Урок " Хімія в житті людини"

Про матеріал
Розробка до уроку " Хімія в житті людини"допоможе краще засвоїти матеріал.А також познайомити учнів із значенням хімії для життя суспільства і націлити їх уяву на необхідність синтезу нових речовин,необхідних у різних галузях нашого життя.
Перегляд файлу

Тема: «Значення хімії для життя суспільства

Мета уроку: -ознайомити учнів із значенням хімії для життя суспільства і націлити їх уяву на необхідність синтезу нових речовин,необхідних у різних галузях нашого життя.»

-поглибити й розширити знання учнів про хімічні речовини і їх властивості. Вчити учнів досліджувати й оцінювати соціальні явища засобами хімії, бачити необхідність планування майбутнього, допомогти  сформулювати особисте ставлення до діяльності, яка виамагає хімічних знань.

-сприяти розвитку дослідницьких навичок уміння аналізувати, систематизувати отримані результати, формувати вміння виступати перед аудиторією, чітко формулювати і відстоювати свою думку

прияти вихованню вміння працювати в команді, вміння критично ставитися до думки однокласників.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Обладнання: матеріали мережі Інтернет.

ХІД УРОКУ
 

І. Організаційний момент.

ІІ Актуалізація опорниз знань

1) Скласти формули бінарних сполук з Оксигеном: Силіцію(ІV), Магнію, Феруму(ІІІ),Нітрогену(V).Назвати сполуки .

2) Скласти формули бінарних сполук з Сульфуром : Алюмінію, Феруму (ІІ),

Калію, Цинку.

3) Скласти формули бінарних сполук з Флором, Хлором, Бромом, Іодом таких елементів: Нітрогену, Барію, Алюмінію

  1. Вправа Так чи ні

Атоми складаються з ядра та позитивно зарядженої електронної

оболонки.

До складу ядра входять протони та нейтрони.
       Протон має позитивний заряд.

       Заряд ядра атома визначають електрони

       Атом в цілому електронейтральний

        Карбон – елемент, атом якого має заряд  +1

Сучасні символи хімічних елементів запропонував Й. Я. Берцеліус

Кількість протонів дорівнює порядковому номеру хімічного елемента в

періодичній системі.

 K – це символ елемента Кальцію.

Склад та будова молекул речовин зумовлюють їхні властивості.

Найбільш розповсюдженим елементом у Всесвіті є Оксиген.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 Перед тим, як розкрити цю тему, неможливо не згадати слова одного з героїв роману Курта Воннегута «Колиска для кішки»: «Над чим би вчені не працювали, у них все одно виходить зброю».

Значення хімії в житті людини дуже важко переоцінити, адже ці процеси оточують нас всюди: починаючи від елементарного приготування їжі і закінчуючи біологічними процесами в організмі. Досягнення в цій області знань приносили людству і величезний збиток (створення зброї масового ураження), і дарували порятунок від смерті (розробка медикаментів від захворювань, вирощування штучних органів). Ставитися байдуже до цієї науки неможливо: стільки суперечливих відкриттів не відбувалося ні в якій іншій галузі знань.

ІІІ Вивчення матеріалу нової теми

Роль хімії в житті людини: побут

Ця область неможлива без хімічних процесів: наприклад, мало хто замислюється, коли підпалює сірник, про те, що здійснює цим складний хімічний процес . Або, наприклад, дотримання особистої гігієни теж супроводжується хімічними реакціями, коли людина використовує мило, яке піниться при взаємодії з водою. Та ж прання з застосуванням порошків, ополіскувачів для пом’якшення білизни супроводжується такими реакціями.

Коли людина п’є чай з лимоном, то помічає, що забарвлення напою слабшає, якщо додати в окріп цей фрукт, і навряд чи багато хто сприймав в цьому випадку чай як кислотний індикатор, подібний лакмусу. Цю ж реакцію ми можемо спостерігати, якщо збризкаємо синю капусту оцтовим розчином: вона при цьому стане рожевою.

Коли люди роблять ремонт і замішують цемент, обпалюють цегла, гасять водою вапно, то відбуваються складні хімічні процеси, про які в повсякденному житті ми не замислюємося, але без них не обійшовся б жодна людина.

Хімія в житті людини: медицина

У медицині є маса прикладів найскладніших хімічних реакцій, що використовуються навмисно. За допомогою змішування речовин виходять медикаменти, а коли вони вступають в реакцію з клітинами організму, настає одужання.

Проте, хімія може грати як творчу роль в медицині, так і руйнівну, адже створюються не тільки ліки, але і отрути – токсичні речовини, що наносять шкоду здоров’ю людини.

Існують такі види токсичних речовин:

  шкідливі;

  дратівливі;

  агресивні;

  канцерогенні.

Хімія в житті людини: біологічна сторона життєдіяльності

Хімія – частина нашого життя, і без певних процесів , які відбувалися на Землі до того, як зародилося життя, природно, нас би не було. Засвоєння їжі, дихання людини і тварини засноване саме на хімічних реакціях. Той же процес фотосинтезу, без якого люди не зможуть жити, теж супроводжується хімічними процесами.

Деякі вчені вважають, що зародження життя на нашій планеті відбувалося в середовищі, що складається з діоксиду вуглецю, аміаку, води та метану, і перші організми отримували енергію для життя, розкладаючи молекули без окислення. Це найпростіші хімічні реакції, що супроводжують зародження життя на Землі.

Хімія в житті людини: виробництво

Знання про такого роду процесах широко застосовуються в промисловості, на їх основі розробляються нові технології.

Ще в давнину були поширені ремесла, в основі яких лежали хімічні процеси: наприклад, створення кераміки, обробка металу, використання природних барвників.

Сьогодні нафтохімічна і хімічна промисловість – одні з найбільш значущих галузей економіки, і це говорить про те, що хімічні процеси і знання про них грають важливу роль у суспільстві. Лише від людства залежить, як їх використовувати – в творчих або руйнівних цілях, адже серед розмаїття хімічних речовин можна зустріти і небезпечні для людини (вибухонебезпечні, окислюють, займисті).

Таким чином, хімія в житті людини – це і панацея від захворювань, і зброю, і ек

 

Слово «хімія» в сучасному світі часто викликає негативну реакцію. В уяві постають отруєні водойми, кислотні дощі, шкідливі хімічні домішки до їжі тощо.

 

Але хімія оточує нас повсюди. Немає жодної сфери, де б не використовувалися продукти хімічної та нафтохімічної промисловостей. Шкільний зошит, книга, ручка, дошка, меблі, одяг, будинки, машини і багато-багато іншого, виготовленого завдяки знанням із хімії.

 

Хімія  цікава і складна наука. Для того, щоб опанувати її, необхідно не лише засвоїти навчальний матеріал, але й навчитися використовувати отримані знання в повсякденному житті.

laboratornaya posyda.png

Для кожної людини важливі знання основ хімічної науки та розуміння хімічних процесів для пояснення природних явищ, правильного використання хімічних знань з метою покращення свого побуту, збереження здоров'я та довкілля.

 

Знання хімії потрібні для розвитку хімічного виробництва та покращення якості життя людей.

Грамотне використання хімічних знань дозволяє людству вирішувати найважливіші проблеми сучасності: продовольчу, енергетичну, екологічну.

Приклад:

Продуктивність сільськогосподарського виробництва багато в чому залежить від того, як хімічна промисловість забезпечує його мінеральними добривами і засобами захисту рослин від шкідників. Роль хімії надзвичайно важлива у виробництві будівельних матеріалів, синтетичних тканин, пластмас, фарб, мийних засобів, медикаментів. Хімія забезпечує переробку корисних копалин на цінні продукти: метали та їх сплави, паливо.

 

І  Узагальнення знань

  1. Яка роль хімії в  побуті.
  2.  Проаналізуйте роль хімії в  виробництві
  3. Грамотне використання хімічних знань дозволяє людству…….
  4.  Значення хімії для збереження здоров'я та довкілля
  5. Хімія в житті людини

 

V.  Підведення  підсумків  уроку.

Вправа Продовж речення

 Сьогодні я………

 

 VІ.  Домашнє завдання :підготувати презентацію на тему Хімія у моєму житті

 .

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
3727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку