Презентація до уроку хімії у 9 класі "Узагальнення знань з теми "Розчини"

Про матеріал
Дана презентація до уроку узагальнення знань з теми "Розчини" для 9 класу допоможе учителю хімії провести цікавий і продуктивний урок у нестандартній формі (урок-аукціон), допоможе формувати творчі і пізнавальні компетентності, виховуватиме стійкий інтерес до науки хімії .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення знань з теми"РОЗЧИНИ"style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 2

- Узагальнимо і систематизуємо знання про розчини, їх класифікацію, розчинність речовин, електроліти та неелектроліти. - Удосконалимо вміння писати рівняння реакцій йонного обміну, розв’язувати задачі з використанням поняття «масова частка розчиненої речовини». Сьогодні на уроці :

Номер слайду 3

«Успішною може бути та людина, яка багато знає, вміє використовувати те, що знає, і прагне завжди бути першою, а, отже, успішною»Наш девіз:

Номер слайду 4

Лот № 1“Біржеве мито”

Номер слайду 5

"Оціни твердження"Морська вода – це суспензія Водопровідна вода – це розчин Якщо змішати 1 л спирту і 40 мл води, то розчинником буде спирт Щоб підвищити розчинність карбон(ІV) оксиду у воді, треба підвищити температуру і тиск Барій сульфат є добре розчинюваною речовиною. Дано масові частки розчинюваних речовин: 40%; 0,39; 0,9. Найбільша масова частка розчиненої речовини у розчині – 40%.

Номер слайду 6

У лікарському розчині «Нашатирний спирт» колір універсального лакмусового папірця змінюється на синій, бо цей розчин містить йони Гідрогену Сума коефіцієнтів у рівнянні дисоціації кальцій нітрату – 4. Усі нітрати є електролітами Із кожних 60 молекул електроліту 30 розпалося на йони. Ступінь дисоціації такого електроліту становить 50% Ортофосфатна кислота – сильний електроліт У скороченому йонному рівнянні … + OH- = Fe(OH)3 не вистачає йона Fe2+

Номер слайду 7

111000011100 Відповідь:"Оціни твердження"

Номер слайду 8

Лот № 2“Розрахунковий”

Номер слайду 9

Задача-акція. Язиката Феська прочитала у книзі «Смачні страви» рецепт для засолювання огірків і зараз же розповіла його своїм подругам: «Огірки помістити у банку разом із спеціями і залити 20%-им розчином кухонної солі масою 200 г». Але подруги Феськи, як і сама вона, не знають хімії. Допоможіть господиням вирахувати, яку ж масу кухонної солі та яку масу води треба взяти для приготування даного розчину.

Номер слайду 10

Бюлетень аукціону. Перелік типів задач 1. Обчислення маси розчиненої речовини та маси води у розчині 2. Обчислення масової частки розчиненої речовини у розчині, одержаному при додаванні до вихідного розчину певної маси води.3. Обчислення масової частки розчиненої речовини у розчині, одержаному при додаванні до вихідного розчину додаткової маси розчиненої речовини.4. Обчислення масової частки розчиненої речовини у розчині, одержаному при змішуванні розчинів однієї й тієї ж речовини з відомими масовими частками та масами вихідних розчинів.5. Обчислення масової частки розчиненої речовини у розчині, одержаному при випарюванні певної маси води із вихідного розчину.

Номер слайду 11

Лот № 3“Детективне агенство”

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}H2 HCl. Ca. Cl2 KOHBa. SO4 Ba(NO3)2 Mg. CO3 HNO3 Al(OH)3 CO2 H2 SO4 NH3 Cu. SO4 C2 H5 OHAl2 O3 Na. Cl

Номер слайду 13

Лот № 4“Хімічний подіум”

Номер слайду 14

Завдання. Назвати речовину, про яку йде мова, визначити, електролітом чи неелектролітом вона являється. Зобразити рівняння реакцій процесів, про які йде мова, в молекулярному та йонному вигляді. 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Лот № 5“Поле чудес”

Номер слайду 19

Завдання вищого рівня. Написати рівняння реакцій у молекулярному та йонному вигляді, якому відповідатимуть такі скорочені йонні рівняння: 2 H+ + CO32- = CO2 + …; … + 2 OH- = Cu(OH)2; Fe(OH)3 + 3 H+ = … + 3 H2 O;

Номер слайду 20

Завдання достатнього рівня. Розташуйте послідовно схеми рівнянь хімічних реакцій згідно з поданим ланцюгом: реакція обміну з утворенням осаду - реакція обміну не відбувається до кінця – реакція обміну з утворенням газу – реакція обміну з утворенням слабкого електроліту (води). Напишіть молекулярні та йонні рівняння реакцій.а) Ba(OH)2 + HCl;б) HCl + Na2 СO3; в) K2 SO4 + Na. Br; г) Ag. NO3 + Na. Cl

Номер слайду 21

Завдання середнього рівня. Установіть відповідність між реагентами і скороченими йонними рівняннями реакцій: Реагенти: Скорочені йонні рівняння: а) HBr + KOH; 1. Ca2+ + CO32- = Ca. CO3 б) Ca. Cl2 + Na2 CO3 ; 2. 2 H+ + SO32- = SO2 + H2 O; в) Ag. NO3 + KCl; 3. Ag+ + Cl- = Ag. Cl; г) H2 SO4 + Na2 SO3 . 4. Cu(OH)2 + 2 H+ = Cu2+ + 2 H2 O 5. H+ + OH- = H2 O;

Номер слайду 22

Чи знадобляться вам у житті знання про розчини і розчинність?Хто вважає, що йому ще треба попрацювати на написанням йонних рівнянь реакцій? . Хто вважає, що добре працював на уроках хімії під час вивчення теми «Розчини» і сьогодні може сказати: «Я умію, тому що знаю, а знаю, тому що працюю?».

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Повторити тему. *Скласти умову задачі на визначення масової частки розчиненої речовини з використанням кристалогідратів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Новик Олена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
2925
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку