7 квітня о 18:00Вебінар: Інтернет-середовище для професійного розвитку вчителів математики

Презентація до уроку хімії 11 клас "Біологічна роль металів та неметалів"

Про матеріал
Презентація до уроку хімії 11 класі за новою програмою на тему "Біологічна роль металів та неметалів". Домашнє завдання за підручником Попель П. Хімія 11 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічна роль металів та неметалів. Урок 11 клас

Номер слайду 2

Актуалізуємо знання: • Пригадайте з 10 класу склад білків, жирів, вуглеводів, їх біологічну роль. Які елементи переважають в складі органічних речовин?

Номер слайду 3

Біологічна роль Оксигенуорганізм дорослої людини споживає 1,8-2,4 г кисню за хвилину. Людина протягом однієї доби споживає 720 дм3, а протягом року — близько 262,8 м3 кисню.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 4

Біологічна роль Карбону. В організмі людини на Карбон припадає 18 % від маси тілаstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 5

Біологічна роль Нітрогену

Номер слайду 6

Біологічна роль Фосфору

Номер слайду 7

Біологічна роль галогенів

Номер слайду 8

БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ МЕТАЛІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВЙони Натрію Na+ Масова частка натрій хлориду в крові людини дорівнює 0,9 %. Добова потреба людини у цій речовині (якщо немає протипоказань) становить 1-3 г. Йони Калію K+ Організм дорослої людини містить близько 175 г йонів Калію добова потреба в них дорівнює близько 4 г.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ МЕТАЛІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВЙони Кальцію Са2+ Добова доза Кальцію дорослої людини становить 450-800 мг. Йони Магнію Mg2+ вміст Магнію в організмі дорослої людини близько 21-24 гпотреба в Магнії дорослої людини становить 300-400 мгstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 10

БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ МЕТАЛІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВЙони Феруму Fe2+ Добова потреба людини у цьому елементі становить всього 15-20 мг. Вміст Феруму в харчових продуктах. Продукти. Вміст Феруму, мг у 100 г продукту. Продукти. Вміст Феруму, мг у 100 г продукту. Морська капуста16 Груша свіжа2,2 Соя (зерно)11,8 Яблуко свіже2,2 Горох (зерно)9,7 Петрушка (зелень)1,9 Горіхи2,3-5 Кріп1,6 Шпинат6,8 Буряк1,4 Гречка ядриця6,7 Обліпиха1,4 Хліб формовий3,9 Капуста цвітна1,4 Вівсяні пластівці3,6 Шипшина свіжа1,3 Чорнослив3 Смородина чорна1,3 Пшоно (крупа)2,7 Малина1,2 Кукурудзяна крупа2,7 Суниця1,2style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

Працюємо з медійними джерелами. Складіть у робочих зошитах, за аналогією з розглянутою таблицею, таблицю з інформацією про: харчові продукти тваринного походження, багаті на Ферум - І група;харчові продукти рослинного та тваринного походження, багаті на Кальцій - 2 група;на Магній - 3 група; на Калій - 4 група; на Натрій – 5 група. Зробіть висновок, які продукти треба вживати й в якій кількості з урахуванням добової потреби організму в мікроелементі. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 12

Сторінка ерудита 135 Cs і 137 Cs, 90 Sr – ізотопи - забруднювачі період напіврозпаду близько 30 років.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 13

Знаємо, розуміємо1. Проаналізуйте джерела біологічно важливих хімічних елементів, розглянутих у параграфі. Які серед них переважають у продуктах рослинного, а які — тваринного походження?2. Складіть діаграму, яка ілюструє співвідношення біологічно важливих хімічних елементів у добовому раціоні людини. Який елемент виявився «рекордсменом» з позиції щоденної норми споживання.3. Змоделюйте зв'язки між харчуванням, хімічними елементами й оптимальним функціонуванням організму.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 14

Знаємо, розуміємо4. Користуючись наведеною інформацією, обчисліть кількість речовини кисню, яку людина вдихає за: а) хвилину; б) добу; в) рік. 5. У вашому віці добова норма споживання цукру С12 Н22 О11 дорівнює приблизно 45 г (дівчата) і 60 г (хлопці). Обчисліть об'єм кисню, необхідний для його повного окиснення.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 15

Домашнє завдання:1. Опрацювати матеріал параграфа 32, №2602. Проаналізуйте свій харчовий раціон (за 5-7 днів) й оцініть його щодо забезпечення власного організму необхідними хімічними елементами. Визначте продукти, споживання яких, можливо, необхідно зменшити, а також ті, що потрібно додатково включити до раціону задля отримання добової норми біологічно важливих хімічних елементів.3. Використовуючи знання з курсу біології і хімії, додаткові джерела інформації, спрогнозуйте наслідки дефіциту одного з хімічних елементів в організмі людини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьменко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Малик Елена
Додано
25 березня
Переглядів
368
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку