Презентація до уроку "Хвороби шлунково-кишкового тракту та їх профілактика"

Про матеріал

Презентація до уроку біології у 8 класі на тему "Хвороби шлунково-кишкового тракту та їх профілактика" містить матеріали про шлунково-кишкові інфекції, харчові отруєння, глистяні захворювання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інфекціоністи

Номер слайду 2

Шлунково-кишкові інфекціїХарчове отруєння може викликатися різними мікроорганізмами.сальмонела. Паличка ботулізму. Дизентерійна паличка. Холерний вібріон

Номер слайду 3

Шлунково-кишкові інфекціїПотрапляючи в організм, бактерії виділяють отруту, яка викликає гостре запалення слизової шлунка, тонкої і товстої кишки. Починається захворювання достатньо швидко. Вже через 2-4 години після їди спостерігаються перші симптоми: нудота, відчуття слабкості, пізніше – сильна рвота, пронос. Температура підвищується, виникають головні болі.

Номер слайду 4

Інфекції передаються через заражені харчові продукти – м'ясо, рибу, молоко, яйця, салати…

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Гепатит А,В,С,D, E (жовтуха)

Номер слайду 7

Поширення збудників. Мухи і таргани переносять збудників шлунково-кишкових захворювань

Номер слайду 8

1. Мити руки з милом після туалету, контактів з тваринами чи землею.2. Обробка іграшок мильним розчином і обробка підлоги обов'язково з миючим засобом. З. Мити овочі і фрукти перед вживанням.4. Термічна обробка їжі. Ось ці умови, які допоможуть уникнути шлунково-кишкових інфекцій!

Номер слайду 9

Токсикологи

Номер слайду 10

Харчові отруєння. Причини: Прийом недоброякісної їжі;Вживання в їжу отруйних грибів;Вживання в їжу отруйних рослин;Вживання в їжу бульб картоплі, які позеленіли чи проросли.

Номер слайду 11

Харчові отруєння

Номер слайду 12

Харчові отруєння

Номер слайду 13

Харчові отруєння

Номер слайду 14

Харчові отруєння

Номер слайду 15

Їстівні гриби. Білий гриб. Підберезник звичайний

Номер слайду 16

Їстівні гриби. Підосичник

Номер слайду 17

Отруйні гриби. Бліда поганка. Жовчний гриб

Номер слайду 18

Отруйні гриби. Мухомор червоний. Мухомор пантерний

Номер слайду 19

Отруйні рослини. Вороняче око. Вовчі ягоди

Номер слайду 20

Ознаки отруєння: Болі в животі;Нудота, рвота;Проноси;Загальна слабкість;Іноді підвищується температура.

Номер слайду 21

Профілактика: Вживати свіжу, доброякісну їжу. Продукти, що швидко псуються (м'ясо, рибу, птицю, варену ковбасу, молочні продукти) зберігати в холодильнику. Збирати тільки молоді, здорові і відомі вам гриби. Не пробувати на смак невідомі вам рослини. Не вживати в їжу бульби картоплі, які позеленіли чи проросли.

Номер слайду 22

Перша допомога: До приходу лікаря хворому промивають шлунок. Дають міцний солодкий чай. Вкладають в ліжко.

Номер слайду 23

Гельмінтологи

Номер слайду 24

Глистяні захворюванняаскаридагострикисвинячий ціп'як. Бичачий ціп'як

Номер слайду 25

Глистяні інвазіїЗараження гельмінтами проходить:через прямі контакти з землею, піском;через забруднені предмети;через продукти харчування;через комах(мухи, таргани, мурашки);через контакти з тваринами(собаки, кішки);Від людини до людини зараження може відбуватися гостриками в дитячих колективах (дитячі садки) через іграшки, а також через постільну білизну.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 листопада 2018
Переглядів
879
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку