Презентація "Класифікація хімічних реакцій за кількістю і складом реагентів та продуктів реакції: реакції сполучення, розкладу, обміну, заміщення."

Про матеріал
навчальна: поглибити знання учнів про класифікацію хімічних реакцій за різними ознаками, удосконалити навички складання рівнянь хімічних реакцій, узагальнити й систематизувати знання учнів про типи хімічних реакцій за складом вихідних та кінцевих речовин, формувати навички розпізнавання типів реакцій теоретично - за рівняннями реакції, експериментально - за ознаками хімічних реакцій; розвивальна: розвивати навички і вміння складати рівняння хімічних реакцій, розвивати логічне мислення учнів, навички самостійної пізнавальної діяльності; виховна: сприяти формуванню наукового світогляду учнів; виховувати вміння роботи в колективі, формувати здоров'язберігаючу компетентність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкритий урок з хімії на тему: «Класифікація хімічних реакцій за кількістю і складом реагентів та продуктів реакції: реакції сполучення, розкладу, обміну, заміщення» (9 КЛАС)

Номер слайду 2

Гра «Чому вони разом?» Na, C, H2, Fe CaO, KOH, H2SO4, BaCO3  FeO, P2O5, Al2O3, CO2  HCl, HNO3, H2SO4, H3PO4  NaOH, Ca(OH)2, Al(OH)3, Zn(OH)2  BaSO4, NaCl, CaCO3, Mg(NO3)2 

Номер слайду 3

Гра «Чому вони разом?» Na, C, H2, Fe (прості речовини) CaO, KOH, H2SO4, BaCO3  (складні речовини) FeO, P2O5, Al2O3, CO2 (оксиди) HCl, HNO3, H2SO4, H3PO4  (кислоти) NaOH, Ca(OH)2, Al(OH)3, Zn(OH)2 (основи) BaSO4, NaCl, CaCO3, Mg(NO3)2 (солі)

Номер слайду 4

1. Які ознаки хімічних реакцій? 2. Що таке реагенти (вихідні речовини) та продукти реакції? Фронтальна робота: Дайте відповідь на запитання:

Номер слайду 5

Стародавня легенда розповідає, що цариця Клеопатра, яка була відома не тільки своєю красою, а ще й освіченою, виграла оригінальне парі, з'ївши дорогоцінний «сніданок», який коштував 100 000 сестерцій. Ось як це описано в книзі Генрі Хаггарда «Клеопатра»: «…Вона вийняла з вуха одну з тих величезних перлин і опустила перлину в оцет. Запанувала тиша, вражені гості, завмерши спостерігали, як незрівнянна перлина повільно розчиняється у міцному оцті. Від неї не залишилось і сліду, і тоді Клеопатра підняла келих, покрутила його і випила весь до останньої краплі». Проблемне запитання. Що сталося з перлиною? До якого типу можна віднести цю хімічну реакцію?

Номер слайду 6

Тема уроку: «Класифікація хімічних реакцій за кількістю і складом реагентів та продуктів реакції: реакції сполучення, розкладу, заміщення,обміну» Мета уроку: поглибити знання учнів про класифікацію хімічних реакцій за різними ознаками, формувати навички розпізнавання типів реакцій теоретично - за рівняннями реакції, експериментально - за ознаками хімічних реакцій; розвивати навички і вміння складати рівняння хімічних реакцій; виховувати науковий світогляд.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Робота з опорною схемою

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пам’ятка «Правила техніки безпеки» Речовини не можна брати руками й перевіряти їх на смак. Працювати в спеціальному одязі та рукавичках. Для з’ясування запаху речовин не можна підносити посудину близько до обличчя, тому що вдихання парів і газів може спричинити подразнення дихальних шляхів. Для ознайомлення із запахом потрібно долонею руки зробити рух від отвору посудини в бік носа. Без указівки вчителя не змішуйте не відомі вам речовини. Під час виконання дослідів користуйтеся невеликими дозами речовин. Особливої обережності дотримуйтесь під час роботи з кислотами й лугами. Якщо кислота або луг випадково потрапить на руки чи одяг, то негайно змийте їх великою кількістю води. Завжди користуйтеся тільки чистим лабораторним посудом. Залишки речовин не висипайте і не вливайте назад у посудину з чистими речовинами. Користуючись спиртівкою, не можна запалювати її від іншої спиртівки, тому що може пролитися спирт і виникне пожежа. Нагріваючи рідини, тримайте пробірку отвором від себе і не спрямовуйте її на сусідів. При нагріванні пробірки над полум’ям спочатку обережно прогрійте її по всій довжині у верхній частині полум’я, а потім продовжуйте нагрівати, не торкаючись дном пробірки до гнота спиртівки, щоб вона не тріснула… Тощо

Номер слайду 11

Реакції сполучення Реакції сполучення - хімічні реакції, в результаті яких із двох або кількох речовин утворюється одна нова складна речовина. А +В = АВ Дослід 1. Візьмемо скручену мідну спіраль, закріпимо її в тигельних щипцях та нагріємо її на спиртівці. Нагріваємо у верхній частині (тому що найбільша t). Через деякий час ми будемо спостерігати зміну забарвлення і появу чорного кольору, на кінчику спіралі, який ми нагріваємо. Утвориться чорний наліт - це купрум (ІІ) оксид. Якщо почистити чорний наліт на білий листок паперу ми отримаємо порошок купрум (ІІ) оксид. Запишемо рівняння реакції: 2Cu + O2=2CuO чорний порошок

Номер слайду 12

Реакції заміщення Реакції заміщення – хімічні реакції між простою і складною речовинами, під час яких атоми простої речовини заміщують атоми одного з елементів у складній речовині, утворюючи нову просту і нову складну речовини. А +ВС = АС + В Дослід 2. У пробірку всипаємо невелику кількість порошку магнію. Після цього доливаємо хлоридної кислоти об'ємом 1 мл. Спостерігаємо виділення водню. Запишемо рівняння реакції: Mg + H2SO4 → MgSO4 + H2↑ (виділення газу – водню)

Номер слайду 13

Реакції обміну Реакції обміну - хімічні реакції, під час яких дві речовини обмінюються своїми складовими частинками, утворюючи дві нові речовини. АВ +СD = АD + CВ 2NaOH + CuSO4 = Cu(OH)2 + Na2SO4 (виділення блакитного осаду) Дослід 3. Візьмемо розчин натрій гідроксид і додамо розчин купрум сульфату (мідного купоросу). Спостерігаємо утворення драглистого осаду з блакитним забарвленням. Запишемо рівняння реакції:

Номер слайду 14

Реакції розкладу Реакції розкладу - хімічні реакції, в результаті яких із однієї складної речовини утворюється дві чи більше нових речовин. АВ → А +В Cu(OH)2 → CuO + H2O (чорний порошок) Дослід 4. Візьмемо свіжоприготовлений розчин купрум (ІІ) гідроксид, який ми добули в попередньому досліді. Пробірку закріплюємо в пробіркотримачі і будемо нагрівати. Хочу нагадати, що дуже багато реакцій відбувається при нагрівані . Прогріваю всю пробірку, тримаю під кутом 450,а потім ту частину, де знаходиться речовина. Ми бачимо, що в пробірці утворюється речовина чорного кольору. Це відбувається розклад купрум (ІІ) гідроксиду на купрум (ІІ) оксид речовина чорного кольору та воду. Запишемо рівняння реакції: t

Номер слайду 15

І група – реакції сполучення «Хімічне лото» 3Fe+ 2O2 → Fe3O4 2H2+O2 → 2H2O SO3+H2O → H2SO4

Номер слайду 16

ІІ група – реакції розкладу «Хімічне лото» 2KMnO4 → K2MnO4+ MnO2 +O2 2NaNO3 → 2NaNO2 + O2 2H2O → 2H2+O2

Номер слайду 17

ІІІ група – реакції заміщення «Хімічне лото» Fe + CuSO4 → Cu + FeSO4 Fe + 2HCl → FeCl2 + H2↑ Zn + H2SO4 → ZnSO4 + H2↑

Номер слайду 18

ІV група – реакції обміну «Хімічне лото» CuSO4 + 2NaOH → Cu(OH)2↓ + Na2SO4 NaOH + HCl → NaCl + H2O BaCl2 + H2SO4 → BaSO4↓ + 2HCl

Номер слайду 19

Підсумок уроку Проблемне запитання. Що трапилось з перлиною?

Номер слайду 20

Підсумок уроку Очікувана відповідь: перлина складається з кальцій карбонату - вона розчинилася у кислоті: СаСО3 + 2HCl →CaCl2 + H2O + CO2↑ - реакція обміну, некаталітична, екзотермічна, необоротна.

Номер слайду 21

«Рефлексія» Домашнє завдання Вивчити із підручника Хімія 9 кл Н.М. Попель параграф 13 (с. 70-75), виконати вправу №98(письмово). Творче завдання: скласти кросворд із словами, що зустрічаються в темі «Типи хімічних реакцій» «Вільний мікрофон». Завершіть речення: Як ви вважаєте, чи досягли ми очікуваних результатів? Я навчився розрізняти... Мені сподобалось... На мою думку, найкращими були..

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Авєркіна Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
27 листопада 2020
Переглядів
13231
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку