Презентація до уроку "Контроль маси тіла" 9 клас

Про матеріал
У презентації розкрито значення дотримання раціону відповідно до енерговитрат, причини та наслідки ожиріння
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи здоров’я9 клас. Харчування і контроль маси тіла. Олена ГАЙДАШУ презентації розкрито значення дотримання раціону відповідно до енерговитрат, причини та наслідки ожиріння

Номер слайду 2

Люди мають потребу у харчуванні, яке забезпечує організм енергією і всіма поживними речовинами. Та як визначити потрібну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин у щоденному меню? Харчова піраміда допомагає правильно спланувати своє харчування. Адже включаючи в меню продукти з різних груп, ви гарантуєте собі повноцінну дієту на кожен день.

Номер слайду 3

Продукти з групи зернових багаті на вуглеводи, вітаміни групи В, залізо, білки. До цієї групи належать крупи (гречка, рис, кукурудза, овес) і вироби з борошна. Завдяки високому вмісту клітковини продукти з цільного зерна чи борошна грубого помелу покращують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають нормалізувати процеси травлення. Сніданок із цільнозернових продуктів заряджає організм енергією на цілий день. Регулярне вживання таких продуктів покращує стан шкіри, сприяє зменшенню рівня холестерину, зниженню кров’яного тиску, запобігає виникненню цукрового діабету ІІ типу. Зернові продукти

Номер слайду 4

Фрукти та овочі містять вітаміни А, С та харчові волокна. Багатим джерелом вітаміну С є цитрусові, фруктові соки і помідори. Вітамін С — водорозчинний. Його необхідно споживати щодня, оскільки невикористаний надлишок вітаміну С виводиться з організму. На вітамін А багаті всі овочі темно-зеленого, жовтого та помаранчевого кольорів. Він жиророзчинний і накопичується в організмі, тому його можна споживати через день. Фрукти та овочі

Номер слайду 5

Продукти цієї групи багаті на білки, кальцій, фосфор, вітамін А. Особливо корисні кисломолочні продукти пониженої та середньої жирності без солодких наповнювачів. Продукти високої жирності містять забагато насичених жирів, а фруктові йогурти та солодкі сирки — цукру. Молочні продукти

Номер слайду 6

Продукти цієї групи постачають організму білок, залізо, мікроелементи, вітаміни групи В. Ця харчова група складається з продуктів, що містять білки тваринного походження (яловичина, телятина, баранина, свинина, домашня птиця, риба, яйця) та рослинні білки (боби, горох, горіхи). М’ясо та рослинні білки

Номер слайду 7

Страви з харчових продуктів, багатих на рослинний білок, містять близько 30 % білків, що є в продуктах тваринного походження. Для збалансування дієти рослинні білки краще споживати з молочними білками. М’ясо часто містить багато жиру, що покращує його смак. Але вживання пісного м’яса знижує споживання насичених жирів.

Номер слайду 8

Ці продукти є допустимими в раціоні у невеликих кількостях. Щоденна норма їх вживання — не більш як 2–3 порції, адже вони містять забагато жиру та/або цукру, дуже багаті на енергію, проте бідні на вітаміни і мінеральні речовини. Зловживання солодким призводить до зайвої ваги, ожиріння, збільшення ризиків для здоров’я внаслідок серцево-судинних захворювань і цукрового діабету. Солодощі, солоні закуски

Номер слайду 9

Їжа забезпечує організм енергією та поживними речовинами, необхідними для росту і підтримання життєдіяльності. Харчова цінність (поживність) – співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту. Енергетична цінність (калорійність) –характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту, кал/ккал. Харчування та енерговитрати

Номер слайду 10

Деякі продукти низькокалорійні, однак мають високу харчову цінність. Це овочі, фрукти, морепродукти. Інші навпаки, мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Це, передусім, їжа швидкого приготування (фастфуд). Вона містить мало вітамінів і багато трансжирів та простих вуглеводів. Зловживання висококалорійними продуктами з низькою харчовою цінністю призводить до зайвої ваги і дефіциту поживних речовин.

Номер слайду 11

Склад здорового збалансованого раціону залежить від індивідуальних особливостей людини: її віку, статі, способу життя, фізичної активності. Найменшу кількість пор­цій рекомендують вживати дорослим жінкам, які ведуть малорухливий спосіб життя (1600 ккал), а найбільшу — активним підліткам (2800 ккал). Під час інтенсивних тренувань чи спортивних змагань калорійність раціону підлітків може збільшуватися до 3000– 3200 ккал.

Номер слайду 12

2. Загальне зниження фізичної активності. Розвиток комп’ютерних технологій зменшує час активного дозвілля. І як наслідок — зростає кількість дітей, які мають зайву вагу. Причини дитячого ожиріння За даними ВООЗ, кількість дітей з надлишковою масою тіла у світі за останні 25 років зросла на третину. ПРИЧИНИ1. Збільшення в раціоні частки перероблених продуктів, які мають високу енергетичну та низьку поживну цінність. Проблема ускладнюється агресивною рекламою висококалорійних продуктів і напоїв.

Номер слайду 13

Дитячий організм росте, і у разі порушення енергетичного балансу в ньому утворюється надмірна кількість жирових клітин. У зрілому віці надлишок жирових клітин перешкоджає людині худнути і сприяє швидкому набору ваги. Дієта та фізичні вправи допомагають зменшити розмір жирових клітин, та їхня кількість протягом життя залишається незмінною. Ожиріння, яке розвивається у зрілому віці, зазвичай призводить лише до збільшення розмірів наявних жирових клітин. Тому людям, у яких ожиріння починається в зрілому віці, худнути і підтримувати належну масу тіла легше, адже жирових клітин у них менше, ніж у тих, хто був огрядним у дитинстві. Механізм розвитку ожиріння у дітей і дорослих

Номер слайду 14

Діти та підлітки з надлишковою масою тіла мають труднощі з диханням, особливо під час фізичних навантажень. У них зростає ризик травм і переломів, частіше виникають проблеми з поставою, а підвищена пітливість може спричинити подразнення чи запалення шкіри. Серед наслідків дитячого ожиріння, які стають очевидними переважно у зрілому віці, — підвищений ризик ранніх серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу, м’язово-скелетних порушень і деяких видів раку. Проблеми і наслідки дитячого ожиріння

Номер слайду 15

Контролювати масу тіла протягом усього життя. Якщо ви помітили, що набрали декілька зайвих кілограмів, варто збільшити фізичні навантаження і дещо зменшити розмір порцій. Існують комп’ютерні програми, створені спільно з дієтологами, які надають рекомендації щодо харчування залежно від ваших індивідуальних параметрів. Контроль маси тіла

Номер слайду 16

Харчова піраміда допомагає правильно спланувати своє харчування. Адже включаючи в меню продукти з різних груп, ви гарантуєте собі повноцінну дієту на кожен день. Калорійність денного раціону залежить від індивідуальних особливостей людини: її віку, статі, способу життя, фізичної активності. З огляду на негативні наслідки ожиріння для здоров’я кожному слід контролювати масу тіла протягом усього життя.

Номер слайду 17

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!Презентацію створено за матеріалами підручника Основи здоров’я для 9 класу закладів загальної середньої освіти. Автори Іван Бех, Тетяна Воронцова, Володимир Пономаренко, Станіслав Страшко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коханова Ольга Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 січня
Переглядів
1560
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку