Презентація до уроку. Ігор Павлюк. Художні образи вірша “Дівчинка”.8 клас

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури 8 класу, яка є частиною циклу уроків із теми "Із сучасної української поезії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ігор Павлюк. Художні образи вірша “Дівчинка”. Із сучасної української поезії

Номер слайду 2

Мета та завдання уроку:ознайомитися з поезією сучасного автора І. Павлюка; розкрити ідейно-образний зміст твору, поетичність образів; розвивати образне та аналітичне мислення, навички виразного, вдумливого читання ліричного твору, уміння висловлювати судження з приводу прочитаної поезії; формувати самостверджуючу життєву позицію, естетичні смаки, уміння відчувати й бачити красу довкілля.

Номер слайду 3

Ігор Павлюк – справжній поет. Неподібний до нікого з теперішніх великих. Національний і космічний. Дуже любить життя веселе, але при тому бачить кінець усього сущого. Поезія Павлюка має всі дані для того, щоб її читали багатьма мовами в Європі. Дмитро Павличко

Номер слайду 4

Ігор Зиновійович Павлюк народився 1 січня 1967 в селі Ужова Рожищенського району на Волині. Через десять днів після його народження померла мама. Виховувався у діда й баби по материнській лінії. Закінчив із золотою медаллю середню школу. Вчився у Ленінградському вищому військовому інженерно-будівельному училищі, яке скандально залишив на другому курсі, коли почав писати вірші, за що був покараний засланням у Забайкальську тайгу — будувати автомобільну дорогу

Номер слайду 5

Першою книгою поета стала збірка “Острови юності” За книжку “Політ над Чорним морем” у 2015 році здобув міжнародну відзнаку у Великобританії

Номер слайду 6

Окремі вірші І. Павлюка стали піснями. 2004 р. вийшов компакт-диск «Лірика...» — вірші І. Павлюка у виконанні народного артиста України С. Максимчука. За композиціями віршів І. Павлюка створено театральні постановки. Його п’єсу «Вертеп» ставить Львівський драматичний театр імені Лесі Українки.

Номер слайду 7

Його твори перекладені російською, білоруською, польською, англійською, латиською, японською та іншими мовами. Книга лірики Ігоря Павлюка «Україна в диму» стала книгою року в Україні (2009).

Номер слайду 8

Нині І. Павлюк — старший науковий співробітник відділу української літератури XX століття Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України в м. Києві, професор Львівського національного університету ім. І. Франка, член кількох редколегій літературно-мистецьких часописів. Автор більше 500 публікацій у періодиці, наукових збірниках та 28 окремих книг різних жанрів.

Номер слайду 9

Його перу належать збірки «Чоловіче ворожіння», «Нетутешній вітер», «Стихія», «Алергія на вічність», «Стратосфера», «Гра і битва» та ін.

Номер слайду 10

І. Павлюк — доктор наук із соціальних комунікацій. Лауреат Народної Шевченківської премії, Всеукраїнських літературних премій імені Василя Симоненка, імені Бориса Нечерди, імені Маркіяна Шашкевича, імені Григорія Сковороди, Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф».

Номер слайду 11

Письменники про поета«Ігор Павлюк — поет, у якого нема зазору між словом і серцем». (Микола Вінграновський)«А тим часом з Божим деревом полину в очах ходить світом поет надприродної сили переживання... З такою душею і на зорях привітають». (Валерій Ілля)«Ігор Павлюк — поет невичерпної сили, в таємничій поліській душі якого дивним, майже містичним чином відлунюють буйні степові голоси незабутніх Миколи Вінграновського і Валерія Іллі». (Павло Загребельний)

Номер слайду 12

Поетична хвилинка. Дівчинка

Номер слайду 13

Ігор Павлюк «Дівчинка»Тема: розповідь про заплакану дівчинку на бабусиному подвір’ї. Ідея: автор показує драму, яка вирує в душі маленької дівчинки і про суть якої ми можемо лише здогадуватися з її відповіді: «Всіх». Нам складно знайти однозначне пояснення причини її плачу. Основна думка: дитячий плач навіює загальне переживання дисгармонії життя, а проголошене вболівання «за всіх» вказує на недитяче сприйняття світу і змушує замислитись над складністю життя. Врешті, кожна людина має право сумувати за чимось і без видимої причини, а надто дитина. Жанр: філософська лірика.

Номер слайду 14

Художні засоби вірша «Дівчинка»Епітети. Персоніфікація

Номер слайду 15

Художні засоби вірша «Дівчинка»«на душі прохолода» Епітети«осінь клигає по дворі» «дівчинка боса» Персоніфікація«розчарована осінь»«бабусин поріг”

Номер слайду 16

Діалог-розмова. Уявіть, що ви зустрілися із осінню. Про що б ви з нею поговорили? Складіть діалог

Номер слайду 17

Підсумок уроку. Продовжіть речення. Сьогодні на уроці я дізналася про …Мене вразило …Мені запам’яталося …

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Виразно читати та аналізувати поезію І. Павлюка. Створити інформаційне гроно “Цікаві факти про поета”Скласти сенкан зі словами “ангел”, “захист”, “лев”*Створити презентацію-ілюстрування “Поезії сучасних авторів”

Номер слайду 19

Джерело: http://dovidka.biz.ua/analiz-virsha-divchinka-igor-pavlyuk/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua. Джерело: http://dovidka.biz.ua/miy-angel-takiy-malenkiy-analiz/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Попадюк Наталія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
15181
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку