Презентація до уроку Харківщинознавство

Про матеріал
Презентація до уроку Харківщинознавство у 9 класі із теми Харківщина у роки Другої світової війни 1939-1945
Зміст слайдів
Номер слайду 1

у роки (24.10.1941 - 23.08.1943)ХАРКІВЩИНА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИСемилуцька Наталія Іванівна. Учитель Малороганського ліцею Вільхівської сільської ради

Номер слайду 2

ПЕРШІ МІСЯЦІ ОКУПАЦІЇ23 жовтня 1941 – початок окупації харківських земель фашистами. Харківська область входила до гітлерівського плану «Ост», бо мала велике воєнно-політичне значення. А через місто пролягали залізничні шляхи на Донбас і Кавказ. Гітлер називав Харків «замком, який запирає український простір»«Ост» - таємний план уряду Третього Рейху з проведення освоєння земель Східної Європи і її німецької колонізації після перемоги над СРСР. З перших днів окупації Радянського Союзу розпочалося активне виробництво танків, броньованих машин, літаків, мінометів, патронів. Більшість військової техніки було виготовлена саме на Харківському заводі.

Номер слайду 3

ЕВАКУАЦІЯЧервоній Армії на деякий час вдалося затримати німців для евакуації. Евакуація промисловості, сільськогосподарських, культурних і наукових установ із області проводили у 2 етапи: 1-й – у вересні-жовтні 1941., 2-й – у травні-червні 1942. З міста поїхало 4 тисячі населення. З області вивезли 70 великих промислових підприємств. Червона армія - усі види колишніх Збройних сил СРСР, за винятком Військово-морського флоту СРСР. Евакуація - процес виведення населення і життєважливих ресурсів першої необхідності з території можливої загрози від катастрофи чи воєнного конфлікту.

Номер слайду 4

НА ПІДСТУПАХ ДО МІСТАОсобливо запеклі бої йшли у вересні на Красноградсько- Ізюмському та Полтавському напрямах. Тут діяли війська 6-ї армії генерала Р. Я. Малиновського. 20 вересня фашистам удалося захопити Красноград. Жорстокими і кровопролитними були бої за це місто. У боях за місто Богодухів героїчно билися бійці 9-ї кавалерійської дивізії та 1-ї танкової бригади. Тільки за два дні боїв фашистські війська втратили понад 5 тис. солдат і офіцерів.3 20 жовтня почалися бойові дії на ближніх підступах до Харкова. 22 жовтня гітлерівці штурмували Харкiв iз заходу і південного заходу. Головний удар прийняли на себе частини 216-ї стрілецької дивізії, війська НКВС та ополчення. На південь від селища Основа частини 300-ї стрілецької дивізії перейшли в контратаку, зайняли ряд населених пунктів і відкинули ворога на декілька кілометрів. На світанку 23 жовтня народні ополченці прийняли перший бій, зупинивши колону німецьких мотоциклістів на шосе з боку Куряжа, але фашистські війська прорвалися в район Холодної гори, а 24 жовтня - у центральну частину міста.

Номер слайду 5

НОВІ ГОСПОДАРІ МІСТАТериторія Харківської області входила в оперативний район групи армій Південь. Харківщина була частиною рейхскомісаріату «Україна», на чолі якого стояв гауляйтер Пруссії Еріх Кох. Нацистську політику геноциду на окупованій території Харківщини втілювали в життя як вiйськові, так і цивільні окупаційні органи влади. Фашисти відразу встановили свій порядок у місті. З перших днiв було сформовано апарат для здійснення кривавого терору: гестапо. Фашисти організували мiські та районні управи, з числа місцевого населення призначали бургомістрів, сільських старост, районних шефів. ЕРІХ КОХГестапо -  таємна державна політична поліція Третього Райху, призначена для боротьби з супротивниками націонал-соціалістичого режиму.

Номер слайду 6

З першого дня окупації жителі Харкова і області повинні були виконувати закони і розпорядження німецьких чиновників. Вони регламентували життя місцевого населення до найменших подробиць. Смертю карали всiх порушників. На практиці це означало знищення всіх, кого вважали політичною опозицією. Такий устрій дістав назву «новий порядок». Було створено комендантську годину з 8 години вечора до 5 ранку. На Холодній горі було утворено 22 концтабори для військоволонених та звичайного населення. Лісопарк біля селища Сокольники стало місцем загибелі 4 тисяч людей від рук німецьких окупантів. Усього за період окупації фашисти знищили 280 тисяч жителів Харківщини. Комендантська година - це визначений урядовим наказом час, протягом якого громадяни мають дотримуватися визначених правил. Концентраці́йний та́бір — в'язниця для військовополонених і цивільних у воєнний час або у країнах з тоталітарним режимом.

Номер слайду 7

ГОЛОКОСТ Ще до війни Харківщина була домівкою для 130 тисяч євреїв, які не відчували дивних поглядів від іншого населення, але з появою нацистів все змінилося. Єврейське населення реєстрували на окремих жовтих паперах. Частину з них вивезли, а частину розстріляли на тому місці де зараз знаходиться Дробицький яр (на околиці Харкова, біля села Мала Рогань).і

Номер слайду 8

ПАРТИЗАНИФормування партизанських загонiв розпочалося ще до окупації Харкова. Але при цьому виявилися деякі складнощі: в областi не було значних лісових масивів, які змогли б забезпечити до статню мобiльнiсть партизанських загонів. Партизанський загін ім. Г. Котовського у вересні 1941 р. було направлено в Сумську область. Він діяв разом з Путивльським загоном, де командиром був легендарний Сидір Артемійович Ковпак, потім у складі партизанського з'єднання Олександра Миколайовича Сабурова. Головними формами боротьби партизан були: рейди по тилах ворога, бойові вилазки, під час яких народні месники захоплювали трофеї, знищували окупантів, проводили диверсійну роботу за допомогою місцевих патріотів: саботаж заходів окупантів, особливо під час збирання врожаю. Боротьба за приваграрної політики гітлерівців була масовою. Окупанти були без сил подавити саботажні дії населення. Ще до початку окупації території Харкiвщини розгорнулася велика робота зі створення підпільних партійних і комсомольських органiзацiй для боротьби з фашистами. Партизани — спеціальні озброєні оперативні загони, які діють методами диверсій та терору на окупованих територіях.

Номер слайду 9

У період окупації на території Харківщини діяли підпільні обкоми партії та комсомолу. 9 райком в КП(б)У 4 райкоми лкому, 13 партійних і 14 комсомольських органiзацiй I груп. Підпільний обком КП(б)У очолював Іван Іванович Бакулін. Підпільні організації проводили агітаційно-масову роботу, розповсюджували листівки. Але в червні 1942 р. Бакуліна і бага тьох активістів партійного підпілля було заарештовано.ІВАН ІВАНОВИЧ БАКУЛІН

Номер слайду 10

І. Бакуліна й О. Зубарева увічнені в назвах харківських вулиць. Бюсти комсомольцiв-героïв споруджені біля Дзеркального струменя. Поряд з підпільним Харківським обкомом КП(б)У існував 1 пiдпiльний обком ЛКСМУ на чолі з О. Зубаревим та Г. Hiкiтною. Головною роботою комсопідпільників області був випуск 1 розповсюдження листівок, проведення диверсій. Унаслідок дiяльностi підпільних організацій у місті посилився терор з боку гестапо та поліції, якi не могли миритися з підривною дiяльнiстю підпільників. ОЛЕКСАНДР ГОРДІЙОВИЧ ЗУБАРЕВ

Номер слайду 11

БАРВІНКІВСЬКО-ЛОЗІВСЬКА ОПЕРАЦІЯОперація передбачала прорив оборони противника на дiлянцi Балаклія Артемівськ силами двох фронтів. Ця операція почалася 18 січня 1942 р. в умовах суворої зими та глибокого снігового покриву. Ворог відчайдушно оборонявся, особливо поблизу Балаклії та Слов'янська. Радянським військам удалося просунутися в глибину німецької оборони на 90-100 км. перерізати заліз ничну колію Харків - Запоріжжя, звільнити Барвінкове та Лозову. Мета операції звищити ворога шляхом оточення силами 6-ї армії в Балаклійського виступу і 38-г армії. Уранці 12 травня 1942 р. радянські війська перейшли в наступ, одночасно завдаючи два удари: один з району Вовчанська, другий - з Барвінківського виступу. Незважаючи на героїчний опір радянських воїнів, 23 травня ворожі війська з'єдналися в 10 км на південь від Балаклії. На шим військам, які діяли ва Барвінківському напрямi. було вiл різано шляхи до відступу за Сіверський Донець. У нерівних боях нашi вiйська зазнали великих втрат, десятки тисяч потрапили в полон. З оточення вийшло лише 22 тис. наших солдатів і офіцерів.

Номер слайду 12

БЄЛГОРОДСЬКО-ХАРКІВСЬКА ОПЕРАЦІЯ 3 серпня 1943 р. почалась Белгородсько-Харківська наступальна операція. Її розпочали війська Воронезького та Степового фронтів разом із частинами та з'еднаннями Південно-Західного фронту. Кодова назва операції «Полководець Рум'янцев». Мета операції звільнення Бєлгорода та Харкова й створення умов для звільнення Лівобережної України.5 серпня було звiльнено Бєлгород і Орел. 7 серпня Богодухів, Козачу Лопань та Золочів. 10 серпня 1943 р. командуючий Степовим фронтом Іван Степанович Конев дав наказ оволодіти Харковом. 10 серпня радянські війська зайняли Ков'яги і перерізали залізничні та шосейні шляхи Харків-Полтава. У середині серпня всі армії, якi вели наступ, підійшли до зовнішньої межi укріплень Харкова. З 11 по 17 серпня в районі Богодухова йшли жорстокі бої.22 серпня 1943 р. ворог почав виводити свої війська з околиць Харкова.23 серпня 1943 харків’ян було звільнено від німецьких військ.

Номер слайду 13

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАІнформація – підручник «Харківщинознавство» https://uk.wikipedia.org/Фото - https://uk.wikipedia.org/ https://www.google.com/maps/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Vystavnaya V.
    Дякую Вам за наполегливу працю. Миру Вам і добра!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 вересня 2023
Переглядів
1526
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку