Предмет: Хімія. Кількість уроків: 1. Тема уроку: Вуглеводи і раціональне харчування.
Номер слайду 2
Давайте згадаємо, які бувають вуглеводи:
Номер слайду 3
Вуглеводи - джерело енергії для твого тіла. Їх поділяють на незасвоювані й засвоювані. Перші відомі тобі як «корисні». Це клітковина та рослинні волокна. У великій кількості вони містяться в овочах, зелені, фруктах і ягодах, бобових, крупах (гречана, вівсяна, перлова, ячмінна), хлібі з висівками та виробах із борошна грубого помолу. Засвоювані вуглеводи, тобто «шкідливі», — це звичайний цукор, крохмаль тощо.
Номер слайду 4
Вуглеводи складають основу наших харчових продуктів, таких, як свіжі фрукти, овочі, боби, горох, картопля, кукурудза, хліб, вівсяна каша, рис. Крохмаль — міститься в зернах пшениці (55 %), рисі (55 %), картоплі (18 %). Клітковина, яка входить до складу овочів i фруктів, в кишечнику людини розщеплюється за участю бактеріальної флори. Вона посилює жовчевиділення i виведення з організму холестерину, перистальтику кишечника i забезпечує почуття насичення. Пектинові речовини — є стабілізуючим матеріалом. Вони обволікають слизову оболонку кишечника i захищають її від механічних i хімічних подразників, зв'язують патогенну флору, солі важких металів (свинець, ртуть) i виводять їх з організму.
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Основними незасвоюваними вуглеводами є так звані "харчові волокна" – суміш різних структурних полісахаридів рослинних клітин – целюлоза, геміцелюлоз і пектинових речовин, лігніну, а також неструктурних полісахаридів, що зустрічаються в натуральному виді в продуктах харчування, – камеді, слизі, а також полісахаридів, що використовуються як харчові добавки. Харчові волокна стійкі до процесів травлення і адсорбції в тонкому кишечнику; вони частково або повністю можуть ферментуватися мікрофлорою товстого кишечника.
Номер слайду 8
Харчові волокна класифікують за різними принципами. За будовою полімерів вони поділяються на:– гомогенні (целюлоза, пектин, лігнін, альгінова кислота);– гетерогенні (целюлозолігніни, геміцелюлозо-целюлозолігніни та ін.). За фізико-хімічними властивостями: – розчинні у воді (пектин, камедь, слиз, розчинні фракції геміцелюлози);– нерозчинні (целюлоза, лігнін, деякі геміцелюлози). За методами виділення з сировини: – неочищені волокна: у складі цілісного зерна і борошна з нього, нетрадиційні види борошна – вівсяна, горохова, пшоняна, вторинні продукти рослинної сировини;– препарати волокон, виділені і очищені. За ступенем мікробної ферментації в товстій кишці: – такі, що майже (чи) повністю ферментуються: пектин, камедь, слиз, геміцелюлози, інулін;– такі, що частково ферментуються: целюлоза, геміцелюлози;– неферментовані: лігнін.
Номер слайду 9
Целюлоза – основний структурний компонент оболонки рослинної клітини. Основна її фізіологічна дія – здатність зв'язувати воду (до 0,4 г води на 1 г клітковини). Геміцелюлози – полісахариди клітинної оболонки, що складаються з полімерів глюкози й інших гексоз. Вони здатні також утримувати воду і зв'язувати катіони. Пектинові речовини - входять до числа основних компонентів рослин і водоростей. Загальною ознакою пектинових речовин є основний ланцюг полігалактуронової кислоти. Однією з найважливіших властивостей пектинових речовин є комплексоутворювальна здатність, що ґрунтується на взаємодії молекули пектину з іонами важких металів і радіонуклідів. Це дає основу рекомендувати пектин для включення в раціон харчування осіб, що знаходяться в середовищі, забрудненому радіонуклідами, і що мають контакт з важкими металами. Профілактична норма пектину, затверджена ВООЗ, складає 2...4 г на добу; для осіб, працюючих в несприятливих умовах, складає 8...10 г на добу.
Номер слайду 10
Номер слайду 11
Опрацюйте відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=8qo. Nd. ZTGd2 A&feature=emb_title
Номер слайду 12
Дайте письмові відповіді на питання:1. Яку роль в нашому харчуванні відіграють вуглеводи?2. На які групи поділяють вуглеводи?3. Чому пектинові речовини можуть бути корисними особам що працюють в умовах підвищеної радиації?
Номер слайду 13
Д.з.: §23, стор. 110-111. Хімія 10. Рівень стандарту. Лашевська Г. А. або електронна версія підручника за посиланням: https://pidruchnyk.com.ua/1393-himiya-lashevska-10-klas.html.