Презентація " Проблема чистої води . Охорона водойм від забруднення"

Про матеріал
Презентація з хімії для учнів 7 класу "Проблема чистої води . Охорона водойм від забруднення" . Складена згідно підручника для 7 класу загальноосвіт. навч. закл. / О. В. Григорович. — Х. : Вид-во «Ранок», 2015.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімія 7 клас Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення .

Номер слайду 2

1. Проблема чистої води

Номер слайду 3

Запаси води на Землі величезні, однак переважно це — солона вода морів і океанів. Вона не придатна для побутових потреб, її не можна використовувати в промисловості, оскільки вона містить багато розчинених солей. Здебільшого ми використовуємо прісну воду, якої на Землі значно менше, ніж солоної (не більше ніж 3% від усього об’єму води). У багатьох місцях планети прісної води бракує для зрошення сільськогосподарських угідь і потреб промисловості, а в деяких регіонах її не вистачає навіть для пиття. До того ж, діяльність людини впливає як на кількість, так і на якість прісної води. Тому сьогодні перед людством постала дуже актуальна й важлива проблема забезпечення населення планети чистою водою.

Номер слайду 4

2. Джерела забруднення води. ПРОМИСЛОВІСТЬ Основними забруднювачами вод є чорна та кольорова металургія, машинобудування, енергетична галузь, хімічна промисловість, харчова промисловість.

Номер слайду 5

Джерела забруднення води. СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО Стічні води надходять від тваринницьких ферм, птахоферм, від поливу посівів культур. Ці стоки забруднені рештками мінеральних добрив, пестицидами та іншими отрутохімікатами.

Номер слайду 6

Джерела забруднення води. ВИДОБУТОК КОРИСНИХ КОПАЛИН Відвали гірських порід збагачені піднятими з глибин шкідливими хімічними елементами та сполуками, які згодом розмиваються атмосферними опадами і потрапляють у поверхневі води.

Номер слайду 7

Джерела забруднення води. КИСЛОТНІ ДОЩІ До атмосфери потрапляє багато кислотних оксидів. Вони взаємодіють із водою, що міститься в повітрі. У результаті цього утворюються розчини кислот, що разом із дощем потрапляють у водойми та ґрунт.

Номер слайду 8

Джерела забруднення води КОМУНАЛЬНІ СТОКИ У цих каналізаційних водах багато органічних речовин, які в процесі розкладання в природних водоймах призводять до загибелі багатьох водяних організмів і порушення екосистем.

Номер слайду 9

Джерела забруднення водойм. ВОДНИЙ ТРАНСПОРТ Особливу небезпеку становлять танкери. У випадку пошкодження танкера витік нафти може призвести до екологічної катастрофи, оскільки нафтові плями небезпечні для живих організмів.

Номер слайду 10

Джерела забруднення води. РАДІОАКТИВНІ РЕЧОВИНИ Радіоактивні речовини потрапляють у воду внаслідок безпосереднього скидання (поховання) радіоактивних відходів енергетики та промисловості, після випробувань ядерної зброї тощо.

Номер слайду 11

3. Охорона водойм від забруднення. Для вирішення проблеми чистої води необхідно охороняти водні ресурси планети від забруднень. Для цього насамперед необхідно припинити стоки забрудненої води з промислових та сільськогосподарських підприємств у водойми, будувати сучасні очисні споруди та використовувати нові екологічно чисті технології. В Україні прийнято низку законів, які на державному рівні забороняють забруднення водойм. Спеціальна Державна екологічна інспекція України опікується охороною природних ресурсів нашої країни.

Номер слайду 12

4. Очищення води. Часто річкова вода здається на просвіт неоднорідною, каламутною. Це пов’язано з тим, що крім солей у ній містяться дрібні піщинки, часточки мулу. Для очищення води від завислих твердих нерозчинних частинок застосовують фільтрування. Вода, що пройшла крізь фільтр, прозора, але все ж іще містить розчинені солі.

Номер слайду 13

За день людина споживає в їжу в середньому 2 л води. Значно більше води витрачається на побутові потреби — миття, прання. У великих містах щоденні витрати води становлять близько 100 л на особу. У домашніх умовах надійним способом знезараження води є кип’ятіння. Кип’ячена вода майже не містить бактерій. Але для споживання в їжу знезараження води іноді буває недостатньо, адже в ній ще міститься багато розчинених солей, які можуть завдати шкоди, накопичуючись в організмі при тривалому споживанні. Тому в домашніх умовах бажано використовувати спеціальні фільтри для питної води

Номер слайду 14

Мал. 117. Побутові фільтри для очищення питної води: а — стаціонарний; б — переносний

Номер слайду 15

Хімічно чисту воду добувають перегонкою, або дистиляцією, за допомогою спеціального пристрою — дистилятора (мал. 118а, с. 168).

Номер слайду 16

Пити дистильовану воду небажано. У великих кількостях вона шкідлива для здоров’я, адже організм людини пристосований до споживання води з розчиненими в ній солями, які в незначних кількостях необхідні для життєдіяльності.

Номер слайду 17

Домашнє завдання 1. Опрацювати параграф 25. Григорович О. В. Г 83 Хімія : підруч. для 7 класу загальноосвіт. навч. закл. / О. В. Григорович. — Х. : Вид-во «Ранок», 2015. — 192 с. :2. Підготуватись до захисту проектів с.168-169

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Дякую за презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пугач Тамара Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
39018
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку