад­них вуг­ле­водів особли­ву роль відіграє клітковина-харчові волокна. Клітковина май­же не засвоюється ор­ганізмом, але нормальний процес травлення без неї неможливий. Про­ходя­чи через шлун­ко­во-киш­ко­вий тракт, во­на прискорює процеси травлення, очищує ки­шечник, за­побігає йо­го розла­дам. Заповнюючи шлунок, клітковина створює відчуття ситості, маючи при цьому нульову калорійність. Нестача клітковини спричиняє ожиріння і серцево-судинні захворювання. Ба­гаті на клітко­ви­ну овочі, фрук­ти і продукти з цільного зерна, наприклад вівсяну і гречану каші, хліб із борошна грубого помелу.

Номер слайду 21

• най­ба­гат­ше дже­ре­ло енергії для ор­ганізму; • за­хи­ща­ють внутрішні ор­га­ни від пе­ре­охо­лодження і трав­му­ван­ня; • не­обхідні для за­своєння багатьох вітамінів; • по­ліпшують смак продуктів; • ут­во­рюють в ор­ганізмі за­па­си, які ви­ко­ри­с­товуються під час нетривалого го­ло­ду. Жири

Номер слайду 22

Жи­ри — це сполуки, здатні ут­во­рю­ва­ти в ор­ганізмі за­па­си. Жири підвищують стійкість організму до стресів, а також необхідні для засвоєння кальцію, магнію, вітамінів А, В, Е. Здатність жирів ут­во­рю­ва­ти за­па­си є ко­рисною. Без цьо­го лю­ди не ма­ли б шан­су ви­жити в умо­вах навіть не­три­ва­ло­го го­ло­ду. Для нормального функціонування організму життєво необхідно мати 12–15 % жирової тканини. За дефіциту жирів в організмі знижується його загальний тонус, порушується репродуктивна функція, слабшає імунітет.

Номер слайду 23

Жи­ри є най­ба­га­тшим дже­ре­лом енергії для ор­ганізму лю­ди­ни. В 1 г жи­ру містить­ся 9 ккал, у той час як в 1 г білків чи вуг­ле­водів — ли­ше 4 ккал. У наш час, ко­ли лю­ди ­хар­чуються ре­гу­ляр­но, ця здатність жирів у поєднанні з ма­ло­рух­ли­вим спо­собом жит­тя при­зво­дить до зай­вої ва­ги і багатьох захво­рю­вань — ожиріння, цукрового діабету, підвищеного артеріального тиску, інфаркту міокарда тощо. Жи­ри поділя­ють на на­си­чені та не­на­си­чені. Вони містять од­на­ко­ву кількість ка­лорій. Однак пев­на кількість не­на­си­че­них жирів (олії або риб’ячо­го жи­ру) ко­рисніша для здоров’я, ніж та­ка са­ма кількість насичених (вер­ш­ко­во­го мас­ла або смаль­цю).

Номер слайду 24

Не­на­си­чені жи­ри (пе­ре­важ­но рос­линні) легко відрізни­ти від на­си­чених: за кімнат­ної тем­пе­ра­ту­ри во­ни рідкі, на­си­чені — тверді. Винятком є трансжи­ри, які отримують із ненасичених жирів у процесі гідрогенізації. Трансжири вхо­дять до скла­ду мар­га­рину, майонезу, кондитерського жиру, їх широко використовують у виготовленні різноманітних фастфудів. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує повністю вилучити промислові трансжири з продуктів харчування.

Номер слайду 25

Холестерин — це речовина, що утворюється з жирів, але має складнішу структуру. З нього утворюються статеві гормони, він необхідний для утворення жовчі, клітинних мембран і оболонок нервових волокон. Існує два види холестерину — високої та низької щільності. Надлишок холестерину низької щільності збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тому важливо підтримувати високий рівень фізичної активності, вживати достатню кількість ненасичених жирів та вилучити з раціону трансжири.

Номер слайду 26

«Віта» в пе­ре­кладі з ла­ти­нської мови - «жит­тя». Вітаміни поділя­ють на жи­ро­розчинні і во­до­розчинні. Жи­ро­розчинні (А, D, Е) ма­ють над­хо­ди­ти в ор­ганізм ра­зом із жи­ра­ми. Тоді во­ни до­б­ре за­сво­юють­ся, мо­жуть на­ко­пи­чу­ва­ти­сь і за­ли­ша­ти­ся в ор­ганізмі від кількох днів до ше­с­ти місяців. Морк­ву, на­при­клад, най­кра­ще їсти зі сме­таною, бо в та­ко­му поєднанні во­на є чу­до­вим дже­ре­лом ка­ро­ти­ну, який в ор­ганізмі пе­ре­тво­рюєть­ся на вітамін А. Во­до­розчинні вітаміни — С, В1, В2, В6, В12 — на­впа­ки, не за­три­мують­ся в ор­ганізмі. То­му їх ба­жа­но вжи­ва­ти щод­ня. Вітаміни і мінеральні речовини

Номер слайду 27

Вміст вітамінів у свіжих фруктах і овочах залежить від терміну зберігання. Тому краще купувати свіжі фрукти і овочі та зберігати їх у холодильнику не більш як тиждень. Взимку найкраще вживати заморожені фрукти, овочі, ягоди. Їх заморожують одразу після збирання, тому вітаміни в них зберігаються навіть краще, ніж у свіжих. Ор­ганізм лю­ди­ни не мо­же обійти­ся без міне­раль­них ре­чо­ви­н. Де­яких із них потрібно ба­га­то, на­при­клад кальцію, натрію чи калію. Їх на­зи­вають ­макроелемента­ми. А де­яких — ду­же ма­ло, наприклад йо­ду, заліза або цин­ку. Їх на­зи­ва­ють мікро­е­ле­мен­та­ми.

Номер слайду 28

Натрій підтримує водносольовий баланс у крові та інших рідинах організму, бере участь у проведенні нервових імпульсів, велика його роль і в діяльності серця. Однак більшість людей вживає надто багато натрію у вигляді кухонної солі (в середньому 9–12 г щодня) і недостатньо калію (менше як 3,5 г). Надмірне споживання натрію призводить до підвищення кров’яного тиску, яке, у свою чергу, збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. За даними ВООЗ, щорічно можна було б запобігти 1,7 мільйона випадків смерті в разі скорочення споживання солі до рекомендованого рівня — менш як 5 г на день.

Номер слайду 29

Споживання солі можна скоротити, якщо: • під час приготування їжі використовувати спеції замість солі; • за потреби додавати сіль уже в готову страву; • використовувати лише йодовану сіль, запобігаючи у такий спосіб йододефіциту; • обмежити споживання готових солоних закусок; • обирати продукти з нижчим вмістом натрію; • вживати більше фруктів та овочів, які містять калій. Це пом’якшить наслідки надмірного вживання натрію

Номер слайду 30

ПІДСУМКИЗдорове харчування забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Білки виконують в організмі багато важливих функцій. Особливо важливими є повноцінні білки, що містяться в продуктах тваринного походження. Се­ред склад­них вуг­ле­водів особ­ли­ва роль належить клітко­ви­ні. Про­хо­дя­чи через шлун­ко­во-кишко­вий тракт, во­на прискорює процеси травлення, очи­щує ки­шечник, за­побігає йо­го роз­ла­дам. Лікарі рекомендують вилучити з раціону трансжири, що містяться в маргаринах, майонезах, кондитерських виробах та їжі швидкого приготування (фастфуді).

Номер слайду 31

Презентацію створено за матеріалами підручника Основи здоров’я для 9 класу закладів загальної середньої освіти. Автори Іван Бех, Тетяна Воронцова, Володимир Пономаренко, Станіслав Страшко БУДЬТЕ ЗДОРОВІ !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шумицька Людмила
    Дякую. Змістовно, логічно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 січня
Переглядів
170
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку