Презентація до уроку хімії у 7 класі "Застосування та біологічна роль кисню"

Про матеріал
Презентація містить матеріал для проведення уроку хімії у 7 класі за темою "Застосування та біологічна роль кисню" та допоможе вчителю в організації бліц-опитування, самостійної роботи, роботи у динамічних групах та закріплення вивченого матеріалу у формі творчого застосування набутих знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування та біологічна роль кисню (презентація до уроку) Підготувала вчитель хімії Новоселівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області

Номер слайду 2

Кисень – це речовина, навколо якої обертається земна хімія. Й.А. Берцеліус, шведський хімік

Номер слайду 3

Бліц-опитування «Один з трьох» По кисень, озон чи Оксиген йде мова? 1. Є складовою частиною повітря... 2. Молекула складається з двох атомів Оксигену... 3. Риби дихають розчиненим у воді ... 4. Входить до складу води… 5. Утворює шар в атмосфері, який захищає все живе від надмірного ультрафіолетового випромінювання.. 6. Твердий – кристали блакитного кольору... 7. Молекула складається з трьох атомів Оксигену... 8. Одержують з рідкого повітря... 9. Входить до складу багатьох мінералів... 10. В лабораторії одержують шляхом розкладу Гідроген пероксиду...

Номер слайду 4

Як ви розумієте девіз уроку? “Життя – це горіння”. А. Лавуазьє, П. Лаплас (французькі вчені ХІІІ століття)

Номер слайду 5

Перегляньте зображення та скажіть, що їх об'єднує?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

РоРрозставте Розставте коефіцієнти у схемах хімічних реакцій Процеси, які відбуваються під час горіння сірника: Розклад Калій хлорату (бертолетової солі) КСIO3 = КСI + O2 Горіння Стибій (ІІІ) сульфіду Sb2S3+ О2 = SО2 + Sb2O3 Горіння фосфору Р + О2 = Р2О5 __________________________________________________________________ Горіння метану СН4+ О2= СО2+ Н2О Горіння магнію Мg + О2 = МgО Горіння ацетилену С2 Н2 + О2 = СО2 + Н2О Горіння бензину С8 Н18 + О2 = СО2 + Н2О Горіння парафіну С14 Н30 + О2 = СО2 + Н2О Горіння деревини (С6 Н10О5)n + nО2 = nСО2 + nН2О

Номер слайду 13

Памятка «Дихайте на здоров’я» Дихати правильно треба вміти, щоб організм у здоров’ї міг жити, упевнені й сильні були ваші кроки, щоб ви активні були на уроках. Дихайте радісно, вільно у лісі, чи біля річки, чи на узліссі, там, де дерева ростуть й плодоносять, і з фотосинтезу кисень приносять. За чистотою повітря слідкуйте, гемоглобін у крові контролюйте. Будьте подалі від всякого диму, спортом активним займайтесь щоднини. Плавайте, можете ще й веслувати, щоби об’єм легень розширяти. Не забувайте свою діафрагму – кращим зробити процес вона прагне. Тим, хто ще палить, не співчувайте, краще їх фактами так налякайте, щоб в них цигарка випала з рота й враз остогидла аж до блювоти!

Номер слайду 14

Дихальна фізкультхвилинка (декілька разів глибоко вдихнути та видихнути) Робота в групах Випереджувальне завдання Опрацювання інформації та презентація повідомлень за темами: «Цікаві факти про кисень» «Звідки кисень в атмосфері» «Кисень та науково-технічний прогрес» «Кисень у медицині та біології» «Оксиген в оболонках Землі»

