Кислоти в продуктах харчування. Вчитель Тодорова О. О. Петрівська ЗОШ І-ІІІ ст№1
Лимонна кислота
Щавлева кислота
Яблучна кислота
Оцтова кислота
Молочна кислота
Мурашина кислота
Тема уроку: «Хімічні властивості карбонових кислот»
Мета уроку: Вивчити хімічні властивості карбонових кислот
Яка функціональна група називається карбоксильною. ОН
СН3
СО Н
СО ОН
1) HCOOH)2) С Н3– СООН 3) CH3 – CH2 – CH2 – COOH4) CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – COOH
Хімічні властивості карбонових кислот. Загальні властивості карбонових кислот анологічні властивостям неорганічних кислот:1) Дисоціація у водних розчинах (середовище кисле, індикатори змінюють забарвлення).
2. Карбонові кислоти вступають в реакцію заміщення з активними металами. Оцтова кислота Магній ацетат
3. Карбонові кислоти реагують з основними оксидами. Оцтова кислота Купрум ацетат
4. Вступають в реакцію нейтралізації з основами. Оцтова кислота Натрій ацетат
5. Взаємодіють з солями летких кислот. Оцтова кислота Кальцій ацетат
6) Карбонові кислоти взаємодіють зі спиртами. СН3 СООН+С2 Н5 ОН СН3 СООС2 Н5 +Н2 О Оцтова кислота Етанол Етиловий естер оцтової кислоти
Реєструючись, ви погоджуєтеся з угодою користувача та політикою конфіденційності.
«На Урок». Освітній інтернет-проект