Номер слайду 15

Цікаві факти про кисень - Рідкий кисень, як і залізо, притягується до магніту. - Тривалість одного циклу кругообігу Оксигену – 2 тисячі років. - Людство за рік використовує понад 1 мілліарду м3 кисню. - Організм дорослого чоловіка щодоби споживає приблизно 900 г кисню, жінки – 600 г. - Середньостатистичне добове споживання кисню людиною – 4 м3 - Легковий автомобіль на 1500 км пробігу використовує річну норму кисню, необхідну людині. - За добу людина вдихає приблизно 25 кг повітря (в перерахунку на кисень – приблизно 5 кг). - Через легені за добу в середньому проходить 800 літрів кисню.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Кисень у медицині У медицині з’явився новий спосіб лікування – киснетерапія (лікування киснем). Він заснований на різкому насиченні організму киснем під дією підвищеного тиску. У барокамері можна з успіхом робити операції на головному мозку, серці, лікувати захворювання, пов’язані з кисневою нестачею: бронхіальна астма, інфаркт міокарда, інсульт. Однак зловживання киснетерапією може привести до отруєння з такими симптомами: сильна втома, важкість у всьому тілі, слабкість та сонливість. Лікарі рекомендують 10-15 хв дихальної киснетерапії на день. Заряд бадьорості та ясності мислення гарантований. Корисний і кисневий коктейль, особливо для спортсменів під час посилених тренувань, бо великі об’єми кисню ідуть на забезпечення роботи м’язів і вони відчувають кисневе голодування (гіпоксію). Останнім часом з’явилася і киснева косметика, яка сприяє підвищенню енергійності клітин шкіри, активізує їх поділ і відновлення. В аптеках кисень зберігають у балонах об’ємом 27-50 л, які містять 4-7,5 м3 газу під тиском 10 – 15 МПа. Балони забарвлені в синій колір. Різьбу балону посипають тальком (ні в якому разі не можна змазувати жиром чи органічними мастилами, щоб не було спалаху від струменю кисню).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Кисень та науково-технічний прогрес Кисень використовується як окисник палива в ракетних двигунах, під час вибухових робіт, для одержання кислот, оксидів, для зварювання та різання металів, у металургійних виробництвах. Альтернативою мартенівському способу виробництва сталі є киснево-конверторний. Його перевага – відсутність використання природного газу й добра керованість технологічним процесом. Кисень застосовують у приладах та пристріях для роботи у важкій для дихання атмосфері. Його можна використовувати навіть для руйнування грозових хмар. Змішуючись у спеціальному генераторі, кисень з ацетиленом загоряється електричною іскрою. Під час вибуху в атмосфері виникає ударна хвиля, що діє на хмару й замість граду йде дощ.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Оксиген в оболонках Землі Оксиген – найпоширеніший у земній корі елемент, його вміст становить близько 47% її маси. Він утворює понад 1400 мінералів. Пісок містить 53% Оксигену, глина – 56%. У складі морської води - 89%. У всіх природних водах кисень міститься і у вільному стані. Біохімічне самоочищення річкової та морської води відбувається з використанням розчиненого у воді кисню. Оксиген входить до складу таких біологічно важливих речовин як білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти, складає до 50-85% ваги тваринних і рослинних тканин. В організмі людини 65% Оксигену.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Кисень в атмосфері У повітрі 23% кисню з масою, 21% - за об’ємом. Якщо б сталося незвичайне й кількість кисню в атмосфері збільшилась до 30 % за об’ємом (від 21 % , як зараз), перша блискавка спалила б усе на Землі: навіть сира деревина горіла б як порох, усі процеси в живих організмах прискорилися б і вони почали швидше старішати. А що б відбувалося, якби кількість кисню в атмосфері поступово зменшувалася? Якщо зменшити вміст кисню у повітрі: до 17% - згасне масляна лампа шахтаря; до 14% - згасне свічка; до 13,5% - згасне сірка, що горить; до 12% - згасне полум’я ацетилену, дихання стане більш глибоким; до 11% - згасне полум’я спиртівки; до 10% - людина почне трохи задихатися; до 6% - згасне водневе полум’я; до 5% - людина почне задихатися, настане запаморочення, з часом – смерть; до 2% - втрата свідомості через 1 хвилину і смерть.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Звідки кисень в атмосфері Землі? Близько 4 млрд років тому кисню в атмосфері Землі не було, а були інші гази: водень, вуглекислий газ, амоніак, метан, водяні пари. Поява 2,5 млрд років тому у воді океанів синьо-зелених водоростей стала початком появи кисню в атмосфері. Ці водорості засвоювали Гідроген з води, Карбон з розчиненого у воді вуглекислого газу, виділяючи кисень. Через 20000 років уміст кисню досяг сучасного рівня (21% за об’ємом), або 1015 т. Населенню Землі та тваринам треба дві тисячі років, щоб витратити весь кисень, а рослинам і водоростям достатньо 600 років, щоб відновити масу кисню в атмосфері. Найактивнішими „виробниками” кисню є не рослини, а дрібні водорості, що ростуть у теплих шарах морів і океанів. Підраховано, що рослини на суші виробляють кожного року 53 млрд т кисню, а водорості – майже в 10 разів більше.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Перегляд та озвучування «німіго» фрагменту відео

Номер слайду 49

Робота в групах Група 1 Виправити помилки в схемі кругообігу Оксигену в природі Група 2 Закінчити схему «Без кисню неможливо…» Група 3 Складання асоціативної схеми «Застосування кисню» Група 4 Порівняти вміст Оксигену у червоному залізняку Fe2O3 та глюкозі C6H12O6

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Без кисню неможливо

Номер слайду 52

Застосування кисню техніка дихання синтез

Номер слайду 53

Порівняти вміст Оксигену у червоному залізняку Fe2O3 глюкозі C6H12O6 (запис на інтерактивній дошці)

Номер слайду 54

Висновок: Елемент цей добре знають І просту речовину, Кисень всюди поважають За важливу роль. Яку? Він для дихання потрібен Всім навкруг – тобі й мені, Він – в рослинах і тваринах В мінералах і воді… Також є він санітаром, Бо не терпить він сміття. І рослинне, і тваринне Обумовлює гниття… Він зусиль не тратить марно, Все горить у ньому гарно… Цей дивовижний газ Творить життя для нас!

Номер слайду 55

Домашнє завдання Підготувати шпаргалку за темою ” Кисень”

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
2.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Поливана Діана
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    2.0
ppt
Додано
18 січня 2021
Переглядів
13853
Оцінка розробки
3.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку